Κατερίνα Παπουτσάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατερίνα Παπουτσάκη
Γέννηση25  Ιανουαρίου 1979[1][2][3]
Αθήνα[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ίασμος - Βασίλης Διαμαντόπουλος[2]
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου[2], ηθοποιός ταινιών[2], τραγουδιστής[2] και ηθοποιός τηλεόρασης[2]
ΣύζυγοςΠαναγιώτης Πιλαφάς (2012–2022)
Όργαναφωνή
Σημαντικά έργαΤο φιλί της Ζωής, Λάρισα εμπιστευτικό, Κωνσταντίνου και Ελένης, Ανίσχυρα ψεύδη, Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, Και πάλι φίλοι, Δεν θα μου κάνετε το σπίτι..., Κόκκινος Κύκλος, Αέρινες σιωπές, Πεθαίνω για σένα, Επτά Θανάσιμες Πεθερές, Η απλή μέθοδος των τριών, 10η εντολή, Το κόκκινο δωμάτιο, Επαφή, Αν μ' αγαπάς, Τα κορίτσια του μπαμπά, Έχω ένα μυστικό, Μίλα μου βρώμικα, Ο πόλεμος των άστρων, Ευτυχίας 22: Mini market, Εθνική Ελλάδος, Your Face Sounds Familiar, Παραμύθι Αλλιώς, Τα Καλύτερα μας Χρόνια, MadWalk - The Fashion Music Project και Ο Σκαραβαίος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κατερίνα Παπουτσάκη (Αθήνα. 25 Ιανουαρίου 1979) είναι Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου (2001). Έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων είναι: Κόκκινος κύκλος, Αέρινες σιωπές, Η απλή μέθοδος των τριών, Έχω ένα μυστικό..., Εθνική Ελλάδος, ενώ κινηματογραφικά κάποιες από τις πιο γνωστές της συμμετοχές είναι στις ταινίες: Το φιλί της Ζωής, I Love Karditsa, Λάρισα εμπιστευτικό και Το έτερον ήμισυ.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1979 στην Αθήνα ενώ έχει καταγωγή από την Κρήτη. Συγκεκριμένα, ο πατέρας της, Μιχάλης Παπουτσάκης κατάγεται από τη Σητεία και η μητέρα της, Μαρία Φραγκιαδάκη από το Ηράκλειο. Επίσης έχει έναν μικρότερο αδελφό, τον Γιάννη Παπουτσάκη (γενν. 1983). Μετά το σχολείο, ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα διερμηνείας του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Institut Français d'Athènes) αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, λόγω της παράλληλης φοίτησης στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου από την οποία πήρε το πτυχίο της ως ηθοποιός. Ακόμη έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού τραγουδιού, χορού και μπαλέτου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση έγινε τον Δεκέμβριο του 1998, σε ηλικία 19 ετών, στη δημοφιλή σειρά του ANT1 Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ ακόμη ήταν φοιτήτρια στο πρώτο έτος της δραματικής σχολής. Συγκεκριμένα συμμετείχε στο επεισόδιο "Mad Σπίτι" του πρώτου κύκλου, υποδυόμενη μία ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΠΑΪ που εισβάλει στο σπίτι των δύο κεντρικών χαρακτήρων της σειράς.[4][5] Τη σεζόν 1999-2000 πήρε ένα μικρό ρόλο τεσσάρων επεισοδίων στο καστ της κοινωνικής σειράς της ΕΤ1 Ανίσχυρα ψεύδη υποδυόμενη την Έφη, την έφηβη κοπέλα του βασικού πρωταγωνιστή που έπαιζε ο Γιώργος Πυρπασόπουλος. Το ίδιο χρονικό διάστημα κέρδισε διάφορους μικρούς ρόλους στις σειρές Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή, Και πάλι φίλοι και Δεν θα μου κάνετε το σπίτι.

