Λιμπούσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιμπούσε
Πρέμυσλ και Λιμπούσε, άγαλμα στο Βίσεχραντ της Πράγας
Γενικές πληροφορίες
Θρησκείασλαβικός παγανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχηγός φυλής
Περίοδος ακμής8ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠρέμυσλ ο ζευγάς
ΤέκναΝέζαμυσλ
ΓονείςΚροκ
ΑδέλφιαΚάζι
Τέτα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λιμπούσε (τσεχικά Libuše, γερμ. Libuscha) είναι μυθική προσωπικότητα, πρόγονος τού Οίκου των Πρεμυσλιδών και των Τσέχων γενικότερα. Σύμφωνα με το θρύλο, ίδρυσε τον 8ο αιώνα την πόλη της Πράγας.

Λέγεται πως η Λιμπούσε, ήταν η μικρότερη κόρη του μυθικού Τσέχου βασιλιά Κροκ, ο οποίος την επέλεξε για διάδοχό του. Αν και αποδείχτηκε σοφή αρχηγός, οι άνδρες της φυλής ήταν δυσαρεστημένοι, που έπαιρναν διαταγές από μια γυναίκα και της ζήτησαν να επιλέξει έναν σύζυγο. Η Λιμπούσε διάλεξε τον Πρέμυσλ, που ήταν ζευγάς στο χωριό Στάντιτσε. Παντρεύτηκαν και έτσι ξεκίνησε η δυναστεία των Πρεμυσλιδών στην Τσεχία.

Η Λιμπούσε ήταν η πιο σοφή από τις αδελφές της Κάζι και Τέτα και προφήτευσε την ίδρυση της πόλης της Πράγας, με αφετηρία το κάστρο της Λιμπούσιν (ή Βίσεχραντ σύμφωνα με άλλους θρύλους).

Η μυθική φυσιογνωμία της Λιμπούσε απετέλεσε έμπνευση για την όπερα Λιμπούσε του Μπέντριχ Σμέτανα (1881)[1]. Επίσης ο αστεροειδής 264 Λιμπούσα, που ανακαλύφθηκε το 1886, πήρε το όνομά του από τη θρυλική αυτή μορφή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]