Κύρου Ανάβασις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύρου Ανάβασις
Η πορεία των μυρίων
ΣυγγραφέαςΞενοφών
ΤίτλοςἈνάβασις
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Ημερομηνία δημιουργίας370 π.Χ.
ΘέμαΜύριοι
history of ancient Greece
ΧαρακτήρεςΜύριοι
ΤόποςΤραπεζούντα
Ελλήσποντος
Αρμενία
Μαύρη Θάλασσα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κύρου Ανάβασις1 είναι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό σύγγραμμα του Έλληνα ιστορικού, στρατιωτικού, και φιλοσόφου Ξενοφώντα που περιγράφει τη συμμετοχή σώματος 13.000 Ελλήνων μισθοφόρων ανάμεσα στους οποίους 700 Σπαρτιάτες (των Μυρίων), από τη στιγμή που εντάχθηκαν στον στρατό του Κύρου και συμμετείχαν στην εκστρατεία εκείνου κατά του αδελφού του Αρταξέρξη και ειδικότερα στη μάχη στα Κούναξα το 401 π.Χ.. Μετά τον θάνατο του Κύρου, ο Αρταξέρξης εκτέλεσε τους Έλληνες στρατηγούς. Το υπόλοιπο Ελληνικό στράτευμα βρέθηκε ακέφαλο εν μέσω εκατοντάδων χιλιάδων εχθρών. Εξέλεξε νέους στρατηγούς, μεταξύ των οποίων και ο νεαρός Ξενοφών, και μαχόμενο ακολούθησε μία περιπετειώδη επιστροφή από τη Μικρά Ασία και τις Ποντιακές Άλπεις προς τη Μαύρη Θάλασσα, η λεγόμενη "κάθοδος των μυρίων..".

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία των μυρίων που αφηγείται το εν λόγω σύγγραμμα είναι: «ένα επίτευγμα από τις μεγάλες περιπέτειες της ανθρώπινης ιστορίας».[1] Το ιστορικό αυτό σύγγραμμα αποτελείται από επτά βιβλία. Είναι γραμμένο σε καθαρά αττική διάλεκτο και θεωρείται πολύ αξιόλογο στη περιγραφή μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης της αρχαιότητας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1: - Ανάβαση λέγεται η πορεία ενός στρατεύματος από τη θάλασσα προς το εσωτερικό μιας χώρας, και κάθοδος ακριβώς το αντίθετο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γουίλ Ντυράν, The Life of Greece, σσ. 460-461

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκούτερφιλντ Ρόμπιν, Η κάθοδος των μυρίων, εκδ. ψυχογιός σελ. 400, 2007 ISBN 978-960-453-274-2
  • Κύρου ανάβασις, τόμοι δυο, εκδ. Ζήτρος 2005 ISBN 9789608437425