Κόβεντρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόβεντρυ)

Συντεταγμένες: 52°25′N 1°31′W / 52.417°N 1.517°W / 52.417; -1.517

Κόβεντρι

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κόβεντρι
52°25′0″N 1°31′0″W
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο[1]
Διοικητική υπαγωγήδιαμέρισμα του Κόβεντρι
Ίδρυση1043
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςJohn Blundell (από 2018)[2]
Έκταση73,6 km²[3]
Πληθυσμός362.690 (2016)[3]
Ταχ. κωδ.CV
Τηλ. κωδ.024
Ζώνη ώραςUTC±00:00
UTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κόβεντρι (αγγλικά: Coventry) είναι πόλη της Αγγλίας στα Γουέστ Μίντλαντς. Έχει πληθυσμό περίπου 306.000 κατοίκων και είναι η 9η μεγαλύτερη πόλη στην Αγγλία και η 11η μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο.[4] Βρίσκεται 153 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου και 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπέρμιγχαμ. Το Κόβεντρι ήταν η πρώτη πόλη παγκοσμίως που αδελφοποιήθηκε με μια άλλη πόλη, συγκεκριμένα με το Στάλινγκραντ της ΕΣΣΔ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή οι κάτοικοι της πόλης ήθελαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό κατά τη μάχη του Στάλινγκραντ.[5]

Η πόλη συνδυάζει τον τωρινό βιομηχανικό της χαρακτήρα με τα απομεινάρια της μεσαιωνικής της ιστορίας. Αποτελεί δείγμα του αστικού σχεδιασμού της δεκαετίας του '50, η ανάγκη για τον οποίο δημιουργήθηκε από τις αρχές της πόλης και τις καταστροφές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κόβεντρι δεν έχει κάποιου είδους "επεκταμένη" μητροπολιτική αστική περιοχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα όρια της πόλης σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να περιλαμβάνουν όλα τα προάστιά της, αν και είναι λίγα σε αριθμό.

Στην πόλη έχουν την έδρα τους δυο πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι στο κέντρο και το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στα νότια προάστια. Επίσης, 6,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης βρίσκεται το Αεροδρόμιο Κόβεντρι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λαίδη Γκοντάιβα, John Collier

Το Κόβεντρι είναι μια πόλη που χρονολογείται παλαιότερα από μεγαλύτερες πόλεις κοντά σε αυτήν, όπως το Λέστερ και το Μπέρμιγχαμ. Προέρχεται μάλλον από έναν οικισμό της Εποχής του Χαλκού, ο οποίος δημιουργήθηκε εκεί λόγω των ιδανικών συνθηκών κλίματος και τοποθεσίας τότε: ένας μεγάλος ποταμός και λίμνες, πυκνά δάση και ήπιες κλιματικές συνθήκες.

Οι Ρωμαίοι ίδρυσαν άλλον έναν οικισμό, ενώ άλλος ένας αναπτύχθηκε γύρω από ένα σαξωνικό γυναικείο μοναστήρι γύρω στο 700 από την Αγία Οσμπούργκα,[6] το οποίο αργότερα το 1016 ερειπώθηκε από την εισβολή του βασιλιά Κνούτου και του Δανικού στρατού του.

Ο κόμης Λεόφρικ της Μερκίας και η σύζυγός του, Γκοντγκίφου, ίδρυσαν το 1043 ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων σε ένα λόφο που έβλεπε στον ποταμό Σόου, στα ερείπια του παλαιού γυναικείου μοναστηριού, και η πόλη του Κόβεντρι αναπτύχθηκε γύρω από αυτόν.[7][8] Το μοναστήρι καθιέρωσε μια αγορά, η οποία προκαλούσε με τη σειρά της εισροή αγαθών και χρημάτων στην πόλη, καθώς και φορολογία. Σύμφωνα με το θρύλο, καθώς η ιστορικότητα και ο ρεαλισμός του γεγονότος για εκείνη την περίοδο αμφισβητείται, η Λαίδη Γκοντίβα περιφέρθηκε στους δρόμους της πόλης γυμνή πάνω σε ένα άλογο, ως διαμαρτυρία για την υψηλή φορολογία που επιβαλλόταν στην πόλη.

