Κιννάμωμον η Κασσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το φυτό Κάσια ή Κασσία. Για το μπαχαρικό, δείτε: Κανέλα.
Κιννάμωμον η Κασσία
(Cinnamomum cassia)
Εικονογράφηση από το βιβλίο "Φαρμακευτικά-Φυτά" ("Medicinal-Plants"), του Köhler (1887).
Εικονογράφηση από το βιβλίο "Φαρμακευτικά-Φυτά" ("Medicinal-Plants"), του Köhler (1887).
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliids)
Τάξη: Δαφνώδη (Laurales)
Οικογένεια: Λαουρίδες (Lauraceae)
Γένος: Κιννάμωμον (Cinnamomum)
Είδος: Κ. η Κασσία (C. cassia)
Διώνυμο
Κιννάμωμον η Κασσία (Cinnamomum cassia)
(Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck (Nees) & Theodor Friedrich Ludwig Nees von Esenbeck (T.Nees)) Jan Svatopluk Presl (J.Presl)

Το Κιννάμωμον η Κασσία, (Cinnamomum cassia) που ονομάζεται επίσης Κινεζική Κασσία, Κινεζική κανέλα, κάσσια, κάσια και κασσία, είναι ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από τη νότια Κίνα και καλλιεργείται ευρέως εκεί, αλλά και αλλού, στη νότια και ανατολική Ασία (Ινδία, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ).[1] Είναι ένα από τα πολλά είδη του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum) που χρησιμοποιείται κυρίως για τον αρωματικό του φλοιό, ο οποίος χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κινεζική κασσία είναι ο πιο κοινός τύπος κανέλας που χρησιμοποιείται. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί (μπουμπούκια) χρησιμοποιούνται επίσης ως καρύκευμα, κυρίως στην Ινδία και κάποτε χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Ρωμαίους.

Το δέντρο φτάνει σε 10-15 μ. ύψος, με γκριζωπό φλοιό και σκληρά επιμήκη φύλλα που έχουν μήκος 10-15 εκ. και έχουν ένα αδιαμφισβήτητο κοκκινωπό χρώμα όταν είναι σε νεαρή ηλικία.

Παραγωγή και χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αιθέριο έλαιο κασσίας (C. cassia)
Νεαρό δέντρο Κιννάμωμον Ινδονησίας (Cinnamomum burmannii)
C. cassia (άνω αριστερά) απεικονίζεται από τον Michał Boym (1655)
Αποξηραμένοι φλοιοί κασσίας.

Η Κινεζική Κασσία έχει μια στενή συγγενική σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης (C. verum), την κανέλα Σαϊγκόν (C. loureiroi, επίσης γνωστή ως "κανέλα Βιετνάμ") και την κανέλα Ινδονησίας (C. burmannii). Και στα τέσσερα είδη, ο αποξηραμένος φλοιός χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Η γεύση της Κινεζικής Κασσίας είναι λιγότερο ευαίσθητη από εκείνη της κανέλας Κεϋλάνης. Ο φλοιός του είναι χοντρύτερος, συντρίβεται δυσκολότερα και έχει μια πιο άγρια υφή από εκείνη της κανέλας Κεϋλάνης.

Τα περισσότερα από τα μπαχαρικά που πωλούνται ως κανέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία είναι η Κινεζική κανέλα.[2] Η κανέλα Ινδονησίας (C. burmannii) πωλείται σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Η Κινεζική Κασσία παράγεται τόσο στην Κίνα όσο και στο Βιετνάμ. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, το Βιετνάμ ήταν ο σημαντικότερος παραγωγός της κανέλας Σαϊγκόν στον κόσμο, η οποία έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο και, κατά συνέπεια, έχει εντονότερη γεύση. Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Βιετνάμ, ωστόσο, η παραγωγή της Ινδονησιακής Κασσίας στα υψίπεδα της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, αυξήθηκε για την κάλυψη της ζήτησης. Η Ινδονησιακή Κασσία έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε έλαιο από τους τρεις τύπους κασσίας, έτσι επιβάλλει και τη χαμηλότερη τιμή. Η Κινεζική Κασσία έχει πιο γλυκιά γεύση από την Ινδονησιακή Κασσία, παρόμοια με την κανέλα Σαϊγκόν, αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα λαδιού.

