Κόλπος του Άντεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 12°32′45″N 48°08′44″E / 12.54583°N 48.14556°E / 12.54583; 48.14556

Κόλπος του Άντεν
ΧώραΥεμένη, Σομαλία και Τζιμπουτί
Γεωγραφικές συντεταγμένες12°0′0″N 48°0′0″E
Ο Κόλπος του Άντεν

Ο Κόλπος του Άντεν (αραβικά: خليج عدن) βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα ανάμεσα στην Υεμένη της νότιας ακτής της Αραβίας και τη Σομαλία στο Κέρας της Αφρικής. Στα βορειοδυτικά, συνδέεται με την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Ο κόλπος είναι επίσης γνωστός ως σοκάκι των πειρατών λόγω της Σομαλικής πειρατείας που πλήττει την περιοχή.

Εμπορικές δραστηριότητες στον Κόλπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόλπος του Άντεν είναι μια σημαντική εμπορική ναυτική δίοδος, ειδικά για το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, κάτι που τον καθιστά βασικότατο για την παγκόσμια οικονομία[1]. Περίπου το 11% του πετρελαίου θαλάσσιων κοιτασμάτων περνά από τον Κόλπο του Άντεν στο δρόμο του για τη Διώρυγα του Σουέζ, ή κοντινά διϋλιστήρια[2]. Τα κυριότερα λιμάνια κατά μήκος του Κόλπου είναι το Άντεν στην Υεμένη, και η Ζέιλα, Βερβέρη και Μποσάσο στη Σομαλία.

Κατά την πρώιμη ιστορία, η πόλη του Κρατέρ, ανατολικά της σημερινής πόλης Άντεν, ήταν ένα σημαντικό λιμάνι του τοπικού εμπορίου. Ήταν το κύριο λιμάνι του βασιλείου του Αβσάν, και μετά την κατάκτησή του από τους Σαβαίους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «επικοινωνία» της Αφρικής με την Αραβία.

Οικολογία του Κόλπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του 1860 με τον Κόλπο του Άντεν

Όντας από γεωλογικής απόψεως μια σχετικά «νέα» μάζα νερού, ο Κόλπος του Άντεν έχει μοναδική βιοποικιλότητα που περιέχει πολλά είδη ψαριών, κοραλλιών, θαλάσσιων πτηνών, και ασπόνδυλων. Αυτή η πλούσια οικολογική ποικιλία έχει ωφεληθεί από τη σχετική έλλειψη ρύπανσης κατά διάρκεια των ανθρώπινων εγκαταστάσεων γύρω από τον κόλπο, αλλά οι περιβαλλοντικές ομάδες φοβούνται πως η έλλειψη συντονισμένης προσπάθειας για τον έλεγχο της ρύπανσης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα του κόλπου[3].

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Earth from Space: The Gulf of Aden – the gateway to Persian oil». European Space Agency. 1 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2008. 
  2. «Red Sea and the Gulf of Aden» (PDF). International Tanker Owners Pollution Federation (ITOPF). 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2008. 
  3. «Red Sea & Gulf of Aden». United Nations Environment Programme. 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2005. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2008.