Λεβάντες (άνεμος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον άνεμο. Για τον γεωγραφικό προσδιορισμό, δείτε: Λεβάντες.
Οι άνεμοι της Μεσογείου
Σύννεφα πάνω από το Γιβραλτάρ που σχηματίζονται από τον άνεμο Λεβάντε

Ο Λεβάντες, στην αρχαία ελληνική γνωστός ως ο τοπικός άνεμος Απηλιώτης, πρόκειται για ανατολικό άνεμο που πνέει στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα και στη βόρεια Γαλλία.

Όροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος λεβάντες προέρχεται από την ισπανική λέξη Levante, που σημαίνει ανατολή. Η άλλη του ονομασία, απηλιώτης είναι ελληνική, και προέρχεται από τις λέξεις από και ήλιος, δηλαδή ο άνεμος ο οποίος φυσάει από εκεί που βγαίνει ο ήλιος, την ανατολή.

Ναυτιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη ναυτιλία, με το όνομα Απηλιώτης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα η διεύθυνση του αζιμούθ των 90 μοιρών. Συνεπώς όταν γίνεται αναφορά στο παραπάνω αζιμούθ ως προς το σημείο ορίζοντος, εννοείται η Ανατολή, όταν γίνεται αναφορά στον άνεμο που πνέει από το ίδιο σημείο, εννοείται ο Απηλιώτης ή Ανατολικός. Και οι δύο όροι (Ανατολή – Απηλιώτης) συμβολίζονται με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Α. Αυτό είχε ως συνέπεια, επειδή πολλές φορές παρατηρείται σύγχυση των δύο εννοιών, να έχουν καθιερωθεί σήμερα ως ταυτόσημες.

Ο Απηλιώτης χαρακτηρίζεται «αληθής» όταν το «αζιμούθ των 90 μοιρών» υπολογίζεται από τον αληθή Βορρά και «μαγνητικός» όταν υπολογίζεται από τον μαγνητικό Βορρά της (μαγνητικής) πυξίδας.

Ο όρος λεβάντες χρησιμοποιείται στη ναυτική διάλεκτο από την αντίστοιχη χρήση του ισπανικού όρου Levante.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]