Κόκκινο χαλί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα βγαίνει από το επίσημο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, πάνω σε κόκκινο χαλί, σε φωτογραφία του 2009.

Το κόκκινο χαλί χρησιμοποιείται για να υποδεχτεί κυβερνήτες χωρών ή, γενικότερα, προσωπικότητες που θεωρούνται σημαντικές και VIP, σε επίσημες τελετές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχαιότερη γνωστή αναφορά χρήσης κόκκινου χαλιού, γίνεται στην τραγωδία Αγαμέμνων του Αισχύλου (458 π.Χ.), όπου η Κλυταιμνήστρα δίνει εντολή να στρωθεί κόκκινο χαλί προς τιμήν του συζύγου της Αγαμέμνονα, ο οποίος επιστρέφει νικητής από την Τροία.[1]

«Δούλες τι στέκεσθε; πόχω το χρέος προστάξη να στρώσετε χαλιά στου δρόμου του τη στράτα; ευθύς ας γίνη πορφυρόστρωτος ο δρόμος κι ας τον φέρη στανέλπιστα παλάτια η Δίκη!»

Ο Αγαμέμνονας αν και γνωρίζει ότι η πράξη αυτή αποτελεί ύβρη για του θεούς, πείθεται από την Κλυταιμνήστρα να βαδίσει πάνω στο πορφυρό χαλί, αγνοώντας ότι οδηγείται στο θάνατο.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόκκινο χαλί συμβολίζει τη δύναμη και τον πλούτο και η τοποθέτησή του παραπέμπει σε μεγαλοπρεπή υποδοχή.

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην σύγχρονη εποχή το κόκκινο χαλί έχει συνδεθεί και με την τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Οι διάσημοι που εμφανίζονται εκεί, ποζάρουν και φωτογραφίζονται φορώντας δημιουργίες γνωστών οίκων μόδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Where does the red carpet come from?». BBC culture. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016.