Κορνουαλική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κορνουαλική γλώσσα είναι μια νοτιοδυτική Κέλτικη Βρυθονική γλώσσα που ιστορικά μιλιόταν από τους Κερνοβίτες. Η γλώσσα βρίσκεται σε αναβίωση τις τελευταίες δεκαετίες και θεωρείται ως σημαντικό μέρος της κορνουαλικής ταυτότητας, κουλτούρας και κληρονομιάς. Έχει αναγνωριστεί ως μειονοτική γλώσσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Τοπικές ή Μειονοτικές Γλώσσες και έχει ένα αυξανόμενο αριθμό ομιλητών.

Μαζί με τα Ουαλικά και τα Βρετονικά, η Κορνουαλική κατάγεται άμεσα από την κοινή Βρυθονική που μιλιόταν σε ολόκληρη την Βρετανία πριν την επικράτηση της Αγγλικής γλώσσας. Ήταν η κύρια γλώσσα της Κορνουάλης μέχρι που κινήθηκε πιο δυτικά λόγω της αγγλικής γλώσσας. Η Κορνουαλική συνέχισε ως κοινοτική γλώσσα για την Κορνουάλη έως τα τέλη του 18ου αιώνα και συνέχισε να ομιλείται στο σπίτι από κάποιες οικογένειες μες τον 19ο αιώνα και πιθανόν τον 20ο. Η διαδικασία για την αναβίωση της γλώσσας άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα με μια σειρά από ορθογραφικά συστήματα σε χρήση έως ότου μια σταθερή μορφή γραφής οριστικοποιήθηκε το 2008. Το 2010 η Ουνέσκο ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη κατάταξη της γλώσσας ως εξαφανιζόμενη δεν πρέπει να θεωρείται πια ως έγκαιρη.

Έπειτα από την αναβίωση της γλώσσας πολλά κείμενα και έργα της λογοτεχνίας έχουν εκδοθεί στην Κορνουαλική και υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που μελετούν την γλώσσα. Πρόσφατες εξελίξεις είναι η κορνουαλική μουσική, οι ανεξάρτητες ταινίες και τα παιδικά βιβλία. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων έχει μεγαλώσει ως δίγλωσσοι και η γλώσσα διδάσκεται σε πολλά σχολεία.

Κατά τον 13ο αιώνα αριθμούσε 39.000 ομιλητές, όμως μετά από αυτόν τον αιώνα άρχισε η εξασθένηση της γλώσσας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikipedia
Wikipedia