Μάρκο Ρούμπιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκο Ρούμπιο
Marco Rubio
Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών
για τη Φλόριντα
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
3 Ιανουαρίου 2011
Μαζί μεΜπιλ Νέλσον
ΠροκάτοχοςΤζορτζ ΛεΜιέ
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα
Περίοδος
2 Ιανουαρίου 2007 – 3 Ιανουαρίου 2009
ΠροκάτοχοςΆλαν Μπενς
ΔιάδοχοςΡέι Σάμσομ
Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα από την 111η περιφέρεια
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 2000 – 2 Ιανουαρίου 2009
ΠροκάτοχοςΚάρλος Βαλντές
ΔιάδοχοςΈρικ Φρέσεν
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση28 Μαΐου 1971 (1971-05-28) (52 ετών), Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ
Πολιτικό κόμμαΡεπουμπλικανικό Κόμμα
ΣύζυγοςΤζανέτ Ντουντέμπ
Παιδιά4
ΣπουδέςΚολλέγιο Τάρκιο
Κολλέγιο Σάντα Φε
Πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι
ΘρήσκευμαΡωμαιοκαθολικισμός
ΙστοσελίδαΠροσωπική σελίδα στην ιστοσελίδα της Γερουσίας των ΗΠΑ
Ιστοσελίδα προεκλογικής εκστρατείας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρκο Αντόνιο Ρούμπιο (Marco Antonio Rubio, 28 Μαΐου 1971), είναι Αμερικανός πολιτικός και δικηγόρος, που υπηρετεί ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Φλόριντα από το 2011. Είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Πριν την εκλογή του στη Γερουσία, διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα από το 2007 μέχρι το 2009.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρούμπιο, ο οποίος είναι Κουβανός Αμερικανός στην καταγωγή και είναι κάτοικος του Μαϊάμι, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 διετέλεσε επίτροπος πόλης για το Δυτικό Μαϊάμι, ενώ το 2000 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα εκπροσωπώντας της 111η περιφέρεια. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Φλόριντα το Νοέμβριο του 2006.

Ο Ρούμπιο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη Γερουσία των ΗΠΑ το Μάιο του 2009 μετά την παραίτηση του Μελ Μαρτίνεζ. Παρόλο που αρχικά βρισκόταν πίσω από τον επικρατέστερο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Τσάρλι Κριστ με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, τελικά ο Ρούμπιο τον ξεπέρασε, ενώ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών έλαβε τελικά το χρίσμα του κόμματος. Μετά την ήττα του, ο Κριστ επέλεξε τελικά να κατέλθει στις γενικές εκλογές ως ανεξάρτητος. Στις γενικές εκλογές, στις οποίες συμμετείχε και ο Κέντρικ Μικ ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ρούμπιο αναδείχθηκε ως νικητής των εκλογών συγκεντρώνοντας το 48,9% των ψήφων. Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ένας από τους τρεις Ισπανοαμερικανούς Γερουσιαστές που υπηρετούν σήμερα, μαζί με τον επίσης Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ του Τέξας και τον Δημοκρατικό Μπομπ Μενέντεζ του Νιου Τζέρσεϊ.[1]

Στις 13 Απριλίου 2015, ο Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2016.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Explaining the Senate's growing conservative Latino caucus». WBEZ91.5. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2014. 
  2. Μπας, Ντάνα· Τζάφε, Αλεξάντρα (14 Απριλίου 2015). «He's in: Marco Rubio announces presidential bid». CNN. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2015. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marco Rubio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).