Τον Οκτώβριο του 2000 συμμετείχε στο επεισόδιο "Κάθοδος" της αστυνομικής σειράς του Πάνου Κοκκινόπουλου Κόκκινος Κύκλος, υποδυόμενη μία έφηβη κοπέλα της οποίας η φίλη δολοφονείται. Μετά την πρώτη της εμφάνιση στη σειρά, η συνεργασία της με τον Κοκκινόπουλο συνεχίστηκε με κυρίως πρωταγωνιστικούς ρόλους σε επόμενες ιστορίες της γνωστής σειράς του Alpha TV, τις σεζόν 2000-2002. Πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2001 πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο "Είκοσι μέτρα μακριά" ενώ μέσω της σειράς έπαιξε με ηθοποιούς όπως η Τασσώ Καββαδία, η Υρώ Μανέ, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η Πέμη Ζούνη, ο Στέλιος Μάινας, η Ναταλία Δραγούμη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και άλλοι. Η ίδια έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον Κοκκινόπουλο για το ότι "άνοιξε τον δρόμο για να παίξει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σειρές".[6] Τη σεζόν 2001-2002 πήρε ένα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αυτόν της Κατερίνας Σαββίδη, στο δεύτερο κύκλο της δραματικής σειράς του Mega Channel Αέρινες Σιωπές. Εκεί υποδύθηκε μία νεαρή κοπέλα που ερωτεύεται έναν από τους πιλότους της σειράς, και πολύ μεγαλύτερό ηλικιακά από την ίδια, που ταυτόχρονα είναι και συνεργάτης του πατέρα της. Η παρουσία της στο καστ της σειράς συνεχίστηκε και τη σεζόν 2002-2003 στον τρίτο κύκλο της σειράς.[7] Τη σεζόν 2003-2004 συνεργάστηκε και πάλι με τον σκηνοθέτη Πάνο Κοκκινόπουλο στην αισθηματική σειρά του Alpha TV Πεθαίνω για σένα, συμπρωταγωνιστώντας με τον Άκη Σακελλαρίου, τη Ναταλία Δραγούμη και τον Γεράσιμο Γεννατά. Τον Φεβρουάριο του 2004 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Βούρτση και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στο επεισόδιο "Η απρόβλεπτη πεθερά" του πρώτου κύκλου της σειράς του Mega Channel Επτά Θανάσιμες Πεθερές. Την επόμενη σεζόν έπαιξε μαζί με τον Σπύρο Παπαδόπουλο στη ρομαντική κομεντί του Mega Η απλή μέθοδος των τριών.

Την τηλεοπτική περίοδο 2005-2006 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Νίκο Σεργιανόπουλο, τον Γιώργο Καραμίχο και τη Φαίη Ξυλά στην κοινωνική σειρά της Άννας Αδριανού Επαφή. Παράλληλα με το μόνιμο ρόλο της στη σειρά, πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο "Οι Κομπάρσοι" της σειράς Το Κόκκινο Δωμάτιο και σε τρεις ιστορίες της σειράς 10η εντολή. Τη επόμενη σεζόν υποδύθηκε τη Νάντια Μωραΐτη μία μάχιμη γιατρό στον πρώτο κύκλο της δραματικής σειράς του Alpha Αν μ' αγαπάς.[8] Ακολούθησε η κομεντί του ANT1 Τα κορίτσια του μπαμπά όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Ράνια Σχίζα και την Ελένη Καστάνη, τη σεζόν 2007-2008.[9]

