Κονδυλώματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κονδυλώματα
Κονδυλώματα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
Ειδικότηταδερματολογία
Ταξινόμηση
ICD-10B07
ICD-9078.1
DiseasesDB28410
MedlinePlus000885
eMedicineemerg/641
MeSHD014860
Βαθιά κονδυλώματα στα πέλματα των ποδιών

Τα κονδυλώματα είναι κλινικός όρος που αναφέρεται σε διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα, ή στους βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Τα κονδυλώματα του δέρματος αποκαλούνται επίσης μαντραβίτσες ή μυρμηγκιές. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 189 υποτύποι του ιού των θηλωμάτων (PV) από τους οποίους οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα. Επειδή η ομάδα των Ιών HPV είναι μεγάλη, στην Ελληνική βιβλιογραφία αλλά και στην Αγγλοσαξωνική επικρατεί ο διαχωρισμός σε:

  • (α) Λοιμώξεις από HPV του δέρματος των χεριών και των ποδιών, που ονομάζονται μυρμηγκιές (Αγγλικά Warts ή Verucca)
  • (β) Λοιμώξεις των Βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου που είναι αφροδίσιο νόσημα και λέγονται Κονδυλώματα (Condylomas)

Καλό είναι να μην γίνεται σύγχυση ανάμεσα στις δύο αυτές δερματολογικές παθήσεις γιατί οφείλονται σε διαφορετικούς τύπους Ιών HPV.

Κονδυλώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι οξυτενή ή επίπεδα. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο, σε αντίθεση με τα επίπεδα κονδυλώματα που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι ο ιός ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο δέρμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος, ως μικρές διογκώσεις. Αν και τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται μόνο στα γεννητικά όργανα του ανθρώπου, ωστόσο η εμφάνισή τους στο σημείο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η μεγάλη σημασία που έχουν τα κονδυλώματα όταν εμφανίζονται στην περιοχή αυτή, βασίζεται στο γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των γυναικών που έχουν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου, έχουν εμφανίσει και κονδυλώματα στην περιοχή αυτή. Παρά την παραπάνω διαπίστωση, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες, που έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα, καρκίνο του τραχήλου. Οι έρευνες μέχρι στιγμής, έχουν πιστοποιήσει 180 τύπους του ιού που προκαλεί κονδυλώματα. Από αυτούς οι 40 είναι τύποι οι οποίοι προσβάλουν τα γενετικά όργανα και μία μικρή μειοψηφία από αυτούς έχει την τάση να προσβάλει το DNA προκαλώντας αλλοιώσεις στον τράχηλο, το αιδοίο ή τον κόλπο. Τα κονδυλώματα τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι. Πρέπει εδώ να τονισθεί πως τα κονδυλώματα μολύνουν το υγιές δέρμα με απλή επαφή συνεπώς δεν απαιτείται ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή για την μόλυνση.

Οι επιπλοκές των κονδυλωμάτων διακρίνονται σε ελάσσονες και μείζονες και είναι οι εξής:

  • Ελάσσονες επιπλοκές κονδυλωμάτων: εκλώσεις και δημιουργία πληγών, αιμορραγία, επιμόλυνση, μηχανικά προβλήματα κατά την ούρηση και ψυχολογικά προβλήματα.
  • Μείζονες επιπλοκές κονδυλωμάτων: γιγάντια κονδυλώματα, δυσπλασίες, καρκίνοι πρωκτογεννητικής χώρας, καρκίνος τραχήλου, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Κονδυλώματα πρωκτικής χώρας[1]

Τα κονδυλώματα στην περιπρωκτική χώρα σχετίζονται επίσης με λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και οι υπότυποι 16 και 18 έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινωματώδεις βλάβες. Εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι βλάβες αυτές, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία γιγαντιαίων κονδυλωμάτων.

Κονδυλώματα και Καρκίνος.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κονδυλώματα σε ποσοστό 90% οφείλονται στους HPV χαμηλού κινδύνου 6 και 11.  Ωστόσο, η γυναίκα που εμφάνισε κονδυλώματα δεν μπορεί να γνωρίζει, αν έχει μολυνθεί και από HPV υψηλού κινδύνου.  Πρέπει, όπως κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα, να εξετάζεται προληπτικά με τεστ Παπανικολάου ή/και HPV τεστ, καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία από τον καρκίνο. Σε γυναίκες με κονδυλώματα ή ιστορικό κονδυλωμάτων ανευρίσκονται συχνότερα προκαρκινικές αλλοιώσεις.[2]

