Κοαουίλα και Τέξας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιθανή σημαία της Μεξικανικής Πολιτείας του Κοαουίλα και Τέξας 1824-1836

Το Κοαουίλα και Τέξας (Coahuila y Tejas ή Coahuila και Texas) ήταν μία από τις πολιτείες των νεοϊδρυθέντων Ηνωμένων Μεξικανικών Πολιτειών με το Σύνταγμα του 1824.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, είχε δυο πρωτεύουσες: πρώτα την Σαλτίγιο (Saltillo), και μετά την Μονκλόβα (υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ αυτών των δύο πόλεων).

Για λόγους δημόσιας διοίκησης, η πολιτεία χωρίστηκε σε τρεις κοινότητες: το Béxar (ισπ. Μπέχαρ και αγγλ. Μπέξαρ) (όλη η περιοχή του Τέξας), το Μονκλόβα (Monclova) στην βόρεια Κοαουίλα, και το Río Grande Saltillo (νότια Κοαουίλα).

Παρέμεινε σε ύπαρξη μέχρι τις "συνταγματικές βάσεις" του 1835, όπου η ομόσπονδη κοινοβουλευτική δημοκρατία άλλαξε σε ενωμένο κράτος (unitary state), και οι πολιτείες του έθνους (estados) έγιναν νομοί (departamentos): η πολιτεία Κοαουίλα και Τέξας χωρίστηκε στα δυο και έγινε ο Νομός της Κοαουίλα και ο Νομός του Τέξας. Ο τελευταίος τελικά έφυγε από το κράτος και έγινε η ανεξάρτητη Δημοκρατία του Τέξας, που σήμερα είναι η πολιτεία του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Και η Κοαουίλα και το Τέξας αποσπάστηκαν από το κράτος του Μεξικό λόγω των προσπαθειών του Σάντα Άννα να συγκεντρώσει την κυβέρνηση, με το Τέξας να γίνεται η Δημοκρατία του Τέξας και την Κοαουίλα να ενώνεται με το Νουέβο Λεόν (Nuevo León) και την Ταμαουλίπας (Tamaulipas) για να σχηματίσει τη βραχύβια Δημοκρατία του Ρίο Γκράντε.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]