Λέλυσταντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°31′N 5°29′E / 52.517°N 5.483°E / 52.517; 5.483

Λέλυσταντ

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λέλυσταντ
52°31′0″N 5°29′0″E
ΧώραΟλλανδία
Διοικητική υπαγωγήΦλέβολαντ[1]
Γεωγραφική υπαγωγήEast Flevoland και Southern Flevoland
Ίδρυση1  Ιανουαρίου 1980
Διοίκηση
 • mayor of LelystadIna Adema (από 2016)
Έκταση765,39 km²[2]
Υψόμετρο−3 μέτρο
Πληθυσμός83.033 (1  Ιανουαρίου 2023)[3]
Ταχ. κωδ.8200–8249
Τηλ. κωδ.0320
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Λέλυσταντ (Ολλανδικά: Lelystad) είναι πόλη της Ολλανδίας και πρωτεύουσα της επαρχίας του Φλέβολαντ, στο κέντρο της χώρας. Ιδρύθηκε το 1967 με την επιχωμάτωση της εκεί πρώην θαλάσσιας περιοχής και πήρε το όνομά της από τον μηχανικό Κορνέλις Λέλυ που κατασκεύασε το Άφσλαουτνταϊκ, το φράγμα που επέτρεψε τη μετατροπή της περιοχής σε κατοικήσιμη. Η πόλη βρίσκεται περίπου πέντε μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Ιστορία Τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λέλυσταντ θεμελιώθηκε επί του πυθμένα της πρώην Νότιας Θάλασσας (Ζάουντερζεε, Zuiderzee). Πριν από 6.500 χρόνια ο υγρότοπος αυτός ήταν κατοικήσιμος, αλλά με την πάροδο του χρόνου ως τη σύγχρονη εποχή, η στάθμη του νερού ανέβηκε αισθητά. Κοντά στο Λέλυσταντ, και συγκεκριμένα στο Σβίφτερμπαντ, έχουν βρεθεί οι παλαιότεροι ανθρώπινοι σκελετοί στη Δυτική Ευρώπη. Λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, η αρχαία Ρωμαϊκή αποικία του Lacus Flevo μετατράπηκε σταδιακά στο Αλμέρε (μεσαίωνας) και τελικά στη Νότια Θάλασσα. Η θάλασσα ήταν το διακομιστικό κέντρο μεταξύ Άμστερνταμ, Βόρειας Θάλασσας και των πόλεων της Χανσεατικής Ένωσης. Λόγω των πολλών ναυαγίων στο Φλέβολαντ από τις καταιγίδες, στο Λέλυσταντ στεγάζεται σήμερα το Εθνικό Κέντρο Ναυτικής Ιστορίας. Το κέντρο διαθέτει μουσείο καθώς και το ναυπηγείο που κατασκεύασε το αντίγραφο του πλοίου Μπατάβια.
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα έργα στη Νότια Θάλασσα εντάθηκαν με την κατασκευή του Πόλντερ της Ανατολικής Φλέβολαντ. Το 1950 ξεκίνησαν έργα για την κατασκευή αρκετών νησιών επί του Άισελμεερ. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν το Λέλυσταντ-Χάφεν (Lelystad-Haven) το οποίο φιλοξένησε τους μηχανικούς που θα κατασκεύαζαν τα εκεί φράγματα. Το 1955 τα έργα έφτασαν στην ξηρά κάνοντας δυνατή την πρόσβαση στο Λέλυσταντ μέσω αυτοκινήτου. Μέχρι την επίσημη ίδρυση της πόλης το 1967, οι μοναδικοί κάτοικοι ήταν μηχανικοί και αρχιτέκτονες που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση των επιχωματώσεων.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύση του ηλίου στο Άισελμεερ

Το Λέλυσταντ είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ολλανδίας από πλευράς συνολικής έκτασης, αλλά η περισσότερη από αυτή είναι νερό (Μάρκεμεερ και Άισελμεερ) παρά ξηρά. Στην περιοχή βρίσκεται το πάρκο του Όοστφααρντερπλασσεν, το οποίο δημιουργήθηκε φυσικά, μετά την αποξύρανση της Νότιας Φλέβολαντ. Το Λέλυσταντ περικλύεται από δάση και αγροτικές εκτάσεις, κάνοντας το τοπίο του ιδιαίτερα όμορφο. Οι κυριότεροι τουριστικοί προορισμοί της πόλης είναι:

  • Το αντίγραφο του πλοίου του 17ου αιώνα Μπατάβια
  • Το εμπορικό κέντρο του Μπατάβια Σταντ (Batavia Stad)
  • Το φυσικό πάρκο του Λέλυσταντ
  • Το εθνικό θεματικό πάρκο ναυτιλίας

Η πόλη φιλοξενεί, επίσης, πολλές ημερήσιες εκδηλώσεις όπως αεροπορικές επιδείξεις (Airshow Lelystad), φεστιβάλ νερού (Waterfestival), φεστιβάλ με αντίκες (Oldtimedag), αγώνες μοτοσυκλετών και καρτ, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις. Στην παραλία της πόλης υπάρχουν πολλές μαρίνες για τουριστικούς σκοπούς.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λέλυσταντ διαθέτει καινούριες υποδομές και εγκαταστάσεις που το συνδέουν με τον έξω κόσμο μέσω ξηράς, θάλασσας και αέρα.

  • Το τοπικό αεροδρόμιο λειτουργεί ως παράρτημα του εθνικού αερολιμένα Σχίπχολ κυρίως για ταξίδια επαγγελματικών σκοπών
  • Η πόλη έχει το δικό της λιμάνι, κανάλια και αρκετές μαρίνες που βοηθούν στη διαρκή διαχείριση του επιπέδου του νερού στο πόλντερ. Ένα από τα κανάλια είναι το Ζάουχερπλας (Zuigerplas).
  • Ο σιδηροδρομικός σταθμός συνδέει την πόλη με το Αλμέρε και το Άμστερνταμ. Οι γραμμές αυτές επεκτείνονται επίσης προς το Ντρόντεν, το Κάμπεν και το Ζβόλε.
  • Ο ανατολικός αυτοκινητόδρομος του Λέλυσταντ (Α6) οδηγεί προς το Άμστερνταμ ενώ μέσω της πόλης συνδέονται οι πόλεις Χόορν και Κούτβαϊκ.

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λέλυσταντ έχουν γεννηθεί:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]