Κερματικά γραμμάτια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα κερματικά γραμμάτια ήταν μικρής αξίας χαρτονομίσματα τα οποία εξέδιδε το Ελληνικό κράτος.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την θέσπιση του ελληνικού νομίσματος το 1828 και την καθιέρωση του Φοίνικα αρχικά και λίγο αργότερα της Δραχμής, η έκδοση μεταλλικών νομισμάτων (κερμάτων) γινόταν από το ίδιο το Ελληνικό κράτος. Το προνόμιο έκδοσης των πολύ μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας χαρτονομισμάτων το είχε εκχωρήσει αρχικά το κράτος στην Εθνική Τράπεζα αλλά κάποιες χρονικές περιόδους και στην Ιονική, τη Τράπεζα Κρήτης και τη Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας. Το 1928 το προνόμιο της έκδοσης χαρτονομισμάτων ανέλαβε αποκλειστικά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπήρχαν όμως περίοδοι όπου ή η κοπή κερμάτων ήταν ασύμφορη γιατί η αξία του νομίσματος ως μέταλλο ξεπερνούσε κατά πολύ την ονομαστική αξία του, ή το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες μετάλλου για την κοπή νομισμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το Ελληνικό κράτος εξέδιδε το ίδιο, αντί των εξουσιοδοτημένων τραπεζών, χάρτινα νομίσματα (γραμμάτια), ίδιας ονομαστικής αξίας με τα μεταλλικά. Τα χάρτινα νομίσματα αυτά ήταν τα κερματικά γραμμάτια.

Η έκδοση κερματικών γραμματίων άρχισε το 1917 και τα τελευταία εκδόθηκαν το 1953.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πυλαρινός "Τα Ελληνικά Χαρτονομίσματα 1898-1992" 3η Έκδοση.
  • www.ptolemais.com