Τα ερείπια του παλαιού καθεδρικού του Κόβεντρι

Κατά το Μεσαίωνα (1100-1500), η πόλη αναπτύχθηκε ως κέντρο μαλλιού και υφαντουργίας. Μέχρι το 1100, το Κοινό των Βενεδικτίνων της πόλης ίδρυσε έναν καθεδρικό ναό, από τους μεγαλύτερους στη Βρετανία. Μάλιστα, οι επίσκοποι του Λίτσφιλντ συχνά αναφέρονταν ως "επίσκοποι Λίτσφιλντ και Κόβεντρι" (1102-1541). Οι επόμενοι τρεις αιώνες χαρακτηρίζονται από οικοδομικό οργασμό, όπως φανερώνεται από οικοδομήματα που σώζονται ακόμη στο κέντρο της πόλης, όπως η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ που έγινε καθεδρικός το 1918 και η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Αγίας Μαρίας, που χτίστηκε το 1342 από τη συντεχνία των εμπόρων της πόλης. Από την ίδια περίοδο χρονολογείται και το τείχος της πόλης, το οποίο είχε αρχικά 12 πύλες (σήμερα σώζονται μόνο 2). Μέχρι το 1400, το Κόβεντρι ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας, πίσω από το Λονδίνο, το Μπρίστολ και την Υόρκη. Το 1451, το Κόβεντρι έγινε αυτόνομη κομητεία, έχοντας ήδη αποκτήσει την ιδιότητα της "πόλης" λόγω αρχαίας εθιμικής συνήθειας.[9][10]

Το 1539, ο βασιλιάς Ερρίκος Η' της Αγγλίας διέταξε το κλείσιμο του κοινοβίου των Βενεδικτίνων και την καταστροφή του αρχικού καθεδρικού της πόλης, της Αγίας Μαρίας. Από τότε παρήκμασε και το εμπόριο υφασμάτων, συνεπώς και η πόλη. Εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα υπήρχε, αν και σε μικρότερο βαθμό. Αναπτύχθηκε η ωρολογοποιία, φέρνοντας το Κόβεντρι στην τρίτη θέση σε όλη τη χώρα στη δραστηριότητα αυτή[11][12] Σταδιακά, η βιομηχανία παρήκμασε λόγω ανταγωνισμού από τους Ελβετούς ωρολογοποιούς και έτσι ο μεγάλος αριθμός ειδικευμένων τεχνιτών πέρασε στη βιομηχανία ποδηλάτων, αυτοκινήτων και μηχανών.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και έγινε δημοφιλής η χρήση ποδηλάτων, στο Κόβεντρι κατασκευάζονταν τα μηχανικά τμήματα των ποδηλάτων και έτσι κυριάρχησε στη βιομηχανία ποδηλάτων της Βρετανίας (π.χ. Εταιρεία Rover). Ορισμένοι από τους κατασκευαστές αυτούς μεταπήδησαν σε άλλες μορφές βιομηχανίας, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ντάιμλερ και Τζάγκουαρ. Κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα υπήρχαν εταιρείες της πόλης που κατασκεύαζαν οικογενειακά αυτοκίνητα για την ανερχόμενη μεσαία τάξη της χώρας, ωστόσο λίγες επέζησαν από τις συγχωνεύσεις και εκσυγχρονισμούς που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παραγωγή αυτοκινήτων στην πόλη τερματίστηκε το 2006, όταν το εργοστάσιο της Peugeot μεταφέρθηκε στη Σλοβακία. Τα κεντρικά γραφεία σχεδιασμού της Τζάγκουαρ βρίσκονται ακόμα στην πόλη: παρόλο που η εταιρεία έκλεισε το εργοστάσιο παραγωγής της εκεί το 2004, κάποιες επιχειρησιακές λειτουργίες γίνονται εκεί.

Το Κόβεντρι μετά το βομβαρδισμό στις 16 Νοεμβρίου 1940
Στις 28 Σεπτεμβρίου 1941, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επισκέπτεται τα ερείπια του Καθεδρικού της πόλης

Το 1918, η πόλη απέκτησε και πάλι καθεδρικό ναό, καθώς η Αγγλικανική Εκκλησία όρισε ως καθεδρικό την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ (14ος αιώνας).

