Καφέ Ιμπέριαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ Ιμπέριαλ
Χάρτης
Είδοςεστιατόριο
ΔιεύθυνσηNa Porici 15, Nove Mesto, Prague
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°5′24″N 14°25′58″E
Διοικητική υπαγωγήΠράγα
ΧώραΤσεχία
Έναρξη κατασκευής1914
Commons page Πολυμέσα
Καφέ Ιμπέριαλ

Το Καφέ Ιμπέριαλ (Cafe Imperial), ένα από τα πιο ιστορικά και καλλιτεχνικά καφενεία της Πράγας, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας, που προστατεύεται από την UNESCO, επί της λεωφόρου Να Πόριτσι 15 της Νέας Πόλης (Nove Mesto) και σε κοντινή απόσταση από το Δημοτικό Μέγαρο της πόλης (Metro: Namesti Republiky).

Το Καφέ Ιμπεριάλ, το οποίο συστεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά ορόσημα και ιστορικά μνημεία της Πράγας. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν προσφιλής τόπος συνάντησης της πολιτικής, λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής ελίτ της τσεχικής πρωτεύουσας.

Το ξενοδοχείο Ιμπέριαλ της Πράγας, συμπεριλαμβανόμενου και του ιστορικού καφενείου του, κτίστηκε κατά τη διετία 1913 - 1914. Ο αρχιτέκτων Γιάροσλαβ Μπένεντικτ (Jaroslav Benedikt) εκπόνησε τα σχέδια και οικοδόμησε το πολυτελές ξενοδοχείο Ιμπέριαλ σε ρυθμό Αρ Ντεκό (Art Deco), ενώ τα μεγαλόπρεπα κεραμικά της εσωτερικής διακόσμησής του (tile-decoration) σχεδιάστηκαν από τον Γιαν Μπένες (Jan Benes), που συμπληρώνονται με τις πλαστικές δημιουργίες του Γιόσεφ Ντραχόνοφσκι (Josef Drahonovsky).

Το εξωτερικό του κτίσματος είναι σχεδιασμένο σε γεωμετρικό αρ-ντεκό ρυθμό, με ποικίλα κυβιστικά στοιχεία, ενώ το εσωτερικό του καλύπτεται με ύστερης αρ-νουβό διακοσμήσεις. Η εκπληκτική είσοδος, με τα χρωματιστά κεραμικά πλακίδια στους τοίχους και τη μωσαϊκή οροφή, τις φυτικές και ζωικές διακοσμήσεις, αντανακλά την έμπνευση από τον αιγυπτιακό και τους πολιτισμούς της Μεσογείου, αλλά και τις ανατολικές και μαυριτανικές τέχνες.

Το Καφέ Ιμπέριαλ ήταν δημοφιλής τόπος συνάντησης των Γερμανών στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη δεκαετία του 1980 διέκοψε τη λειτουργία του. Κατά τα έτη 2005 - 2007, εκτενείς αναστηλωτικές εργασίες επανέφεραν το κόσμημα αυτό της κτιριακής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα στην πρότερη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική μορφή του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cafe Imperial: «Art Deco Prague Imperial Hotel History» (επίσημο φυλλάδιο), Πράγα, Απρίλιος 2010.