Μεγαβάτης (στρατηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μεγαβάτης.
Μεγαβάτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μεγαβάτης (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος5ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
ΕθνικότηταΠέρσες
Χώρα πολιτογράφησηςΑχαιμενική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης
Οικογένεια
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος
Πόλεμοι/μάχεςΙωνική Επανάσταση

Ο Μεγαβάτης ήταν Πέρσης στρατηγός από την οικογένεια των Αχαιμενιδών. Ήταν εξάδελφος του Δαρείου Α΄ και του Αρταφέρνη. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Παυσανίας ο Λακεδαιμόνιος, γιος του Κλεόμβροτου, ζήτησε σε γάμο τη μια του κόρη, θέλοντας να γίνει τύραννος της Ελλάδας.

Ο Αρταφέρνης του έδωσε ένα στόλο 200 πλοίων και την εντολή να αποκαταστήσει στη Νάξο τον Αρισταγόρα και τους φυγάδες ολιγαρχικούς. Ο Μεγαβάτης παρέλαβε τον Αρισταγόρα και τα ιωνικά στρατεύματα από τη Μίλητο και πήγε στη Χίο όπου περίμενε κατάλληλο άνεμο για να πλεύσει στη Νάξο. [1]

Ο Ηρόδοτος γράφει ότι κάποιο βράδυ ο Μεγαβάτης επιθεώρησε τις φρουρές των πλοίων και διαπίστωσε ότι ένα πλοίο από τη Μύνδο ήταν αφρούρητο. Διέταξε τους άνδρες της ακολουθίας του να βρουν τον κυβερνήτη του πλοίου, ο οποίος ονομαζόταν Σκύλαξ και να τον δέσουν περνώντας το κεφάλι του από το άνοιγμα απ' όπου περνούσε το κουπί. Μ' αυτόν τον τρόπο το κεφάλι του θα ήταν έξω από το πλοίο ενώ το υπόλοιπο σώμα του μέσα. Έμαθε ο Αρισταγόρας το περιστατικό και, επειδή ο Σκύλαξ ήταν φίλος του, ζήτησε από τον Μεγαβάτη να τον λύσει. Ο Μεγαβάτης δεν το έκανε οπότε πήγε ο Αρισταγόρας και τον έλυσε μόνος του. Τότε ο Μεγαβάτης εξοργίστηκε τόσο, ώστε έστειλε νύχτα στη Νάξο πλοίο με απεσταλμένους του και ειδοποίησε τους Ναξίους για το τι ετοιμαζόταν εναντίον τους. Οι Νάξιοι πήραν τα μέτρα τους με αποτέλεσμα η πολιορκία της Νάξου, που κράτησε 4 μήνες και κόστισε πολλά χρήματα, να αποτύχει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Herodotus. (2003). The Histories. Trans. Aubrey De Selincourt. Rev. John Marincola. London: Penguin Group. (ISBN 0-14-044908-6)