Καντόνι του Βω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°37′N 6°33′E / 46.617°N 6.550°E / 46.617; 6.550

Καντόνι του Βω

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΕλβετία
Διοικητική υπαγωγήΕλβετία
ΠρωτεύουσαΛωζάνη
ΓλώσσεςΓαλλικά
Έκταση3.211,94 km²
Υψόμετρο495 μέτρα
Πληθυσμός799.145 (31  Δεκεμβρίου 2018)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες46°37′0″N 6°33′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Καντόνι του Βω (Vaud) είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα Ελβετικά καντόνια σε πληθυσμό και το τέταρτο σε μέγεθος. Βρίσκεται στο γαλλόφωνο δυτικό τμήμα της χώρας και συνορεύει με το καντόνι του Νεσατέλ προς τα βόρεια, τα καντόνια Φριμπούρ και Βέρνη προς τα ανατολικά, το Βαλέ και τη Λίμνη της Γενεύης προς τα νότια, το καντόνι της Γενεύης προς τα νοτιοδυτικά και τη Γαλλία στα δυτικά.

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του είναι η Λωζάνη, η οποία έχει ορισθεί επίσημα «Ολυμπιακή Πρωτεύουσα»[2] από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και φιλοξενεί πολλές αθλητικές οργανώσεις. Ο πληθυσμός του καντονιού ανήλθε σε 725,944 κατοίκους το 2011.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καντόνι εκτείνεται από τη Λίμνη Νεσατέλ στο βορρά, όπου συνορεύει με το ομώνυμο καντόνι, στη Λίμνη της Γενεύης στα νότια, όπου συνορεύει με το αντίστοιχο καντόνι , το γαλλικό διαμέρισμα της Υψηλής Σαβοϊας και το καντόνι του Βαλαί. Στην οροσειρά του Ιούρα στη δύση, το καντόνι συνορεύει με την γαλλική περιοχή Φρανς-Κοντέ. Στα ανατολικά συνορεύει με τα καντόνια του Φριμπούρ και της Βέρνης. Η συνολική έκταση του καντονιού είναι 3.1212 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το Βεβέ, η Λίμνη της Γενεύης και οι Ελβετικές Άλπεις

Μαζί με το καντόνι της Βέρνης, το Βω είναι ένα από τα δύο καντόνια των οποίων το έδαφος εκτείνεται από το την οροσειρά του Ιούρα στις Άλπεις, μέσα από τις τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελβετίας.

Οι περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα είναι ορεινές, αφού βρίσκονται στη βόρεια πλευρά των Βερνικών Άλπεων.  Αυτή η περιοχή λέγεται Άλπεις του Βω (γαλλικά: Alpes Vaudoises). Ο ορεινός όγκος Diablerets, με κορυφή στα 3.210 μέτρα είναι το ψηλότερο βουνό του καντονιού. Άλλες κορυφές είναι ορατές από πολλά σημεία στο καντόνι. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης αρκετά δημοφιλείς προορισμούς για σκι, όπως, τους Villars, Les Diableretes και Leysin.

Η κεντρική περιοχή του Βω, αντίθετα, αποτελείται από λόφους. Υπάρχουν πεδιάδες κατά μήκος των λιμνών. Στο βορρά, το Avenches είναι θύλακας του Βω, και περιβάλλεται από το καντόνι του Φριμπούρ και τη Λίμνη Νεσατέλ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο θύλακες που ανήκουν στο καντόνι του Φριμπούρ (Estavayer-le-lac, Vuissens, Surpierre), καθώς και δύο θύλακες του καντονιού της Γενεύης (Céligny), που περιβάλλονται από το καντόνι του Vaud.[3]

Στο βόρειο-δυτικό τμήμα του Βω είναι επίσης ορεινά αλλά σε ήπια επίπεδα, συνήθως όχι πάνω από ύψος 1.500.  Πρόκειται για την οροσειρά του Ιούρα. Το Vallée de Joux είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην περιοχή και είναι ένα κέντρο κατασκευής πολυτελών ελβετικών ρολογιών.[4]

Πολιτικές υποδιαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχές του καντονίου του Βω

Περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καντόνι του Βω διαιρείται σε 10 επαρχίες:

  • Aigle με πρωτεύουσα το Aigle
  • Broye-Vully με πρωτεύουσα το Payerne
  • Gros-de-Vaud με πρωτεύουσα τοÉchallens
  • Jura-Nord vaudois με πρωτεύουσα το Yverdon-les-Bains
  • Λωζάννη με πρωτεύουσα τη Λωζάννη
  • Lavaux-Oron με πρωτεύουσα το Cully
  • Morges με πρωτεύουσα το Morges
  • Nyon με πρωτεύουσα τη Νιόν
  • Riviera-Pays-d'Enhaut με πρωτεύουσα το Vevey
  • Ouest Lausannois με πρωτεύουσα το Renens

Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 376 δήμοι στο καντόνι (στοιχεία του 2008).

