Μεκόνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεκόνγκ
ΠηγέςΥψίπεδο του Θιβέτ και Zha'a Qu[1]
ΕκβολέςΘάλασσα της Νότιας Κίνας
Χώρες ΛεκάνηςΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Λάος, Καμπότζη και Βιετνάμ
Μήκος4.350 χλμ
Μέση εκροή15.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιTha River, Nam Ou, Tonlé Sap[2], Nam Ngum, Kok River, Ing River, Mun River, Kong River, Ruak River, Nam Theun, Tonlé San, Srepok River, Banghiang River, Hueang River, Ziqu River, Ngom Qu, Ngao River και Kam river
Χάρτης
Η πορεία του Μεκόνγκ.

Ο Μεκόνγκ είναι ποταμός της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πηγάζει από την περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ, και αφού διασχίσει την επαρχεία Γιουνάν της Κίνας, σχηματίζοντας και ένα μικρό μέρος των συνόρων της Κίνας με την Μιανμάρ, συνεχίζει σχηματίζοντας τα σύνορα μεταξύ Μιανμάρ και Λάος καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων μεταξύ Λάος και Ταϊλάνδης. Στη συνέχεια, από τα εδάφη του Λάος περνά στην Καμπότζη και έπειτα στο Βιετνάμ, όπου χύνεται στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι πηγές δίνουν διαφορετικούς αριθμούς για το συνολικό μήκος του ποταμού, που κυμαίνεται από 4.350 έως 4.909 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του υπολογίζεται σε 810.000 τετρ. χιλιόμετρα[3]

Για την συντονισμένη χρήση των υδάτινων πόρων του Μεκόνγκ και την διαχείριση των όποιων σχετικών προβλημάτων προκύπτουν, το 1995 δημιουργήθηκε μια διακρατική επιτροπή μεταξύ των κρατών του Λαός, της Ταϊλάνδης, της Καμπότζης και του Βιετνάμ με το όνομα Επιτροπή του Ποταμού Μεκόνγκ (MRC).[4] Από το 1996 συμμετέχουν ως «εταίροι σε διάλογο» και οι Κίνα με την Μιανμάρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «澜沧江(湄公河)正源及其源头的再确定» (Κινεζικά) 2001.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Οκτωβρίου 2015.
  3. «Source of the Mekong River (Langcang Jiang)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2010. 
  4. Επίσημη σελίδα MRC