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Κόβεντρι υπέστη μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς από τους Ναζί. Στις 14 Νοεμβρίου 1940, η Λουφτβάφε έριξε 500 τόνους ισχυρών εκρηκτικών και 30.000 εμπρηστικές βόμβες στο κέντρο και στα εργοστάσια της πόλης (η επιδρομή έμεινε γνωστή ως Coventry Blitz).[13] 568 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν 46.000 κατοικίες, καθώς και το 75% της βιομηχανίας της πόλης.[13] Τον Απρίλιο του 1941 ακολούθησαν και άλλες αεροπορικές επιδρομές, ενώ πυρκαγιά κατέστρεψε το κέντρο της πόλης και τον Καθεδρικό Ναό.

Από τον βομβαρδισμό της πόλης δημιουργήθηκε στα γερμανικά ο όρος "coventri(si)eren", που πέρασε και στην αγγλική γλώσσα ως "coventrate", που σήμαινε την ολοκληρωτική καταστροφή μιας πόλης σε μια επιδρομή.[14] Ο όρος επινοήθηκε πιθανότατα από τον Γκέμπελς και εντάσσεται σε μια ομάδα ευφημισμών των Ναζί, όπως π.χ. ο όρος Τελική Λύση[εκκρεμεί παραπομπή].

Το 1962, πλάι στα ερείπια του παλιού ναού του Αγίου Μιχαήλ χτίστηκε ο νέος Καθεδρικός Ναός, ο οποίος με την μοντερνιστική του σχεδίαση πλάι στην παλαιά μεσαιωνική κατασκευή τονίζει την ένωση και συμφιλίωση. To 1967 ανεγέρθηκε το πρώτο τζαμί της πόλης στην Eagle Street.

Κατά τις του '50 και του του '60, το Κόβεντρι γνώρισε τη "χρυσή του εποχή" λόγω της άνθησης της βιομηχανίας του. Το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων του ήταν από τα υψηλότερα στη χώρα και από την οικονομική αυτή ευρωστία ωφελήθηκαν ο αθλητισμός και οι τέχνες. Κατασκευάστηκαν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, και η ποδοσφαιρική ομάδα Κόβεντρι Σίτι ανέβηκε στην Α' Κατηγορία. Παράλληλα, κατασκευάστηκε το Belgrade Theatre και η Herbert Art Gallery. Ωστόσο, η δεκαετία του '70 έφερε την παρακμή στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία και το Κόβεντρι επλήγη σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα χρόνια που ακολούθησαν είχε από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει επανέλθει με νέες βιομηχανίες να εδρεύουν εκεί.

Στις 12 Μαρτίου 2008, ανακαλύφθηκε στο κέντρο της πόλης μια βόμβα της Λουφτβάφε που είχε ξεμείνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είχε εκραγεί ακόμα.[15] Ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών επιστρατεύτηκε από το Βρετανικό Πεζικό και έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.[16] Αποκλείστηκαν αρχικά περιοχές κοντά στο σημείο της βόμβας, αλλά αργότερα όλο και μεγαλύτερα τμήματα του Κόβεντρι.

Κάτω από το κέντρο της πόλης κυλάει ο ποταμός Σέρμπορν, ο οποίος επιστρώθηκε μετά την ανοικοδόμηση της πόλης μεταπολεμικά κι έτσι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Τα νέα σχέδια ανοικοδόμησης και διάπλασης του κέντρου της πόλης προβλέπουν ότι ο ποταμός θα εκτεθεί και πάλι και στις όχθες του θα γίνουν πεζόδρομοι.[17]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κόβεντρι αποτελεί βιομηχανικό κέντρο από το 1896. Οι κύριες βιομηχανίες του περιλαμβάνουν: αυτοκίνητα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μηχανές, αγροτικό εξοπλισμό, τεχνητές ίνες, αεροδιαστημικά υλικά και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει απομακρυνθεί από τον τομέα των κατασκευαστικών βιομηχανιών και στρέφεται κυρίως σε επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικά, έρευνα και ανάπτυξη, διοικητική μέριμνα, σχεδιασμό και διασκέδαση.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο που εδρεύει Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης

