Κόκκινο πάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόκκινο πάντα

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Υπεροικογένεια: Ικτιδοειδή (Musteloidea)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Ailuridae)
Γένος: Ailurus
Είδος: A. fulgens
Διώνυμο
Ailurus fulgens (Κόκκινο πάντα)
F. Cuvier, 1825

Το κόκκινο πάντα (Ailurus fulgens) είναι ένα μικρό δενδρόβιο θηλαστικό που ζει στα ανατολικά Ιμαλάια και στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο άγριος πληθυσμός του εκτιμάται σε λιγότερο από 10.000 ώριμα άτομα. , για αυτό τον λόγο τα κόκκινα πάντα προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία. Το κόκκινο πάντα είναι λίγο μεγαλύτερο από μια γάτα, και ζυγίζει λίγο παραπάνω από αυτην.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεφάλι και το σώμα τους έχουν μήκος 50-64 εκ και η ουρά τους είναι 28-59 εκ. Τα αρσενικά ζυγίζουν 3,7 – 6,2 κιλά και τα θηλυκά 3 - 6,0 κιλά. Έχουν κόκκινη με καφέ γούνα στα ανώτερα τμήματα, μαυριδερή γούνα στα χαμηλότερα τμήματα. Έχει λευκές λωρίδες παρόμοιες με εκείνες ενός ρακούν. Έχουν στρογγυλό κεφάλι μεσαίου μεγέθους αυτιά όρθια, μια μαύρη μύτη, και πολύ σκούρα μάτια σχεδόν κατάμαυρα. Έχουν μακριά και φουντωτή ουρά που τα βοηθάει να παρέχουν ισορροπία και εξαιρετικό καμουφλάζ. Αυτή η γούνα χρησιμεύει ως θερμική μόνωση σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες. Το κόκκινο πάντα έχει αιχμηρά νύχια για να πιάνει τα στενά κλαδιά, τα φύλλα και τους καρπούς.

Διατροφή και κυνήγι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόκκινο πάντα που τρώει μπαμπού στον ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο.

Τρέφεται κυρίως με μπαμπού, αλλά είναι παμφάγο και τρώει επίσης αυγά, πουλιά, έντομα, λουλούδια, μούρα και μικρά θηλαστικά. Είναι ένα μοναχικό ζώο, δραστηριοποιείται κυρίως από το σούρουπο έως την αυγή, και είναι σε μεγάλο βαθμό καθιστικής ζωής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αρπακτικά που τρώνε τα κόκκινα πάντα περιλαμβάνουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού, κουνάβια, και τον άνθρωπο. Αν αισθάνονται ότι απειλούνται, μπορούν να προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Αν δεν μπορούν πλέον να διαφύγουν, στέκονται στα πίσω πόδια τους έτσι ώστε να φαίνονται μεγαλύτερα και χρησιμοποιούν τα αιχμηρά νύχια στα μπροστινά πόδια τους για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Αναπαραγωγή και κύκλος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κόκκινα πάντα είναι σε θέση να αναπαραχθούν σε περίπου 18 μήνες της ηλικίας, και είναι πλήρως ώριμα σε δύο με τρία χρόνια. Και τα δύο φύλα μπορούν να ζευγαρώσουν με περισσότερους από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Λίγες μέρες πριν από τη γέννηση, τα θηλυκά αρχίζουν να συλλέγουν υλικά, όπως, γρασίδι και φύλλα, για να χτίσουν μια φωλιά, η οποία βρίσκεται συνήθως σε μια κουφάλα δέντρου ή σε μια ρωγμή βράχου. Μετά από μια περίοδο κύησης 112 - 158 ημέρες, το θηλυκό γεννά στα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου έως τέσσερα μικρά τα οποία είναι τυφλά και κουφά. Επίσης ζυγίζουν 110-130 γραμμάρια το καθένα. Μετά τη γέννηση, η μητέρα καθαρίζει τα μικρά. Τα μικρά αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια τους σε περίπου 18 ημέρες μετά την γέννησή τους. Σε περίπου 90 μέρες, βγάζουν την γούνα τους με χρωματισμό όπως των ενηλίκων, και αρχίζουν να βγαίνουν έξω από τη φωλιά τους. Μπορούν επίσης να αρχίσουνε να τρώνε στερεές τροφές. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους μέχρι την επόμενη γέννα. Ο μέσος όρος ζωής είναι μεταξύ οκτώ και 10 χρόνια, αλλά τα περισσότερα πάντα έχουν φτάσει τα 15 έτη.

Αναφορά στην τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόκκινο πάντα εμφανίζεται στον κινηματογράφο στην μορφή του δασκάλου Μάστερ Σίφου στις ταινίες κινούμενων σχεδίων με τίτλο Κουνγκ Φου Πάντα.

Επίσης εμφανίζεται στη σειρά anime Aggretsuko [2] ως η πρωταγωνίστρια (Retsuko) και ο χαρακτήρας Resasuke.

Τη φωνή του δανείζει ο ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι δε γνώριζε τι είδος ζώου ήταν ο χαρακτήρας που έδινε τη φωνή του. Εκτός κάμερας κάποιος του είπε ότι ο Μάστερ Σίφου είναι κόκκινο πάντα. Ο Ντάστιν Χόφμαν είπε τότε ''ώστε λοιπόν είμαι ένα κόκκινο πάντα'' δηλώνοντας επίσης ότι ενώ έχει απορρίψει πολλές προτάσεις για ταινίες διαβάζοντας το σενάριο της ταινίας Κουνγκ Φου Πάντα το βρήκε πολύ ενδιαφέρον ώστε να συμμετάσχει.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wang, X., Choudhury, A., Yonzon, P., Wozencraft, C. & Than Zaw (2008). Ailurus fulgens στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 14 Μαρτίου 2014.
  2. «Aggretsuko» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-06-16. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Aggretsuko&oldid=902156149. 
  3. «Dustin Hoffman Doesn't Know What Animal He Plays in 'Kung Fu Panda'». Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Κόκκινο πάντα στο Wikimedia Commons