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λωζάννη, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Vaud

Ο πληθυσμός είναι γαλλόφωνος και ιστορικά ήταν κατά μεγάλη πλειοψηφία Προτεστάντες (Καλβινιστές),από τα πρώτα χρόνια της Μεταρρύθμισης. Πρόσφατα, ωστόσο, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει λόγω της μετανάστευσης από Νότια Ευρώπη.  Το 2000, ο πληθυσμός ήταν σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένος μεταξύ Προτεσταντών (40%) και Καθολικών (34%).[5]

Ο πληθυσμός του καντονίου την 31 Δεκεμβρίου 2014 ήταν 761.446.[2]Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, ο πληθυσμός που περιλάμβανε περίπου 28% αλλοδαπούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ιταλών.[6] Τα σημαντικότερα πληθυσμιακά κέντρα του Βω είναι: Λωζάννη (133,897 κάτοικοι στις 31 Δεκεμβρίου 2014), το Μοντρέ-Βεβέ (Montreux: 26208, Βεβέ: 19220 κάτοικοι) και Yverdon-les-Bains (29.406 κάτοικοι). Η περιοχή γύρω από τη Νιόν συχνά θεωρείται μέρος της Γενεύης. Όλες αυτές οι τοποθεσίες βρίκονται στα παράλια της Λίμνης της Γενεύης (που ονομάζεται Lac Léman στα γαλλικά), εκτός από το Yverdon, το οποίο είναι στη Λίμνη Νεσατέλ.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμπελώνες στο Lavaux, πάνω από τη Λίμνη της Γενεύης

Υπάρχουν ελαφριές βιομηχανίες που συγκεντρώνονται γύρω από τη Λωζάνη. Το 1998, το 71.7% των εργαζομένων εργαζόταν στον τριτογενή τομέα και το 20,8% στο δευτερογενή.

Το καντόνι έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού στην Ελβετία. Τα περισσότερα από τα κρασιά που παράγονται στο καντόνι είναι λευκά, και τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται στις απόκρημνες όχθες της Λίμνης της Γενεύης. Μακριά από τη Λίμνη της Γενεύης υπάρχει και γεωργία: ζαχαρότευτλα στο Orbe, καπνός στη κοιλάδα La Boye, και φρούτα στους πρόποδες της οροσειράς του Ιούρα. Η εκτροφή ζώων και οι βοσκότοποι συναντώνται στις Άλπεις και την οροσειρά του Ιούρα. Υπάρχει ένα ορυχείο αλατιού στο Bex. Ο τουρισμός είναι σημαντικός σε πολλές πόλεις κατά μήκος της Λίμνης της Γενεύης. Μεγάλα παραλίμνια θέρετρα αποτελούν η Λωζάνη, το Μοντρέ και το Βεβέ.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/bevoelkerung/stand-entwicklung.assetdetail.9486060.html». στατιστική υπηρεσία. Federal Statistical Office. Ανακτήθηκε στις 28  Αυγούστου 2019.
  2. «Lausanne Olympic Capital». 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2016. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2016. 
  5. Federal Department of Statistics (2004). «Wohnbevölkerung nach Religion» (Interactive Map). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2009. 
  6. Canton de Vaud (2010). «International website for the promotion of the canton of Vaud - Population and social life». Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2010. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γαλλικά) Laurent Flutsch και Séverine André (με τη συνεργασία της Μπερναντέτ Γκρος), Y en a point comme nous. Un portrait de Vaudois aujourd'hui [Κανείς δεν είναι σαν κι εμάς. Ένα πορτρέτο του σημερινού Βω ], Ditions Infolio, 2015, 368 σελίδες (ISBN 9782884747615).

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]