Το Κόβεντρι αποτέλεσε ανεξάρτητο δήμο το 1889, καθώς προηγουμένως ανήκε στο Γουόρικσαϊρ, αν και πέρασε μια περίοδο 400 ετών που αποτελούσε ξεχωριστή κομητεία. Το 1974, έγινε μητροπολιτική περιφέρεια της κομητείας Γουεστ Μίντλαντς, αν και ήταν εντελώς ξεχωριστό προάστιο του επεκτεινόμενου αστικού κέντρου του Μπέρμιγχαμ. Το 1986, καταργήθηκε το Κομητειακό Συμβούλιο των Γουσε Μίντλαντς και το Κόβεντρι ανεξαρτητοποιήθηκε διοικητικά. Παρόλ' αυτά, εξακολουθεί να συνδέεται με το Γουόρικσαϊρ, λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Το Κόβεντρι θεωρούνταν επί μακράν "προπύργιο" των Εργατικών, μέχρι τις τοπικές εκλογές του 2006, οπότε και νίκησαν οι Συντηρητικοί, αρχηγός των οποίων είναι ο Κεν Τέιλορ. Αρχηγός των Εργατικών είναι ο Τζον Μάτον. Στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Κόβεντρι εκπροσωπείται με τρεις Βουλευτές, ενώ με τέσσερις εκπροσωπείτο μέχρι το 1997. Στις 15 Μαΐου 2008, νέος δήμαρχος του Κόβεντρι εκλέχτηκε ο Άντι Μάτσετ.[18] Επίσκοπος του Κόβεντρι από τον Απρίλιο του 1998 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 ήταν ο Αιδεσιμότατος Κολιν Μπένετς, ενώ από τις 3 Μαρτίου 2008 είναι ο Αιδεσιμότατος Δρ. Κρίστοφερ Κόκσγουορθ.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως οι περισσότερες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, το Κόβεντρι έχει ένα μεγάλο πληθυσμό εθνικών μειονοτήτων, που φτάνουν το 25,2% του πληθυσμού (2006).[19] Μεγαλύτερη θρησκευτική μη χριστιανική μειονότητα αποτελούν οι Σιχ. Το 8,2% του πληθυσμού είναι Ινδοί, το 2,2% Πακιστανοί, το 1,7% Αφρικανοί, το 1,2% Μαύροι της Καραϊβικής, το 1,5% Κινέζοι και το 0,7% Βρετανο-Ασιάτες από το Μπανγκλαντές.[19]

Έτος Πληθυσμός[20]
1801 21.853
1851 48.120
1901 88.107
1911 117.958
1921 144.197
1931 176.303
1941 214.380
1951 260.685
1961 296.016
1971 336.136
1981 310.223
1991 305.342
2001 300.844
2007 306.700

Αξιοθέατα στην πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεντ Μέρι Χολ
  • St Mary's Guildhall, αίθουσα δεξιώσεων που χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους
  • Καθεδρικός του Κόβεντρι
  • Τείχος και Πύλες του Κόβεντρι
  • Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η μόνη ακέραια σωζόμενη μεσαιωνική εκκλησία στην πόλη και μια από τις μεγαλύτερες στην Αγγλία. Καταστράφηκε το 1257 από πυρκαγιά, αλλά ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε, έχοντας διακοσμηθεί με βάση διαφορετικές τεχνοτροπίες.
  • Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ιδρύθηκε το 1344 από τη βασίλισσα Ισαβέλλα, χήρα του Εδουάρδου Β'.
  • Herbert Art Gallery/Museum
  • Οχυρό Λουντ, ανακατασκευασμένο ρωμαϊκό οχυρό.
  • Αεροπορικό Μουσείο Μίντλαντς
  • Στάδιο Χάιφιλντ Ρόουντ, η παλαιά έδρα της Κόβεντρι Σίτι, η οποία έχει μεταφερθεί πλέον στην Ricoh Arena στα βόρεια της πόλης.

Διάσημοι κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιρροές στη σύγχρονη κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966, το ντουέτο των Peter and Gordon τραγούδησε για τη Λαίδη Γκοντάιβα, που κυκλοφορούσε στους δρόμους του Κόβεντρι γυμνή πάνω στο άλογό της.[21]

Στο Κόβεντρι αφιέρωσαν οι The Specials το τραγούδι «Ghost Τown», συγκρότημα που πριν τη δημιουργία του είχε σχηματίσει την μπάντα "The Automatics" το 1977 στην πόλη.[22][23]

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κόβεντρι και το Στάλινγκραντ (νυν Βόλγογκραντ) ήταν οι πρώτες παγκοσμίως αδελφοποιημένες πόλεις, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: οι κάτοικοι του Κόβεντρι ήθελαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον Κόκκινο Στρατό κατά τη μάχη του Στάλινγκραντ.[5] Στη συνέχεια, η πόλη αδελφοποιήθηκε με τη Δρέσδη της Γερμανίας, ως κίνηση ειρήνης και συμφιλίωσης μετά το τέλος του πολέμου. Η πόλη είναι πλέον αδελφοποιημένη με άλλες 26 πόλεις.