Ο πιο πολυσυζητημένος ρόλος της καριέρας της ήταν αυτός της Αλίκης Βασιλάκη στη βιογραφική σειρά του Alpha TV Έχω ένα μυστικό..., τη σεζόν 2008-2009. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2008 έγινε γνωστό πως πρόκειται να υποδυθεί ουσιαστικά την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη σειρά που συζητήθηκε αρκετά και θα έκανε πρεμιέρα εκείνο το διάστημα και ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ για τη ζωή της μητέρας του. Με σκοπό να μπει περισσότερο μέσα στο ρόλο, οδηγήθηκε στο να αλλάξει προσωρινά το χρώμα των μαλλιών της σε ξανθό. Από τη προβολή κιόλας του πρώτου επεισοδίου μεγάλη μερίδα του τύπου άσκησε αρνητική κριτική στην προσέγγιση του ρόλου, καθώς και στο σενάριο της σειράς. Η ίδια σε μετέπειτα συνεντεύξεις της δήλωσε πως νόσησε από τη νόσο του Κρον εξαιτίας του άγχους για τις κριτικές για την ερμηνεία της στη σειρά και την αποδοχή του εγχειρήματος αυτού με την ίδια στον κεντρικό ρόλο.[10][11] Μετά από μικρό διάστημα τηλεοπτικής αποχής επέστρεψε με το ρόλο-κλειδί της οικολόγου μανάβισσας Ιζαμπέλας Χαρίτου στην κωμική σειρά της Μυρτώς Κοντοβά Μίλα Μου Βρώμικα το 2010.[12] Ακόμη την ίδια περίοδο πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο "Νεροκουβαλητές του ονείρου" της κωμικής σειράς Ο πόλεμος των άστρων μαζί με τον Πέτρο Λαγούτη.

Το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε τηλεοπτικά μετά από τέσσερα χρόνια με τη μίνι κωμική σειρά επτά επεισοδίων Ευτυχίας 22: Mini market, όπου πρωταγωνίστησε μαζί με τον Αλέξη Γεωργούλη. Το 2015 ακολούθησε ο ρόλος της Φοίβης Παπαδάτου στη δραματική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη Εθνική Ελλάδος. Εκεί υποδύθηκε μία διάσημη ηθοποιό που αποφασίζει να αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή της ψάχνοντας την ευτυχία πράγματα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2016 υπήρξε ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του τρίτου κύκλου του show του ANT1 Your Face Sounds Familiar. Από το 2016 μέχρι το 2017 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά εποχής του Alpha Παραμύθι αλλιώς υποδυόμενη την Πριγκίπισσα Αικατερίνη. Τέλος, το 2020 επέστρεψε στις τηλεοπτικές οθόνες στην οικογενειακή σειρά της ΕΡΤ1 Τα Καλύτερά μας Χρόνια, όπου εκεί αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τη σεζόν 2024 σειρά του Alpha TV, Ο Σκαραβαίος στο επεισόδιο Παράξενο ρέκβιεμ

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο θέατρο, έκανε το ντεμπούτο της το 1999 με τη παράσταση "Λαμπηδόνα". Το καλοκαίρι του 2001, έκανε περιοδεία με την παράσταση "Ο Μικρός Ήρωας" ενώ ακολούθησαν οι παραστάσεις "Ιστορία για Ελέφαντες" (2001-2002), "Οι Ηλίθιοι" (2002-2003), "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" (καλοκαίρι 2003), "Δεν είμαι εγώ" (2003-2005), "Ένα καπέλο γεμάτο βροχή" (2005-2006, Θέατρο REX), "Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα" (καλοκαίρι 2007, Θέατρο Αθηνών), "No Shakespeare, please!" (2009-2010), "Πειρατές" στο Θέατρο VERSUS και "Κεκλεισμένων των θυρών" στο Θέατρο Γιώργος Αρμένης (2010-2011).

Το 2011 συμμετείχε στο μιούζικαλ "Μαρινέλλα, το μιούζικαλ" στο Θέατρο Παλλάς ενώ ακολούθησαν οι παραστάσεις "Δούλες" (2011-2012, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), "Απατεώνες & Τζέντλεμεν" (καλοκαίρι 2012, Θέατρο Παλλάς), τα μιούζικαλ "Annie" (2013-2014) και "Nine" (2015-2016), οι παραστάσεις "Ολεάννα" (2016-2017, Θέατρο Olvio), "Υπηρέτης 2 Αφεντάδων" (2017-2018, Θέατρο Άλφα Ιδέα), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (2018, Θέατρο Παλλάς), "The Company!" (καλοκαίρι 2018, Ηρώδειο Θέατρο) και "Ωνάσης- Τα θέλω όλα" (2019-2020, Θέατρο Παλλάς).

