Κατάλογος πολιορκιών της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση του 16ου αιώνα με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους σταυροφόρους της Δ´ σταυροφορίας

Υπήρξαν διάφορες πολιορκίες της Κωνσταντινούπολης κατά την διάρκεια της ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σε δύο από αυτές, υπήρξε άλωση της Πόλης κατά την περίοδο που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των Βυζαντινών. Το 1204 με την άλωση της πόλης από του Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας και το 1453 με την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μία πολυπόθητη πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε η πολυπόθητη πόλη από την ίδρυση της. Χωρίς να αναφερθούμε εκτενώς στις συνθήκες κατά τις οποίες ιδρύθηκε η πόλη από τον Μέγα Κωνσταντίνο, είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στην σημασία της γεωγραφικής της θέσης, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, σε επαφή με σημαντικούς πολιτισμούς της εποχής και στο σταυροδρόμι μεγάλων εμπορικών δρόμων στην ξηρά και στην θάλασσα. Επιπλέον, μέσα από πολλές κατακτήσεις και την εκ νέου κατακτήσεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο βυζαντινός κόσμος είχε έρθει σε πολλές επαφές με λαούς, συχνά εχθρικούς, που εποφθαλμιούσαν την υπεροχή της πόλης, όπως οι Βούλγαροι, οι Πέρσες, οι Οθωμανοί, όπως επίσης οι Ιταλοί, οι Νορμανδοί, χωρίς να παραλείψουμε και τους Σταυροφόρους. Από τις περιγραφές της Κωνσταντινούπολης κατά τον Μεσαίωνα, από τους Δυτικούς και τους Άραβες, αναφέρεται ότι η πόλη ήταν γεμάτη με πλούτη που προσέλκυσαν το φθόνο.

Κατά την διάρκεια της χιλιετούς ιστορίας της, η Κωνσταντινούπολη, ως κληρονόμος της παλαιάς πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της περίλαμπρης Ρώμης, είχε πάντα μια ιδιαίτερη αύρα. Κατά την διάρκεια της ιστορίας της έζησε τριάντα απόπειρες κατάκτησής της, από τις οποίες μόνο δύο κατέληξαν σε άλωση της πόλης, το 1204 από τους Σταυροφόρους και το 1453 από τους Οθωμανούς.

Περσικές και αραβικές πολιορκίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλγαρικές, βαραγγικές και άλλες πολιορκίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιορκίες εμφύλιων πολέμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταυροφορικές πολιορκίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Δ΄ Σταυροφορία

Πολιορκίες επανάκτησης των Βυζαντινών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οθωμανικές πολιορκίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]