Πόλη Χώρα Χρονιά
Παρκς, Νέα Νότια Ουαλία Αυστραλία 1956
Γκρατς Αυστρία Αυστρία 1957
Σαράγιεβο Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 1957
Κορνουάλη, Οντάριο Καναδάς Καναδάς 1972
Γκράνμπι, Κεμπέκ Καναδάς Καναδάς 1963
Γουίνδσορ, Οντάριο Καναδάς Καναδάς 1963
Τζινάν Κίνα Κίνα 1983
Λίντιτσε  Τσεχία 1947
Όστραβα  Τσεχία 1959
Καέν Γαλλία 1957
Σαιντ-Ετιέν Γαλλία 1955
Κίελο  Γερμανία 1947
Ντουναουτσβάρος  Ουγγαρία 1962
Κετσκεμέτ  Ουγγαρία 1962
Μπολόνια Ιταλία 1960
Κίνγκστον Τζαμάικα Τζαμάικα 1962
Άρνεμ Ολλανδία 1958
Βαρσοβία Πολωνία 1957
Κορκ  Ιρλανδία 1958
Γκαλάτσι  Ρουμανία 1962
Βελιγράδι Σερβία 1957
Κόβεντρι, Κονέκτικατ  ΗΠΑ 1962
Κόβεντρι, Νέα Υόρκη  ΗΠΑ 1972
Κόβεντρι, Ρόουντ Άιλαντ  ΗΠΑ 1971

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 737. Ανακτήθηκε στις 5  Νοεμβρίου 2018.
  2. www.coventry.gov.uk/info/130/lord_mayor/106/lord_mayor_of_coventry/1.
  3. 3,0 3,1 3,2 www.citypopulation.de/php/uk-england-westmidlands.php?cityid=E35001376.
  4. «Census 2001 statistics». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2007. 
  5. 5,0 5,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2009. 
  6. «Coventry's beginnings in the Forest of Arden». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2009. 
  7. Fox (1957), p. 3.
  8. «The history of Coventry Cathedral». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2009. 
  9. Home Office List of English Cities by Ancient Prescriptive Right, 1927, cited in Beckett, J V (2005). City status in the British Isles, 1830–2002. Aldershot: Ashgate. σελ. 12. ISBN 0-7546-5067-7. 
  10. «The City of Coventry: Local government and public services: Local government to 1451». A History of the County of Warwick: Volume 8: The City of Coventry and Borough of Warwick. British History Online. 1969. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2009. 
  11. «Coventry Watch Museum Project». Coventry Watch Museum. 
  12. «John Suddens, watchmaker». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2009. 
  13. 13,0 13,1 «The Coventry Blitz: some statistics». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2009. 
  14. Airminded - Definition of "coventrate"
  15. «'World War II bomb' found in city». BBC News Online. BBC. 12 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2009. 
  16. «Controlled explosion on World War II bomb». BBC News Online. BBC. 13 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2009. 
  17. «Going underground in Coventry». Coventry Telegraph.net. Coventry Telegraph. 5 Οκτωβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2009. 
  18. «Councillor Andrew Matchet». Coventry City Council. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2009. 
  19. 19,0 19,1 «Neighbourhood statistics». UK government. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2009. 
  20. Coventry District: Total Population
  21. Ζουγρής, Κώστας (22 Μαΐου 2009). «Οι κυρίες προηγούνται και στα τραγούδια...». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2009. 
  22. Γρηγοριάδης, Θεόδωρος (2009/8/1). «Τζον ΜακΓκρέγκορ: ένας λεπτολόγος ανασυγκροτεί το οικογενειακό αφήγημα». Βιβλιοδρόμιο (Τα Νέα). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-07-01. https://web.archive.org/web/20090701112043/http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2. Ανακτήθηκε στις 2009-08-19. 
  23. Πετρόπουλος, Νίκος (2005-12-15). «The Specials early years!». Avopolis Music Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2005-12-31. https://web.archive.org/web/20051231095751/http://www.avopolis.gr/articles/default.asp?ID=203. Ανακτήθηκε στις 2009-08-19. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]