Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Αντώνιος της Ισπανίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Ιουλίου 1727[1][2]
Μαδρίτη
Θάνατος7  Αυγούστου 1785[1][3]
Arenas de San Pedro
Τόπος ταφήςΠάνθεον των Ινφάντων
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[4]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταlayperson
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία Θηρεσία δε Βαγιαβρίγα (1776–1785)[5]
ΤέκναΛουδοβίκος Μαρία ντε Μπορμπόν υ Βιγιαβρίγα[6]
Μαρία Θηρεσία ντε Μπορμπόν, 15η κόμισσα του Σινσόν
María Luisa de Borbón y Vallabriga[6]
ΓονείςΦίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και Ελισάβετ Φαρνέζε
ΑδέλφιαΜαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων
Μαρία Θηρεσία Ραφαέλα της Ισπανίας
Μαρία Αντωνία Φερδινάνδη της Ισπανίας
Φίλιππος Α΄ της Πάρμας
Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας[7]
Francisco of Spain
ΣυγγενείςΛουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα), Philip Louis of Spain (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα), Φίλιππος Πέτρος Γαβριήλ της Ισπανίας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα) και Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβόνων-Ισπανίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαρδινάλιος-διάκονος (1735–1754, Santa Maria della Scala)[8]
αποστολικός διαχειριστής (1741–1754, Roman Catholic Archdiocese of Seville)
αποστολικός διαχειριστής (1735–1754, Roman Catholic Archdiocese of Toledo)[9]
Count of Chinchón
Lord of Boadilla del Monte
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος
Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ
Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος Αντώνιος (Luis Antonio de Borbón y Farnesio, 25 Ιουλίου 1727 - 7 Αυγούστου 1785) από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ισπανίας ήταν πρίγκιπας (infante) της Ισπανίας, καρδινάλιος-διάκονος της Εκκλησίας Σάντα Μαρία ντελλα Σκάλα στη Ρώμη, αρχιεπίσκοπος του Τολέδο, πρωθιερέας της Ισπανίας, 13ος κόμης του Τσιντσόν. Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες είναι καταχωρημένος ως ο νεαρότερος καρδινάλιος (έγινε 8 ετών). Επίσης ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουδοβίκος Αντώνιος Ιάκωβος ήταν ο πέμπτος γιος (3ος από τον 2ο γάμο) του Φιλίππου Ε΄ της Ισπανίας από τη 2η σύζυγό του Ελισάβετ Φαρνέζε, κόρη του Οδοάρδου Φαρνέζε, Διαδόχου της Πάρμα.

Σε ηλικία μόλις 8 ετών χρίστηκε αρχιεπίσκοπος του Τολέδο και της Σεβίλλης και ακολούθως καρδινάλιος. Εγκατέλειψε την εκκλησιαστική ζωή (1754), για να πάρει τον τίτλο του κόμη του Τσιντσόν (Chinchón).

Με το τέλος των δύο μεγαλύτερων ετεροθαλών αδελφών του Λουδοβίκου Α΄ (1724) και Φερδινάνδου ΣΤ΄ (1759), βασιλέων της Ισπανίας χωρίς απογόνους, του παρουσιάστηκε η μοναδική ευκαιρία να γίνει βασιλιάς της Ισπανίας, γιατί οι δύο μεγαλύτεροι αμφιθαλείς αδελφοί του ζούσαν μακριά από τα πάτρια εδάφη: ο τριτότοκος Κάρολος ήταν βασιλιάς της Νάπολης & Σικελίας ενώ ο Φίλιππος ήταν ηγεμόνας της Πάρμα. Ωστόσο, τελικά έχασε τα δικαιώματα του, αφού τον θρόνο κατέλαβε ο αδελφός του Κάρολος Γ΄, ο οποίος άφησε τον τρίτο του γιο Φερδινάνδο Α΄ ως βασιλιά της Νάπολης & Σικελίας.

Ο Λουδοβίκος ήταν λάτρης των τεχνών, του μουσικού Λουίτζι Μποκερίνι, του αρχιτέκτονα Βεντούρα Ροδρίγεθ και των ζωγράφων Φρανθίσκο Γκόγια, Λουίς Παρέτ υ Αλκαζάρ και Σαρλ Ζοζέφ Φλιπάρ.

Ο Κάρολος Γ΄, αναλαμβάνοντας το βασίλειο της Ισπανίας, φοβήθηκε την θέση του, που εποφθαλμιούσαν οι αδελφοί του και εξόρισε τον Λουδοβίκο.

Ο θυρεός του Λουδοβίκου πρίγκιπα της Ισπανίας, ως καρδινάλιου του Τολέδου, στο ανάκτορο του αρχιεπισκόπου στο Αλκαλά δε Ενάρες της Μαδρίτης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1776 μια Αραγωνέζα αριστοκράτισσα, ονόματι Μαρία Θηρεσία δε Βαγιαβρίγα υ Ρόθας Εσπανιόλ υ Ντράμμοντ. Ο μοργανατικός γάμος, απέκλειε τα παιδιά του να έχουν δικαιώματα στον βασιλικό θρόνο της Ισπανίας. Οι σχέσεις παρ' όλα αυτά με τον αδελφό του Κάρολο Γ΄ εξακολουθούσαν να είναι καλές. Απεβίωσε στην εξορία γεμάτος ντροπή, θλιμμένος για την απώλεια του θρόνου. Με τη σύζυγό του είχε τέκνα:

  • Λουδοβίκος Μαρία (1777 - 1823), Καρδινάλιος, 14ος Κόμης του Τσιντσόν και 1ος Μαρκήσιος του Σαν Μαρτίν δε λα Βέγα.
  • Μαρία Θηρεσία Καρολίνα (1779 - 1828), παντρεύτηκε τον Μανουέλ δε Γοδόυ υ Αλβάρεθ δε Φάρια, Πρίγκιπα δε λα Παθ (της Ειρήνης), 1ο Δούκα της Αλκούδια, 1ο Δούκα της Σουέκα, 1ο Βαρόνο του Μασκαλμπό, Πρώτο Γραμματέα του Κράτους στην Ισπανία (1792-97, 1801-08), ευνοούμενο του βασιλικού ζεύγους. Απέκτησαν ένα τέκνο, την Καρλότα Λουίσα Μανουέλα.
  • Μαρία Λουίζα (1780 - 1846), Ευγενής Κυρία του Βασιλικού Τάγματος της Βασίλισσας Μαρίας Λουίζας. Παντρεύτηκε τον Χοακίν Χοσέ δε Μελγαρέχο, 1ο Δούκα του Σαν Φερνάντο δε Κιρόγα, υπουργό των Εξωτερικών της Ισπανίας (1819 - 1820). Δεν απέκτησαν απογόνους.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]