Καμέλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καμέλια
Καμέλια η ιαπωνική
Καμέλια η ιαπωνική
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Κλάδος: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Κλάδος: Ευδικότυλα (Eudicots)
Κλάδος: Αστερίδες (Asterids)
Τάξη: Ερεικώδη (Ericales)
Οικογένεια: Θεοειδή (Theaceae)
Γένος: Camellia
L.
Είδη

Περίπου 100–250

Συνώνυμα

Thea (Θεά)[1][2]

Η Καμέλια ανήκει στα οξύφυλλα φυτά και χρησιμοποιείται κυρίως για καλλωπισμό εξωτερικών χώρων. Είναι ένα γένος φυτών που ανήκει στην τάξη Ερεικώδη.

Το φυτό της καμέλιας είναι αειθαλές δέντρο το οποίο κατάγεται από τη Κίνα και την Ιαπωνία. Πήρε το όνομά του από τον Γκέοργκ Γιόζεφ Κάμελ, Ιησουίτη ιεραπόστολο, ο οποίος ταξίδεψε στην Ασία και μελέτησε την χλωρίδα των Φιλιππίνων. Είναι γνωστό και με το όνομα «ρόδο της Ιαπωνίας». Περιλαμβάνει 100 με 250 είδη, μεταξύ των οποίων πιο γνωστά είναι η καμέλια η ιαπωνική και η καμέλια η σινική, το φυτό από το οποίο προέρχεται το τσάι.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καμέλια παράγει μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη σε σχήμα τριαντάφυλλου και τα χρώματά της ποικίλουν από λευκό έως λαμπερό κόκκινο. Τα άνθη έχουν την ιδιότητα να διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω στο φυτό. Αξιοπρόσεκτα είναι και τα φύλλα του φυτού, τα οποία έχουν λαμπερό, σκουροπράσινο χρώμα και μπορούν να διατηρηθούν για όλο τον χρόνο. Αναπτύσσεται αργά, ωστόσο, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 μέτρα ύψος. Διακρίνεται σε 100 με 250 είδη, ενώ τέσσερα είδη χρησιμοποιούνται για καλλωπισμό: Καμέλια η ιαπωνική (Camellia japonica), Καμέλια η σασάνκουα (Camellia sasanqua)[3][4], Καμέλια η δικτυωτή (Camellia reticulata) και Καμέλια του Σαλουέν (Camellia saluenensis). Η πιο γνωστή είναι η ιαπωνική καμέλια (Camellia japonica).

Χώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καμέλιες χρειάζονται έδαφος με υγρασία, εμπλουτισμένο με οργανικά υλικά και υψηλά επίπεδα αζώτου. Το pH του χώματος πρέπει να είναι γύρω στα 6,0. Επίσης, το χώμα πρέπει να είναι αφράτο και να μην παρουσιάζει υψηλές ποσότητες ασβεστίου ειδάλλως θα δημιουργηθούν καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του φυτού. Επιπλέον, χρειάζεται να είναι ελαφρώς πατημένο, καθώς οι καμέλιες έχουν πυκνές, ινώδεις και ρηχές ρίζες. Το καταλληλότερο μείγμα χώματος μπορεί να αποτελείται από γόνιμο χώμα κήπου, τύρφη και άμμο. Η προσθήκη της κοπριάς θα ήταν επίσης ωφέλιμη.

Φροντίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φυτό αναπτύσσεται σε θερμά και υγρά κλίματα. Για να γίνει η διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών χρειάζεται η θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 15 - 16 βαθμούς Κελσίου. Η διαφοροποίηση αυτή γίνεται και σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες αλλά τότε προκύπτουν μικρότερα μπουμπούκια.

Στα πλαίσια της φροντίδας της καμέλιας περιλαμβάνεται και το κλάδεμα. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των καινούριων ανθών. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά που προεξέχουν και δίνουμε στο φυτό το σχήμα το οποίο προτιμάμε. Αραιώνουμε τη βλάστηση για να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Η μεγάλη διάρκεια της ημέρας ευνοεί την παραγωγή των ανθών. Αν το φυτό βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο καλό θα ήταν να σκιάζεται κατά την περίοδο έντονης ηλιοφάνειας. Επίσης, πρέπει να προφυλάσσεται σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων. Η λίπανση πρέπει να γίνεται κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο αφού έτσι βοηθά στην παραγωγή των ανθών. Αν οι καμέλιες καλλιεργούνται σε εξωτερικό χώρο, τότε πρέπει να λιπαίνονται κάθε έξι εβδομάδες, δηλαδή κατά την περίοδο βλάστησης. Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Ασθένειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καμέλια προσβάλλεται από τα κοκκοειδή τα οποία προκαλούν το κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων. Επίσης, υπάρχει και ο τετράνυχος ο οποίος καφετιάζει τα φύλλα σε ζεστό, ξηρό καιρό και μπορεί να προκαλέσει τη στρέβλωση στις κεντρικές νευρώσεις του φυτού. Επιπλέον, το φυτό μολύνεται συχνά από μύκητες. Οι μύκητες καταστρέφουν τα φυτά της καμέλιας ή στην καλύτερη περίπτωση δημιουργούν καφέ κηλίδες στα πέταλα ταν ανθών. Αναγκαίος είναι ο προληπτικός ψεκασμός με μυκητοκτόνα. Επίσης, ενδείκνυται να αφαιρέσουμε τα μολυσμένα φύλλα - άνθη από το φυτό ώστε να μην εξαπλωθεί περισσότερο η μόλυνση. Ο έλεγχος για τις ασθένειες της καμέλιας είναι σημαντικό να γίνεται συχνά.

Πηγές και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. My etymology: Thea
  2. Online Etymology Dictionary: Thea
  3. «Myworld > Σπίτι > Κηπουρική: > Καμέλια». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2012. 
  4. «The_Names_of_Plants: Sasanqua is the latin name derived from Japanese name of the plant Camellia» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]