Κυριακές στη Βιλ ντ' Αβρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Κυριακές στην Πόλη Αβραί
ΣκηνοθεσίαΣερζ Μπουργκινιόν
ΠαραγωγήΡομέν Πινέ
ΣενάριοΣερζ Μπουργκινιόν
Αντουάν Τιντάλ
Μπερνάρντ Εσκασεριό (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΧάρντι Κρούγκερ
Νικόλ Κουρσέλ
Πατρίσια Γκότζι
ΜουσικήΜορίς Ζαρ
ΦωτογραφίαHenri Decaë
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολήCountry flag 12/11/1962
Κυκλοφορία1962
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Η ταινία Οι Κυριακές στην Πόλη Αβραί (γαλλ. Les dimanches de Ville d'Avray, αγγλ. Sundays and Cybele), γνωστή επίσης και με τον τίτλο Κυριακές στη Βιλ Ντ' Αβρέ, είναι δράμα παραγωγής 1962 σε σκηνοθεσία Σερζ Μπουργκινιόν. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Χάρντι Κρούγκερ, Νικόλ Κουρσέλ και Πατρίσια Γκότζι. Τα γεγονότα της ταινίας μας μεταφέρουν στο προάστειο του Παρισιού Βιλ ντ' Αβρέ κατά τα τέλη της δεκαετίας του '50, όπου ένας απόμαχος του Πολέμου της Ινδοκίνας παλεύοντας να αποβάλλει τις μνήμες του πολέμου γνωρίζεται και συνάπτει φιλία με ένα ορφανό κορίτσι. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας[1].

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερ (Χάρντι Κρούγκερ), πιλότος του γαλλικού στρατού στον Πόλεμο της Ινδοκίνας, χάνει τη μνήμη του μετά την ο αναχαίτιση του αεροπλάνου του, το οποίο προσγειώθηκε ανώμαλα σκοτώνοντας ένα κοριτσάκι. Μετά τη μεταφορά του σε γαλλικό νοσοκομείο, ο νεαρός άνδρας ζει στοιχειωμένος από την απώλεια της μνήμης του στο προάστιο του Παρισιού, Αβρέ, μαζί με την νοσοκόμα Μαντλέν (Νικόλ Κουρσέλ). Η Μαντλέν είναι ερωτευμένη με τον Πιερ, αλλά η σχέση τους δε γεμίζει τον μελαγχολικό άνδρα. Ο άνδρας προσπαθεί να θυμηθεί τι ήταν αυτό το τόσο τραγικό πράγμα που έκανε πριν χάσει τη μνήμη του. Μια μέρα ενώ κοιτάει τα τραίνα να καταφθάνουν στο σταθμό, παρατηρεί ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι, την Συμπέλ (=Κυβέλη, Πατρίτσια Γκότζι), την οποία ο πατέρας της παρατάει σε οικοτροφείο που διοικείται από καλόγριες, χωρίς να έχει τη διάθεση να επιστρέψει για να την ξαναδεί. Ο Πιερ συμπαθεί το μικρό εγκαταλελειμμένο κορίτσι και πηγαίνει να το συναντήσει κάθε Κυριακή, παριστάνοντας τον πατέρα της. Η φιλία τους δίνει ένα νέο νόημα στη ζωή του Πιερ, αλλά παρερμηνεύεται τόσο από τη Μαντλέν, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο, προκαλώντας τραγικές συνέπειες.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κυριακές στην Πόλη Αβρέ, ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπερνάρ Εσκασεριό, ο οποίος συμμετείχε και στην κινηματογραφική διασκευή, βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1962 (κατατροπώνοντας μεταξύ των άλλων και τη συμμετοχή της Ελλάδας με την Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη).

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια χρονιά που η Γαλλία είχε να επιδείξει το Ζυλ και Ζιμ (Jules Et Jim, 1962) του Τρυφώ και το Ζούσε τη Ζωή της (Vivre Sa Vie) του Γκοντάρ, αυτή η μελοδραματική και σχεδόν νεορεαλιστική ταινία δεν αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από τους κριτικούς του Cahiers du Cinéma, οι οποίοι την θεώρησαν λιγότερο τολμηρή και καινοτόμο σε σχέση με τις προαναφερθείσες.

Η ιστοσελίδα Rotten Tomatoes της δίνει βαθμολογία 57/100 που προκύπτει από τις αναλύσεις 7 κριτικών[2].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για τρία βραβεία Όσκαρ και βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1962[1].

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας - Ρομέν Πινέ

Υποψηφιότητα:

  • Μουσικής Επένδυσης - Μορίς Ζαρ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου - Σερζ Μπουργκινιόν & Αντουάν Τιντάλ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «The 35th Academy Awards (1963) Nominees and Winners». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2011. 
  2. http://www.rottentomatoes.com/m/sundays_and_cybele/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]