Μαργαρίτα της Αυστρίας (1480-1530)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα της Αυστρίας
Πριγκίπισσα των Αστουριών
Δούκισσα της Σαβοΐας
Πορτρέτο της Μαργαρίτας από τον Μπέρναρντ φαν Ορλέι
Γέννηση10 Ιανουαρίου 1480
Θάνατος1 Δεκεμβρίου 1530 (50 ετών)
ΣύζυγοςΙωάννης των Αστουριών
Φιλιβέρτος Β΄ της Σαβοΐας
ΟίκοςΑψβούργων
ΠατέραςΜαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
ΜητέραΜαρία της Βουργουνδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαργαρίτα της Αυστρίας (Margarete von Österreich, 10 Ιανουαρίου 1480 - 1 Δεκεμβρίου 1530), Πριγκίπισσα των Αστουριών και Δούκισσα της Σαβοΐας μέσω των δύο γάμων της, υπήρξε κυβερνήτης των Ισπανικών Κάτω Χωρών την περίοδο 1507-1515 και 1519-1530.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1480 και ήταν το δεύτερο παιδί και η μόνη κόρη του Μαξιμιλιανού της Αυστρίας, μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και της Μαρίας της Βουργουνδίας. Πήρε το όνομα της τρίτης συζύγου του παππού της, Καρόλου Α΄ της Βουργουνδίας, της Μαργαρίτας της Υόρκης, η οποία είχε στενή σχέση με τη Δούκισσα Μαρία. Το 1482 η μητέρα της Μαργαρίτας πέθανε και ο μεγαλύτερος αδερφός της, πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος ήταν τότε σε ηλικία τριών ετών, την διαδέχθηκε ως ηγεμόνας των Κάτω Χωρών, με τον πατέρα του Μαξιμιλιανό ως αντιβασιλέα δίπλα του.

Το 1482, ο πατέρας της και ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας υπέγραψαν τη Συνθήκη του Αράς, σύμφωνα με την οποία συμφωνήθηκε ο γάμος της Μαργαρίτας με τον γιο του Λουδοβίκου, Κάρολο. Η Μαργαρίτα, η οποία αρραβωνιάστηκε τον Κάρολο το επόμενο έτος, μεταφέρθηκε στην κηδεμονία του Λουδοβίκου και μεγάλωσε εκπαιδευμένη για το μελλοντικό της ρόλο ως βασίλισσα της Γαλλίας.

Παρότι η Μαργαρίτα ανέπτυξε αγάπη για τον Κάρολο, εκείνος παντρεύτηκε το φθινόπωρο του 1491 την Άννα της Βρετάνης για πολιτικούς λόγους. Η Δούκισσα της Βρετάνης είχε προηγουμένως παντρευτεί τον πατέρα της Μαργαρίτας μέσω αντιπροσώπων, όμως ο γάμος τους είχε ακυρωθεί. Η πράξη του Καρόλου άφησε ένα αίσθημα διαρκής δυσαρέσκειας από εκείνη προς τη Γαλλία.

Προκειμένου να επιτευχθεί μια συμμαχία με τη Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης και το Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας, ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός διαπραγματεύθηκε το γάμο της Μαργαρίτας με τον Ιωάννη, Πρίγκιπα των Αστουριών, καθώς και τον γάμο του γιου του Φιλίππου με την κόρη των βασιλέων, Ιωάννα. Ο γάμος της Μαργαρίτας και του Ιωάννη πραγματοποιήθηκε το 1497, όμως ο Ιωάννης πέθανε μετά από μόλις έξι μήνες, στις 4 Οκτωβρίου 1497. Η Μαργαρίτα, που είχε μείνει έγκυος, γέννησε ένα θνησιγενές βρέφος στις 2 Απριλίου 1498.[1] Στις αρχές του 1500 επέστρεψε στις Κάτω Χώρες, όταν ο αδελφός της και η νύφη της την κάλεσαν για να γίνει ανάδοχος του νεογέννητου γιου τους, Καρόλου.

Το 1501, η Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον Φιλιβέρτο Β΄ της Σαβοΐας ο οποίος πέθανε τρία χρόνια αργότερα. Το ζευγάρι δεν απέκτησε απογόνους. Μετά το θάνατό του, η Μαργαρίτα ορκίστηκε να μην ξαναπαντρευτεί ποτέ. Ο ιστορικός της και ποιητής Ζαν Λεμέρ ντε Μπελζ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «Dame de Deuil» (Κυρία της Θλίψης).[2]

Τον Νοέμβριο του 1506, μετά από τον πρόωρο θάνατο του αδελφού της Φιλίππου, η Μαργαρίτα έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη κυβερνήτης των Κάτω Χωρών από την αντιπροσωπευτική συνέλευση του Φρανς-Κοντέ. Ο τίτλος της επικυρώθηκε το επόμενο έτος από τον πατέρα της Μαξιμιλιανό.

Από νεόκτιστο παλάτι της στο Μέχελεν, η Μαργαρίτα ενήργησε ως μεσάζων μεταξύ του πατέρα της και του ανιψιού της Καρόλου της Καστίλης, ο οποίος επρόκειτο να κληρονομήσει τα εδάφη κατά την ενηλικίωσή του. Η ίδια διαπραγματεύτηκε μια εμπορική συνθήκη με την Αγγλία, που ευνόησε το φλαμανδικό κλάδο υφασμάτων, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Κοινωνίας του Καμπραί (1508). Μετά την ενηλικίωσή του το 1515, ο Κάρολος επαναστάτησε εναντίον της επιρροής της Μαργαρίτας, αλλά σύντομα αναγνώρισε τις δεξιότητές της και την διόρισε ξανά ως κυβερνήτη των Κάτω Χωρών.[3] Το 1529, λίγο πριν το θάνατό της, διαπραγματεύθηκε μαζί με τη Λουίζα της Σαβοΐας τη Συνθήκη του Καμπραί γνωστή και ως η «Ειρήνη των Κυριών».[4]

Η περίοδος που άσκησε την εξουσία της χαρακτηρίστηκε από σχετική ειρήνη και ευημερία για τις Κάτω Χώρες, αν και η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση είχε αρχίσει να ακμάζει, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές. Απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 1530, σε ηλικία 50 ετών, και ενταφιάστηκε στο Βασιλικό Μοναστήρι του Μπρου στο Μπουρ-αν-Μπρες.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα το 1497 τον Ιωάννη των Αστουριών, διάδοχο της Καστίλης & Αραγωνίας. Δεν απέκτησαν απογόνους και ο Ιωάννης απεβίωσε το 1497.

Το 1501 η Μαργαρίτα έκανε δεύτερο γάμο με το Φιλιβέρτο Β΄ της Σαβοΐας. Δεν έκαναν παιδιά και ο Φιλιβέρτος Β΄ απεβίωσε το 1504.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]