Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιακώβου (Ιερουσαλήμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιακώβου
Άποψη του Εσωτερικού του Αρμενικού Καθεδρικού Ναού των Ιεροσολύμων.
Παρουσίαση
Τοπική Ονομασίαקתדרלת יעקב הקדוש
ΘρήσκευμαΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
ΤύποςΚαθεδρικός Ναός
ΥπαγωγήΑρμενικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Έναρξη Κατασκευής1ος αιώνας μ.χ.
ΑρχιτεκτονικήΠαλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφία
Χώρα Ισραήλ
ΠόληΙερουσαλήμ
Συντεταγμένες31°46′28″N 35°13′44″E / 31.7744°N 35.2288°E / 31.7744; 35.2288 (Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιακώβου)Συντεταγμένες: 31°46′28″N 35°13′44″E / 31.7744°N 35.2288°E / 31.7744; 35.2288 (Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιακώβου)

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιακώβου Ιεροσολύμων (αρμενικά: Սրբոց Յակոբեանց Վանք Հայոց‎‎) ευρίσκεται εντός της Μονής Αγίου Ιακώβου, στην αρμενική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Είναι αφιερωμένος στον Ιάκωβο τον Δίκαιο, «αδελφό»[1] του Μεσσία και πρώτο επίσκοπο της Ιερουσαλήμ, καθώς και τον Άγιο Ιάκωβο τον Μέγα, Απόστολο. Η παράδοση αναφέρει πως ανεγέρθηκε επί της τοποθεσίας στην οποία ευρισκόταν η οικία, όπου έζησε ο Ιάκωβος. Το τρίτο παρεκκλήσι στα αριστερά είναι η ακριβής τοποθεσία, όπου φέρεται να ετάφη η κεφαλή του Αποστόλου Ιακώβου, έπειτα από την εκτέλεσή του από τον Βασιλέα Ηρώδη, στην διάρκεια του 1ου αιώνα μ.Χ. Κοντά στο ιερό, ένας κενός θρόνος ευρίσκεται τοποθετημένος επάνω από τα λείψανα του Ιακώβου, τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί από την κοιλάδα των Κέδρων.

Ο συγκεκριμένος Καθεδρικός Ναός αποτελεί έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Καθεδρικός Ναός κατεστράφη κατά την εισβολή των Περσών το 614. Η σημερινή τρίκλιτη κατασκευή, την οποία δεσπόζει τρούλος, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Δύο ακόμη σημαντικοί τάφοι ευρίσκονται εντός του μοναστηριού: αυτός του 94ου Πατριάρχη, Γκουρέγκ (20ός αιώνας), καθώς κι εκείνος ενός άλλου Πατριάρχη, του Αβραάμ, ο οποίος έζησε την εποχή του Σαλαντίν.

Στην διάρκεια του Ισραηλοαραβικού Πολέμου του 1948, ο Καθεδρικός Ναός χρησίμευσε ως αντιαεροπορικό καταφύγιο στους Αρμένιους της Ιερουσαλήμ, καθώς οι τοίχοι του είχαν πάχος ένα μέτρο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δηλαδή εξάδελφο σύμφωνα με την ανατολίτικη έννοια του όρου.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]