Μάργκεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάργκεϊ
Το Μάργκεϊ
Το Μάργκεϊ
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Λεόπαρδος (Leopardus)
Είδος: Μάργκεϊ
Διώνυμο
Μάργκεϊ - Leopardus wiedii
Schinz, 1821

Το µάργκεϊ (Leopardus wiedii), είναι μια μικρή αγριόγατα, που απαντάται στην Κεντρική και Νότια Αμερική.Χαρακτηρίστηκε το 2008 από την IUCN ως «Σχεδόν απειλούμενο», επειδή οι εναπομείναντες πληθυσμοί, πιστεύεται ότι μειώνονται λόγω της απώλειας των οικοτόπων τους, των δασών.

Το µάργκεϊ, είναι ένα νυκτόβιο και μοναχικό ζώο.Ζει κυρίως σε αειθαλή και φυλλοβόλα δάση.Το παράνομο κυνήγι του, οδήγησε στην δραματική μείωση του πληθυσμού του.

Κατά την πρώτη καταγραφή, ο Schinz, ονόμασε το Μάργκεϊ Felis wiedii.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάργκεϊ σε ζωολογικό κήπο στο Παρίσι

Το Μάργκεϊ, μοιάζει αρκετά με τον μεγαλύτερο Οσελότο, όσον αφορά την εμφάνιση, αν και το κεφάλι του είναι μικρότερο, τα μάτια μεγαλύτερα και η ουρά και τα πόδια, μακρύτερα.Ζυγίζει 2,6 με 4 κιλά και το μήκος του σώματός του, κυμαίνεται από 48 έως 79 cm, με μήκος ουράς από 33 έως 51 cm.Σε αντίθεση με τις άλλες γάτες, τα θηλυκά, έχουν μόνο 2 μαστούς.

Η γούνα του, είναι καφέ, με αρκετές σκούρες καφέ ή μαύρες ραβδώσεις κατά μήκος του σώματός του.Η κάτω πλευρά, είναι πιο ανοιχτόχρωμη και η ουρά, έχει μαύρους δακτύλιους και μαύρη άκρη.Το πίσω μέρος των αυτιών, έχει μαύρο χρώμα με άσπρα σημάδια.

Το Μάργκεϊ, είναι αρκετά πιο επιδέξιος αναρριχητής από τον συγγενή του, τον Οσελότο, γι'αυτό μερικές φορές ονομάζεται Οσελότος των δέντρων, λόγω αυτής της ικανότητας.Παρόλο που ο Οσελότος, καταδιώκει τα θηράματά του στο έδαφος, το Μάργκεϊ, μπορεί να περάσει όλη τη ζωή του στα δέντρα, κατεβαίνοντας για να κυνηγήσει πουλια και μαϊμούδες.Είναι ένα από τα δύο, μόλις, είδη γάτας, που έχει τόσο μεγάλη ευελιξία στους αστραγάλους, που του επιτρέπει να αναρριχάται στα δέντρα με μεγάλη ευκολία (τα άλλα είδη είναι η Νεφελώδης λεοπάρδαλη, αλλά και ο λιγότερο μελετημένος Μαρμαροειδής αγριόγατος, ίσως έχει αυτή την ικανότητα).Είναι εξαιρετικά ευέλικτο, καθώς οι αστράγαλοί του, μπορούν να γυρίσουν μέχρι και 180 μοίρες.Μπορεί, επιπλέον, να πηδήξει σε ύψος 3,7 μέτρων οριζοντίως.Το Μάργκεϊ, έχει παρατηρηθεί να κρέμεται με το ένα πόδι από κλαδιά.Το βλέμμα του, μοιάζει με αυτό της Τιγρογαλής, αλλά και άλλων τροπικών αιλουροειδών.

Κατανομή και οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάργκεϊ, ζει στο νότιο Μεξικό, στην κεντρική Αμερική και στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στην ανατολική πλαγιά των Άνδεων.Επίσης, ζει στην Ουρουγουάη και στη βόρεια Αργεντινή.Ζουν αποκλειστικά σε περιοχές με πυκνά δάση, τροπικά αειθαλή δάση, τροπικά ξηρά δάση και υγρά δάση.Πολλές φορές, έχουν παρατηρηθεί σε φυτείες καφέ ή κακάο.