Ο φλοιός της κάσιας (τόσο σε σκόνη ή ολόκληρος, όσο και σε μορφή "stick"), χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία για τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, επιδόρπια, γλυκά και το κρέας· αναφέρεται σε πολλές συνταγές κάρι, όπου η κανέλα Κεϋλάνης είναι η λιγότερο κατάλληλη. Η κάσια μερικές φορές προστίθεται στην κανέλα Κεϋλάνης, αλλά είναι ένα πολύ χοντρύτερο, τραχύ προϊόν. Η κάσια πωλείται ως κομμάτια του φλοιού (όπως απεικονίζεται παρακάτω) ή ως σκέτα καλάμια ή μασούρια. Τα μασούρια της κάσιας, ξεχωρίζουν από την κανέλα Κεϋλάνης ως εξής: Η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολλές λεπτές στρώσεις και μπορεί εύκολα να γίνει σκόνη, χρησιμοποιώντας ένα μύλο του καφέ ή μπαχαρικών, ενώ, τα μασούρια της Κασσίας είναι εξαιρετικά σκληρά και συνήθως αποτελούνται από μια παχιά στρώση.

Ο φλοιός της κάσιας (ή κασσίας) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό του μπαχαράτ.

Οι ανθοφόροι οφθαλμοί της κάσιας, αν και σπανίως, επίσης χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως καρύκευμα. Μοιάζουν στην εμφάνιση με τα γαρίφαλα και έχουν ένα ήπιο λουλουδένιο άρωμα κανέλας. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί της κάσιας χρησιμοποιούνται κυρίως σε ντεμοντέ συνταγές τουρσιών, μαρινάδων και τσαγιών.[3]

Οφέλη υγείας και οι κίνδυνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κινεζική Κασσία (που στα Κινεζικά ονομάζεται ròu gùi, 肉 桂), παράγεται κυρίως στις νότιες επαρχίες Κουανγκσί, Γκουανγκντόνγκ και Γιουνάν. Θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική.[4]

Λόγω ενός συστατικού που αραιώνει το αίμα και που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσε να βλάψει το συκώτι, οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει εναντίον της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κασσίας.[5] Άλλες πιθανές τοξίνες που βρέθηκαν στον φλοιό / σκόνη είναι η κινναμωμαλδεΰδη και το στυρένιο.[6]

Τρέχουσα Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κινεζική Κασσία είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που περιέχει κινναμωμική αλδεΰδη. Μελέτες στη θεραπεία αρουραίων μέσης ηλικίας με χορήγηση κινναμωμικής αλδεΰδης είχαν ως αποτέλεσμα την ανακούφιση από το χρόνιο απροσδόκητο στρες που προκαλείται από καταθλιπτικόμορφες συμπεριφορές. Η κινναμωμική αλδεΰδη είναι αναστολέας ενζύμων, ανοσολογικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών, με στόχο τον ιππόκαμπο και τον μετωπιαίο φλοιό. Τα τρέχοντα ευρήματα μπορεί να είναι ευεργετικά στη θεραπεία της κατάθλιψης.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Xi-wen Li, Jie Li & Henk van der Werff. «Cinnamomum cassia». Flora of China. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2013. 
  2. «Cassia: A real spice or a fake cinnamon». China Business Limited as Regency. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2015. 
  3. «Cassia». theepicentre.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2015. 
  4. Wong, Ming (1976). La Médecine chinoise par les plantes. Le Corps a Vivre series. Éditions Tchou.
  5. NPR: German Christmas Cookies Pose Health Danger
  6. High daily intakes of cinnamon: Health risk cannot be ruled out. BfR Health Assessment No. 044/2006, 18 August 2006 Αρχειοθετήθηκε 2011-07-19 στο Wayback Machine. 15p
  7. Yao, Ying (MAR 13 2015). «Cinnamic aldehyde treatment alleviates chronic unexpected stress-induced depressive-like behaviors via targeting cyclooxygenase-2 in mid-aged rats». BIOSIS 162: 97-103. doi:10.1016/j.jep.2014.12.047. http://apps.webofknowledge.com/full_record.do?page=1&qid=1&log_event=yes&viewType=fullRecord&SID=3Eh9ERh7IIp7nlE4wCm&product=BIOSIS&doc=3&search_mode=GeneralSearch&excludeEventConfig=ExcludeIfFromFullRecPage. Ανακτήθηκε στις APR 27 2015. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]