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, έγινε επίσης το 1999, μέσα από τη συμμετοχή της στις ταινίες "Μαύρο γάλα" του Νίκου Τριανταφυλλίδη και "Προπατορικό Αμάρτημα" του Δημήτρη Μακρή. Ακολούθησε η κωμωδία "Τρία Πουλάκια Κάθονται" (2003) του Νικόλαου Σπανού και έπειτα η τουρκικής παραγωγής "Ayın Κaranlık Υüzü" το 2005.

Το 2007, πρωταγωνίστησε στην κωμωδία του Νίκου Ζαπατίνα "Το Φιλί Της Ζωής", μια ταινία που έκοψε πάνω από 250.000 εισιτήρια πανελλαδικά μετά από 5 μόλις εβδομάδες προβολής και αποτέλεσε επιτυχία της χρονιάς. Το 2009, πρωταγωνίστησε στην ταινία του Στράτου Μαρκίδη, "I love Καρδίτσα", η οποία γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία. Το 2011 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Το Έτερον Ήμισυ" μαζί με τους Κρατερό Κατσούλη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Βλαδίμηρο Κυριακίδη. Για χάρη της ταινίας αυτής ερμήνευσε το τραγούδι "Το άλλο μου μισό" μαζί με το συγκρότημα C:Real. Το 2012 έπαιξε στην ταινία "Λάρισα Εμπιστευτικό" του Στράτου Μαρκίδη, ενώ τελευταία μέχρι τώρα κινηματογραφική της δουλειά ήταν η ταινία "Περιμένοντας τη νονά" (2019)

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2012 ξεκίνησε τη σχέση της με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Πιλαφά και μερικούς μήνες αργότερα, στις 28 Αυγούστου, παντρεύτηκαν στη Δονούσα. Έχουν αποκτήσει μαζί δύο γιους: τον Μάξιμο (γεν. 3 Μαίου 2013) και τον Κίμωνα (γεν. 4 Μαρτίου 2019). Το 2022 ανακοίνωσε το διαζύγιό τους.[13]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1055963. Ανακτήθηκε στις 11  Ιανουαρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 www.iasmos.net/user_cat.php?acatid=313&langid=45.
  3. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001. 69366.
  4. «Κωνσταντίνου και Ελένης: Αγνώριστη η Παπουτσάκη, έπαιξε στην σειρά! Δείτε το πρόσωπό της...». youweekly.gr. 24 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  5. «Δείτε την Κατερίνα Παπουτσάκη στα πρώτα της τηλεοπτικά βήματα». zinapost.gr. 30 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  6. «Κατερίνα Παπουτσάκη: Δείτε την ηθοποιό στην πιο ωραία φωτογράφιση της καριέρας της». instyle.gr. 11 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  7. «Όταν το Mega πετούσε! Πώς είναι σήμερα οι σταρ από τις «Αέρινες Σιωπές» [photos]». youweekly.gr. 4 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  8. ««Να μ' αγαπάς» στον Alpha». tanea.gr. 28 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  9. ««Τα κορίτσια του μπαμπά» έρχονται στον ΑΝΤ1». flash.gr. 2 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  10. «Κατερίνα Παπουτσάκη: «Δεν θα έκανα τώρα τη σειρά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη»». newsit.gr. 25 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  11. «Κατερίνα Παπουτσάκη: Νόσησα από τη νόσο Κράουν όταν υποδυόμουν την Αλίκη». protothema.gr. 23 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  12. «Ερωτικά τρίγωνα στο Μίλα μου βρώμικα». protothema.gr. 12 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2020. 
  13. Iefimerida.Gr, Newsroom (8 Νοεμβρίου 2022). «H Κατερίνα Παπουτσάκη μίλησε για τον χωρισμό της: «Έχει τελειώσει η σχέση μας με τον Παναγιώτη»». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2024.