Απολιθώματα του Μάργκεϊ, έχουν βρεθεί στην Φλόριντα και στη Τζόρτζια, που χρονολογούνται από το Πλειστόκαινο, γεγονός που υποδηλώνει μια ευρύτερη κατανομή στο παρελθόν.Επίσης, ζούσε στο Τέξας μέχρι το 1852.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα Μάργκεϊ στον Παναμά

Επειδή το Μάργκεϊ, είναι νυκτόβιο ζώο και είναι σπάνιο στο περιβάλλον του, οι περισσότερες διατροφικές μελέτες του, έχουν βασιστεί σε ουσίες από τα περιτώματά του.Αυτή η αγριόγατα, τρώει μικρά θηλαστικά (μερικές φορές και πιθήκους), πουλιά, σαύρες, αυγά και βατράχους των δέντρων.Επίσης μπορούν να φάνε γρασίδι, το οποίο τα βοηθά στην πέψη τους.Επιπλέον, μπορούν να κυνηγούν τη λεία τους και στα δέντρα (π.χ. σκίουροι).Όταν κυνηγούν στο έδαφος, έχουν αναφερθεί ότι μπορούν να φάνε αρουραίους των ζαχαροκάλαμων και ινδικά χοιρίδια.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ το Μάργκεϊ είναι κυρίως νυκτόβιο, έχει παρατηρηθεί να κυνηγά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.Προτιμούν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα δέντρα, αλλά μπορούν να ταξιδέψουν στο έδαφος για να κυνηγήσουν.Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκουράζονται σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως θάμνοι, δέντρα κ.α.

Όπως και οι περισσότερες γάτες, είναι μοναχικά ζώα και συναντώνται με άλλες γάτες μόνο την περίοδο του ζευγαρώματος.Είναι αραιά κατανεμημένα στο φυσικό τους περιβάλλον, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 11 έως 16 τετ. χιλιομέτρων.Χρησιμοποιούν αρώματα και ούρα για να οριοθετήσουν την περιοχή τους.Οι κραυγές τους, είναι σχετικά μικρής εμβέλειας.

Αναπαραγωγή και κύκλος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θηλυκά Μάργκεϊ, έρχονται σε οίστρο για 4 έως 10 ημέρες, σε μια περίοδο 32 έως 36 ημερών, κατά τις οποίες, προσελκύουν τα αρσενικά με χαμηλού ήχου κραυγές.Το αρσενικό, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του θηλυκού, κουνούντας το κεφάλι του από τη μία μεριά στην άλλη, πράγμα ιδιαίτερα ασυνήθιστο για άλλες γάτες.Το ζευγάρωμα, διαρκεί περίπου 60 δευτερόλεπτα, όσο περίπου και της κατοικίδιας γάτας και πραγματοποιείται κυρίως σε δέντρα.

Η κύηση, διαρκεί περίπου 80 ημέρες και γεννιέται 1 γατάκι, σπανιότερα 2, μεταξύ Μαρτίου - Ιουνίου.Τα γατάκια, ζυγίζουν 85 έως 170 gr, κατά τη γέννησή τους.Πιθανόν, το μεγάλο βάρος τους, συνδέεται με την μακρά περίοδο κυοφορίας.Τα μικρά, ανοίγουν τα μάτια τους στις 2 εβδομάδες, ενώ αρχίζουν και λαμβάνουν στερεή τροφή στις 7 ή 8 εβδομάδες.

Τα Μάργκεϊ, φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα στους 12 ή 18 μήνες, ενώ έχουν αναφερθεί ότι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 24 χρόνια σε αιχμαλωσία.Τα βρέφη, υποφέρουν από θνησιμότητα, ποσοστού 50%.Σε συνδυασμό με τα προβλήματα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, η αύξηση του πληθυσμού, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης κατανομής του Μαργκεϊ

Το Μάργκεϊ, έχει 10 υποείδη:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]