Λιμένας του Ελευθερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Κωνσταντινούπολης κατά την διάρκεια της βυζαντινής περιόδου.
Βαρίδι ζυγαριάς ανασκαμμένο στο Λιμάνι του Θεοδοσίου.

Ο Λιμένας του Ελευθερίου, ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός ως Λιμένας του Θεοδοσίου (λατινικά: Portus Theodosiacus‎‎) ήταν ένα από τα λιμάνια της παλαιάς Κωνσταντινούπολης, της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το οποίο ευρίσκεται κάτω από την σημερινή συνοικία του Γιενικαπί της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία.

Το λιμάνι ευρισκόταν στο νότιο τμήμα της χερσονήσου πάνω στην οποία η πόλη ήταν χτισμένη, με κατεύθυνση προς την Θάλασσα του Μαρμαρά. Τα υπόλοιπα λιμάνια της πόλης ήσαν ο Λιμένας του Ιουλιανού και ο μικρός λιμένας του ανακτόρου του Βουκολέοντα[1], επίσης επί της νότιας ακτής, καθώς και οι λιμένες των Νεωρίων και του Προσφόριου στο βόρειο τμήμα. Ο λιμένας ανεγέρθηκε κατά τα τέλη του 4ου αιώνα, στην διάρκεια της βασιλείας του Θεοδοσίου Α΄, ενώ αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο εμπορίου της πόλης κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.[2] Η περιοχή αργότερα μετατράπηκε σε αγροτικές γαίες, λόγω των επιπτώσεων της διάβρωσης και των προσχώσεων.[3] Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή κατοικήθηκε.

Τον Νοέμβριο του 2005, εργάτες του Σχεδίου Διάβασης του Βοσπόρου ανακάλυψαν επικαλυμμένα με ιλύ κατάλοιπα του λιμένα. Ανασκαφές αποκάλυψαν την ύπαρξη και την ακριβή θέση τού, χρονολογούμενου από τον 4ο αιώνα, Λιμένα του Θεοδοσίου. Εκεί, αρχαιολόγοι ανέσκαψαν κατάλοιπα των τειχών της πόλης από την εποχή του Κωνσταντίνου Α΄, καθώς και τα κατάλοιπα άνω των 35 Βυζαντινών πλοίων χρονολογούμενων από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένου αριθμού Βυζαντινών γαλερών, κατάλοιπα των οποίων ουδέποτε είχαν ανευρεθεί παλαιότερα.[4] Επίσης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν την αρχαιότερη ένδειξη κατοίκησης της Κωνσταντινούπολης, καθώς ανευρέθησαν χειροποίητα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων αμφορείς, όστρακα, όστρεα, τμήματα οστών, σκελετοί αλόγων, καθώς και εννέα ανθρώπινοι σκελετοί οι οποίοι ανευρέθησαν εντός ενός σάκου, με την χρονολογία τους να ανάγεται στο 6.000 π.Χ.[5]

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mango, C. (1997). «The Palace of the Boukoleon». Cahiers Archéologiques (45): 41. 
  2. «Archaeology slows down building of Europe-Asia tunnel». Manchu Project. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2010. 
  3. «Lost Treasures of Constantinople Test Turkey's 21st-century Ambition». Guardian News & Media. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2010. 
  4. Rose, Mark· Aydingün, Sengül. «Under Istanbul». Archaeology.org. Archaeological Institute of America. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2008. 
  5. Nautical archaeology takes a leap forward

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Eleutherion στο Wikimedia Commons

Συντεταγμένες: 41°0′16.8″N 28°57′8″E / 41.004667°N 28.95222°E / 41.004667; 28.95222