Κομητείες του Ντέλαγουερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι κομητείες του Ντέλαγουερ

Η πολιτεία Ντέλαγουερ των ΗΠΑ έχει τρεις κομητείες: το Νιου Καστλ, το Κεντ και το Σάσσεξ, οι λιγότερες κομητείες από κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.[1] Η προέλευση των ορίων των κομητειών ανάγεται σε προηγούμενες δικαστικές περιφέρειες. Οι εξουσίες των νομοθετικών σωμάτων των κομητειών περιορίζονται σε θέματα όπως ο διαχωρισμός σε αστικές ζώνες και η ανάπτυξη.

Πολιτική και κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε κομητεία εκλέγει το δικό της νομοθετικό σώμα (γνωστό στις κομητείες Νιου Καστλ και Σάσσεξ ως Κομητειακό Συμβούλιο, και στην Κομητεία Κεντ ως Εισπρακτικό Δικαστήριο). Οι κομητείες μπορούν να συλλέγουν φόρους και να δανείζονται χρήματα. Επίσης ελέγχουν τη συλλογή σκουπιδιών, την παροχή νερού, το αποχετευτικό δίκτυο, τον χωρισμό σε αστικές ζώνες, την ανάπτυξη, και τη δημιουργία κωδικών.[2]

Οι περισσότερες εξουσίες που διανέμονται σε μια βάση κομητεία-ανά-κομητεία σε άλλες πολιτείες (όπως οι δίκες και η εφαρμογή των νόμων) έχουν συγκεντρωθεί στο Ντέλαγουερ, οδηγώντας σε σημαντικό συγκεντρωτισμό της εξουσίας στην πολιτειακή κυβέρνηση του Ντέλαγουερ. Οι κομητείες (μόνο στη συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ) είναι ιστορικά διαιρεμένες σε «εκατοντάδες» (hundreds), οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως εκλογικές περιφέρειες και τομείς συλλογής φόρων μέχρι τη δεκαετία του 1960. Όμως, οι εκατοντάδες τώρα δεν έχουν διοικητικό ρόλο· η μόνη τωρινή επίσημη νομική τους χρήση είναι στις περιγραφές κτηματικών τίτλων.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθώντας την αγγλική κατάκτηση του 1664, όλη η γη στη δυτική όχθη του Ποταμού Ντέλαγουερ και του Κόλπου του Ντέλαγουερ κυβερνιόταν από την πόλη του Νιου Καστλ. Κατά την σύντομη ανακατάληψη της αποικίας από τους Ολλανδούς το 1673, επιπρόσθετες δικαστικές περιφέρειες δημιουργήθηκαν γύρω από το Άπλαντ και το Γουόουρκιλ.[4] Το τελευταίο ήταν επίσης γνωστό ως Χούρνκιλλ, και τώρα είναι η πόλη του Λιούις.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «How Many Counties are in Your State?». Click and Learn. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2007. 
  2. «Chapter Title 9 Counties». Online Delaware Code. Government of Delaware. 
  3. «The Hundreds of Delaware: 1700 - 1800, Delaware Department of State:Division of Historical and Cultural Affairs website». The Official Website of the Government of Delware. Government of Delware. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2008. 
  4. The Historical Society of Delaware (1997). «Delaware Counties». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2006. 
  5. Hazel D. Brittingham (1997). «The Name of Whorekill». Lewestown Publishers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2007.