Κορνέλιου Κοντρεάνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κορνήλιος Κοντρεάνου)
Κορνήλιος Κοντρεάνου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Corneliu Zelea Codreanu (Ρουμανικά)
Γέννηση13  Σεπτεμβρίου 1899[1][2][3]
Χούσι[4]
Θάνατος30  Νοεμβρίου 1938[1][2][5]
Tâncăbești
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςΡουμανία
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία
ΘρησκείαΡουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡουμανικά[6][7]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Αλέξανδρος Ιωάννης Α' Κούζας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Επηρεάστηκε απόAlexandru C. Cuza
Nicolae Paulescu
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣιδηρά Φρουρά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κορνέλιου Ζέλεα Κονρεάνου (Corneliu Zelea Codreanu, 13 Σεπτεμβρίου 1899 - 30 Νοεμβρίου 1938) ήταν Ρουμάνος εθνικιστής, ιδρυτής της Λεγεώνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ ή αλλιώς πιο γνωστής ως Σιδηράς Φρουράς[8].

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χούσι της Ρουμανίας στις 13 Σεπτεμβρίου 1899, από τον Ίον Ζέλεα Κοντρεάνου και την γερμανικής καταγωγής Ελίσα Μπράουνερ Κοντρεάνου. Σε μικρή ηλικία (ανήλικος) κατατάχθηκε στη στρατιωτική σχολή Manastirea Pealului. Σε ηλικία 16 περίπου ετών πήρε μέρος στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Αυστροουγγαρία επιτέθηκε στη Ρουμανία. Με το τέλος του πολέμου σπούδασε στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών. Κατά την διάρκεια των σπουδών στη Νομική σχολή στο Ιάσιο επηρεάστηκε από τα φασιστικά καθεστώτα της Ευρώπης. Με την αποφοίτηση από τη Νομική μεταβαίνει στη Γερμανία και αργότερα στη Γαλλία, για μεταπτυχιακές σπουδές, όπου έρχεται σε επαφή με Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές και παρακολουθεί ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ[9].

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακόπτει τις σπουδές του και, επιστρέφοντας στη Ρουμανία, συνιδρύει με τον καθηγητή Αλέξανδρο Κούζα την εθνικιστική οργάνωση Λίγκα Εθνικής και Χριστιανικής Άμυνας, σε χριστιανικά πρότυπα. Συλλαμβάνεται στις 9 Οκτωβρίου 1923 λόγω διαδηλώσεων, δικάζεται και αφήνεται ελεύθερος. To Μάρτιο του 1924, όταν η Λίγκα συγκεντρώθηκει στο Ιάσιο για να ιδρύσει μαθητικό κέντρο, η αστυνομία εφόρμησε και διέλυσε τη συγκέντρωση. Ο Κοντρεάνου, μαζί με άλλους λεγεωνάριους, συνελήφθησαν και βασανίστηκαν. Οι Λεγεωνάριοι παρέμειναν φυλακισμένοι μέχρι την παρέμβαση του Κούζα. Στις 25 Οκτωβρίου 1925, ο Κοντρεάνου, κατά τη διάρκεια εφόσου της αστυνομίας, εκτελεί τον αστυνόμο Μάνκιου παίρνοντας με αυτό τον τρόπο εκδίκηση. Οδηγείται σε δίκη και αφήνεται ελεύθερος, επειδή το δικαστήριο θεώρησε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Στις 24 Ιουνίου 1927 ιδρύει την Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τρία χρόνια αργότερα δημιουργεί την Σιδηρά Φρουρά ως το μαχητικό τμήμα της Λεγεώνας. Τον Ιανουάριο του 1931 η Κυβέρνηση θέτει εκτός νόμου το κίνημα μετά την δολοφονία ενός υπουργού της. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Κοντρεάνου , η Λεγεώνα πραγματοποιεί δολοφονίες των πολιτικών που θεωρεί ως διεφθαρμένους , όπως των Ίον Ντούκα και Μιχαήλ Στελέσκου. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1937 ο συνδυασμός Όλα για την Πατρίδα συγκέντρωσε το 16% των ψήφων και ήλθε δεύτερο κόμμα με 66 έδρες. Επειδή κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε ικανοποιητικό εκλογικό ποσοστό, ο βασιλιάς της Ρουμανίας Κάρολος Β’ κάλεσε τους Αλέξανδρο Κούζα και Octavian Goga να σχηματίσουν κυβέρνηση. Παρόλο που ο Κούζα ο Goga ανήκαν στην εθνικιστική και αντισημιτική πλευρά, αντιμετώπιζαν τη Λεγεώνα ως εχθρική. Ένα χρόνο αργότερα, ο βασιλιάς Κάρολος διαλύει την κυβέρνηση Κούζα και Goga, επιβάλλοντας δικτατορία, και ιδρύει το Μέτωπο Εθνικής Ανανεώσεως δεσμεύοντας όλα τα κόμματα σε ένα σχηματισμό. Ο Κοντρεάνου διαλύει τη Λεγεώνα διότι δεν ήθελε να συμμετάσχει στον σχηματισμό και κατηγορείται για την σύνταξη απειλητικής επιστολής κατά του Νικολάε Γιόργκα. Συνελήφθη στις 17 Απριλίου του 1938 και τελικώς καταδικάστηκε σε δεκαετή καταναγκαστικά έργα. Τον Κοντρεάνου διαδέχτηκε, μετά τον θάνατό του, ο Χόρια Σίμα που ανέλαβε την αναδιοργάνωση των λεγεωναρίων σε ελεύθερες περιοχές και την οργάνωση συνδέσμων.[10]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Νοεμβρίου του 1938, μετά από εντολή του βασιλιά, ο Κοντρεάνου και 13 ακόμη λεγεωνάριοι μεταφέρθηκαν από τη φυλακή σε δάσος όπου πρώτα τους στραγγάλισαν και μετά τους πυροβόλησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η επίσημη εκδοχή για τον θάνατό τους, ήταν πως σκοτώθηκαν κατά την απόπειρά τους να δραπετεύσουν. Τα πτώματά τους διαλύθηκαν σε οξύ και τοποθετήθηκαν κάτω από επτά τόνους μπετόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Corneliu-Codreanu. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. codreanu-corneliu-zelea. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 12014494w.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.
  5. «Proleksis enciklopedija» (Κροατικά) 15677.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb12014494w. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  7. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0212007. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  8. Ο ρουμανικός εθνικισμός, Γιάννη Σορώτου, Πρωτοβουλία
  9. «Βιογραφία Κοντρεάνου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2014. 
  10. Stanley G. Payne, Fascism, University of Wisconsin Press, Madison, 1980. ISBN 0-299-08064-1
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Corneliu Zelea Codreanu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).