Πρόληψη - θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Gardasil είναι ένα εμβόλιο που προστατεύει από τους τύπους 16,18,6,11 του HPV. Τύποι 6 και 11 του ιού προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ 16 και 18 προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο είναι προληπτικό, δεν είναι θεραπευτικό και πρέπει να δοθεί πριν από την έκθεση στον ιό για να είναι αποτελεσματικό, καλύτερα πριν από την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας. Το εμβόλιο είναι ευρέως διαδεδομένο και έχει εγκριθεί για τις γυναίκες ενώ είναι υπό δοκιμή για τους νέους άντρες. Έχει εγκριθεί για τους άνδρες σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο. Για να εξαλειφθεί πρέπει να καυτηριαστεί. Ενδείκνυται ο ψυχρός καυτηριασμός. Είναι μεταδοτική, αν και όχι εύκολα. Μετά από ψυχρό καυτηριασμό εξαφανίζεται περίπου 15 μέρες από την εφαρμογή.

Εκτός από το εμβόλιο, ο ιδανικότερος τρόπος προστασίας από τα δερματικά και τα οξυτενή κονδυλώματα είναι η τήρηση ορισμένων απλών πρακτικών σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από άτομα που αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους.

Το προφυλακτικό είναι ένας από τους τρόπους προφύλαξης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νέο ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο, το προφυλακτικό από μόνο του δεν μας προστατεύει 100% από τη μετάδοση του ιού, καθώς δεν καλύπτει τη βάση του πέους, ενώ τα οξυτενή κονδυλώματα μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της περιγεννητικής ή περιπρωκτικής περιοχής. Επιπλέον, το προφυλακτικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη σεξουαλικής συνεύρεσης.

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση υφιστάμενων βλαβών και αλλοιώσεων. Ωστόσο, δεν εμφανίζει εγκαίρως τη μόλυνση από τον ιό HPV. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω της εξειδικευμένης εξέτασης HPV test και μέσω της κολποσκόπησης με διενέργεια βιοψίας. Σημαντικό είναι επίσης να γίνεται εξέταση από τον ίδιο τον ασθενή, να εξετάζεται ο/η ερωτικός σύντροφος για πιθανή μετάδοση του ιού, το οποίο ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και αν πρόκειται για υποκλινικές βλάβες, αλλά και η αποφυγή των μικροτραυματισμών στη γεννητική περιοχή.

Όσον αφορά τη θεραπεία, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Καταρχήν στην αγορά υπάρχουν διάφορες κρέμες, αλοιφές και λοσιόν οι οποίες εφαρμόζονται τοπικά από τον/την ασθενή. Το πρόβλημα με αυτή την επιλογή είναι ότι πολλές φορές δεν γίνεται σωστή εφαρμογή σε όλες τις βλάβες με αποτέλεσμα την υποτροπή των βλαβών, αλλά και η μη συνεπής τήρηση του θεραπευτικού σχήματος από τους ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις.

Στο δερματολογικό ιατρείο η αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει μέσω της χρήσης laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Με το συγκεκριμένο laser επιτυγχάνεται ακριβής εξάχνωση των βλαβών, χωρίς να επηρεάζονται οι γειτονικοί υγιείς ιστοί, χάρη στην εστιασμένη δέσμη υπέρυθρου φωτός που διαθέτει. Παράλληλα, η χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών επιτρέπει την ανίχνευση και αντιμετώπιση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Υπάρχει μία νέα θεραπεία[3] για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Βασικά πρόκειται μόνο για πράσινο τσάι σε μορφή αλοιφής. Δοκιμάστηκε σε 1.000 άνδρες και γυναίκες και παρουσιάστηκε πλήρης ίαση όλων των κονδυλωμάτων των εξωτερικών γεννητικών οργάνων σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με ποσότητα μόλις 10% ή 15% πράσινου τσαγιού στην αλοιφή. Αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα έχουν ενσωματωθεί επίσημα στις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές του Centers for Disease Control.

Τα αποτελέσματα μίας μελέτης σε 63 ασθενείς που διενεργήθηκε το 2000, έδειξε ότι το μανιτάρι κόρντισεπς σίνενσις βοήθησε σημαντικά στους αιματολογικούς δείκτες IL-2 και IL-10. Επίσης, μείωσε σημαντικά την επανεμφάνιση στα οξυτενή κονδυλώματα [2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mulita, Francesk (2020). «Giant anal warts». Research gate. Clinical Case Reports. 
  2. «Κονδυλώματα: Διάγνωση και αντιμετώπιση». 
  3. Michael Greger M.D. (12 Ιουλίου 2012). «Treating Genital Warts with Green Tea». nutritionfacts.org. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2. Zhong Yao Cai. 2000 Jul;23(7):402-4. [Effect of Cordyceps sinensis on the Th1/Th2 cytokines in patients with Condyloma Acuminatum]. [Article in Chinese] Gao Q1, Wu G, He D.