Μέινλαντ Ορκάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μέινλαντ, Ορκάδες)

Συντεταγμένες: 58°59′N 03°06′W / 58.983°N 3.100°W / 58.983; -3.100

Μέινλαντ
Mainland
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΑτλαντικός Ωκεανός
ΑρχιπέλαγοςΟρκάδες
Έκταση523,25 km²
Υψόμετρο271 μ
Υψηλότερη κορυφήΜιντ Χιλ
Χώρα
ΠρωτεύουσαΚέρκγουολ (πληθ. 8.686)
Δημογραφικά
Πληθυσμός17.162 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα32,8 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο νεολιθικός οικισμός του Σκάρα Μπρε.
Τα ερείπια του Παλατιού του κόμη.

Το Μέινλαντ, (αγγλικά: Mainland) είναι νησί του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Ορκάδων. Έχει έκταση 523 τ.χλμ. και 17.162 κατοίκους (2011), περίπου το 75% του συνολικού πληθυσμού των Ορκάδων. Στο Μέινλαντ βρίσκονται και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις των Ορκάδων η πρωτεύουσα Κέρκγουολ με 8.686 κατοίκους και η πόλη Στρόμνες με περίπου 2.200 κατοίκους. Επίσης αποτελεί τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο των Ορκάδων, διαθέτοντας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση, με πορθμεία, με τα υπόλοιπα νησιά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Μέινλαντ είναι παραφθορά του αρχαίου σκανδιναβικού Meginland. Παλαιότερα το νησί ήταν επίσης γνωστό και ως Hrossey που σημαίνει το «Νησί των αλόγων». Το νησί μερικές φορές αναφέρεται και ως «Pomona» (ή «Pomonia»), ένα όνομα που προέρχεται από μια κακή μετάφραση του George Buchanan, τον δέκατο έκτο αιώνα, και το οποίο σπάνια έχει χρησιμοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο.[1][2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, βρίσκονται πολλές κατασκευές Νεολιθικής περιόδου και των Πίκτων. Τα περισσότερα από τα πιο γνωστά νεολιθικά αρχαία μνημεία βρίσκονται στο δυτικό Μέινλαντ, τα οποία περιλαμβάνουν την «Καρδιά του Νεολιθικού Όρκνεϊ», ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό περιλαμβάνει το μεγάλο τύμβο Μέισοου, τους Ορθόλιθους του Στέννες, τελετουργικοί πέτρινοι κύκλοι, τον Κύκλο του Μπρόντγκαρ και το νεολιθικό οικισμό του Σκάρα Μπρε. Αυτά τα αρχαία νεολιθικά μνημεία αποτελούν ένα σημαντικό προϊστορικό πολιτιστικό τοπίο που δίνει μια γραφική απεικόνιση της ζωής στη βόρεια Σκωτία πριν από 5.000 χρόνια. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο οικισμός Barnhouse, μια μικρότερη συστάδα προϊστορικών κτισμάτων. Άλλα αξιοθέατα του νησιού είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μάγκνους, τα ερείπια του επισκοπικού παλατιού στο Κέρκγουολ, το Παλάτι του κόμη, ένα ερειπωμένο κάστρο του 16ου αιώνα, και το Skaill House, ένα αρχοντικό και μουσείο κοντά στο Σκάρα Μπρε.

Αργότερα οι Ορκάδες εποικίστηκαν από τους Βίκινγκ, όπως και το Μέινλαντ, και περιήλθαν στην κατοχή της Νορβηγίας μέχρι τον 15ο αιώνα οπότε και δόθηκαν στη Σκωτία ως προίκα. Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία των Βίκινγκ όπως η περιοχή του οικισμού στο Brough του Birsay, η συντριπτική πλειοψηφία των τοπωνυμίων, και οι ρουνικές επιγραφές στον Τύμβο Μέισοου και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Buchanan, George (1582) Rerum Scoticarum Historia: The First Book The University of California, Irvine. Revised 8 March 2003. Retrieved 4 October 2007.
  2. "Pomona or Mainland?" Orkneyjar.com. Retrieved 4 October 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Orkney Mainland στο Wikimedia Commons