Λουκάς Μούσουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουκάς Μούσουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Λουκάς Μούσουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1910
Θάνατος29  Οκτωβρίου 1993
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
ΕργοδότηςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Λουκάς Σ. Μούσουλος (Καραβάς Κύπρου, 1910Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 1993) ήταν διακεκριμένος Ελληνοκύπριος μηχανικός μεταλλείων–μεταλλουργός μηχανικός, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, και συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων.

Γεννήθηκε το 1910 στον Καραβά της Επαρχίας Κερύνειας της Κύπρου[1]. Γονείς του ήταν ο Σοφοκλής και η Ευρυδίκη Μούσουλου. Σπούδασε στη Γαλλία, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης (19281930) και κατόπιν στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Μεταλλείων του Σαιντ Ετιέν (École Nationale Supérieure de Saint-Étienne, 19301933).

Από το 1934 και για πολλά χρόνια, εργάσθηκε σε διευθυντικές θέσεις σε μεταλλεία και μεταλλουργίες του Ομίλου Μποδοσάκη (Μεταλλεία Κασσάνδρας, Μεταλλεία Ερμιόνης, ΛΑΡΚΟ, κ.ά.). Αργότερα, ανέλαβε διευθυντικές θέσεις και σε άλλες μεταλλευτικές ή μεταλλουργικές επιχειρήσεις όπως στη Mediterranean Mines Ltd. (αμερικανικών συμφερόντων), στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία της Κύπρου, στη Γενική Εταιρεία Μεταλλευτικών Ερευνών και Εκμεταλλεύσεων (ΓΕΜΕΕ), στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) και στις Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου (ΜΕΤΒΑ).[1]

Ο Λουκάς Μούσουλος διέπρεψε επίσης ως ερευνητής, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός. Το 1948 εκλέχθηκε επιμελητής στην Έδρα Μεταλλογνωσίας και Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το 1955 καθηγητής στην Έδρα Μεταλλευτικής και το 1962 καθηγητής στην Έδρα Μεταλλουργίας. Ως ερευνητής συνέβαλε πολύ στην αξιοποίηση των λατεριτικών κοιτασμάτων νικελίου της Λάρυμνας και στη δημιουργία του μεταλλουργικού συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ.

Το 1977 συνταξιοδοτήθηκε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο λόγω ηλικίας. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών[2]. Το έτος 19851986 χρημάτισε πρόεδρος της Ακαδημίας. Ήταν επίσης μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Υποτροφιών Ι. Λάτση.

Έναν χρόνο πριν τον θάνατό του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον τίμησε εκδίδοντας ειδικό επιστημονικό τόμο αφιερωμένον σ' αυτόν[3]. Μετά τον θάνατό του, η Ακαδημία Αθηνών θέσπισε επίσης βραβείο στο όνομά του με αντικείμενο τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές διεργασίες.

Ενδεικτική εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εξόρυξις των πετρωμάτων, τόμοι 2, ΕΜΠ, Αθήναι 1959.
  • Εξαγωγική Μεταλλoυργία. Τόμος Ι. Θεωρητικαί και τεχνολογικαί βάσεις, Τόμος ΙΙ. Μεταλλουργία του σιδήρου, ΕΜΠ, Αθήναι 1968.
  • Μεταλλουργία του νικελίου, ΕΜΠ, Αθήναι 1973.
  • Μεταλλουργίαι αλουμινίου–μαγνησίου, ΕΜΠ, Αθήναι 1976.
  • Μεταλλουργίαι μαγγανίου, βισμουθίου, μολυβδαινίου, βολφραμίου, κασσίτερου, αντιμονίου, ΕΜΠ, Αθήναι 1976.
  • Μεταλλουργία του χαλκού, ΕΜΠ, Αθήναι 1976.
  • Μεταλλουργίαι μολύβδου–ψευδαργύρου–καδμίου, ΕΜΠ, Αθήναι 1976.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Π. Χ. Ιορδάνης, «Εκείνοι που φεύγουν: Λουκάς Μούσουλος, καθηγητής ΕΜΠ, ακαδημαϊκός». Μεταλλειολογικά–Μεταλλουργικά Χρονικά, τόμος 3, τεύχος 4, Οκτ.–Δεκ. 1993, σελ. 5–7.
  2. Ακαδημία Αθηνών, «Τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών κατά σειρά εκλογής» Αρχειοθετήθηκε 2015-04-07 στο Wayback Machine. (Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2011).
  3. Τιμητική έκδοση για τον ομότιμο καθηγητή του Ε. Μ. Πολυτεχνείου ακαδημαϊκό Λουκά Μουσούλο, ΕΜΠ, Αθήνα 1992.