Κίτσος Μακρής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίτσος Μακρής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ιουλ. / 15  Σεπτεμβρίου 1917γρηγ.
Λάρισα
Θάνατος12  Δεκεμβρίου 1988
Αθήνα
Αιτία θανάτουπνευμονικό οίδημα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλαογράφος
Υπογραφή

Ο Κίτσος Μακρής (πραγματικό όνομα: Χρήστος Μακρής, Λάρισα, 2 Σεπτεμβρίου 1917Βόλος, 12 Δεκεμβρίου 1988) ήταν Έλληνας λαογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1917 στη Λάρισα[1]. Το 1926 εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του.

Το 1939 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ο ζωγράφος Θεόφιλος, ήταν από τους πρώτους μελετητές του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε προσπάθεια για την διάσωση των έργων του καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα στην συλλογή του Κίτσου Μακρή να βρίσκονται σήμερα ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του ζωγράφου. Φωτογράφισε επίσης πολλά μνημεία λαϊκής τέχνης του Πηλίου, ενώ στη λαογραφική συλλογή του άφησε πάνω από 5.000 φωτογραφίες και διαφάνειες.

Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αργότερα, εκλέχτηκε τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος του δήμου Βόλου. Η προσφορά του στην ανάδειξη και διάσωση της ελληνικής λαϊκής τέχνης ήταν σημαντικότατη. Με διαλέξεις και μαθήματα σε όλη την Ελλάδα, με άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά, και με ταξίδια στο εξωτερικό για εκθέσεις και μελέτη, απέκτησε αλλά και διέδωσε τις τεράστιες γνώσεις του πάνω στη λαϊκή τέχνη. Για τον λόγο αυτό, τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών.

Πέθανε ξαφνικά στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου 1988[2]. Μετά τον θάνατό του, και μετά από δική του επιθυμία, η οικογένειά του δώρισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το σπίτι του για να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ερευνών και στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σπανού, Μαρία (18 Σεπτεμβρίου 2017). «Κίτσος Μακρής, ένας ποιητής της Λαϊκής Τέχνης: 100 χρόνια από τη γέννησή του». Ταχυδρόμος (Βόλος). https://www.taxydromos.gr/politismos/272630-kitsos-makrhs-enas-poihths-ths-laikhs-texnhs-100-xronia-apo-th-gennhsh-toy.html. 
  2. Ανώνυμος (13 Δεκεμβρίου 1988). «Πέθανε στην Αθήνα ο λαογράφος Κίτσος Μακρής – Ξαφνικά από οξύ πνευμονικό οίδημα». Ταχυδρόμος (Βόλος). 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]