Κίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίος
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κίος
40°25′57″N 29°9′23″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΤουρκία
Νόμισμα της Κίου

Η Κίος (σήμερα Gemlik στη τουρκική γλώσσα) ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χτίστηκε από τους Μιλήσιους τον 8ο - 7ο αιώνα π.Χ. στις ακτές της Βιθυνίας, στον κόλπο της Προποντίδας. Αποτέλεσε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο για πάρα πολλά χρόνια και η πόλη έμεινε γνωστή για την εξαιρετική δημοκρατική οργάνωσή της. Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του Κιανών Πολιτεία περιγράφει την πολιτική και οικονομική οργάνωση της πόλης, με έξυπνη οργάνωση της φορολογίας και του εμπορίου. Κατά την περίοδο 4ου - 3ου π.Χ. αιώνα η πόλη διέθετε στην κυκλοφορία νομίσματα που βρέθηκαν σε λιμάνια απομακρυσμένων χωρών και διασώζονται σήμερα σε πολλές συλλογές. Αργότερα ο Βιθυνός βασιλιάς Προυσίας Α΄ την μετονόμασε σε Προυσιάδα. Κατά την Ρωμαϊκή και Βυζαντική περίοδο συνέχισε την πολιτιστική παρουσία της στον τότε γνωστό κόσμο και ακόμη στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων υπήρξε σπουδαίο λιμάνι ναυπήγησης του Οθωμανικού στόλου από έμπειρα χέρια Κιανών.

Το 1919 η πόλη είχε περίπου 5000 κατοίκους εκ των οποίων 4620 Έλληνες, 242 Τούρκοι, 107 Αρμένιοι και 178 διάφοροι[1]. Ύστερα από τη Μικρασιατική καταστροφή oι πρόσφυγες της Κίου ίδρυσαν την Παραλία Πιερίας και την Νέα Κίο στην Αργολίδα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σία Αναγνωστοπούλου, Μικρά Ασία 19ος αι. - 1919: Οι Ελληνορθόδοξες κοινότητες. Από το Μιλλέτ των Ρωμιών στο Ελληνικό Έθνος, Αθήνα, 1997. Βλ. πίνακας Βιλαγιέτ Χιουνταβεντικιαρ σαντακ Προύσας: Καζας Γκεμλικ. Σύμφωνα με την ίδια ερευνήτρια το 1906 οι Ρωμιοί της Κίου ήταν 6500.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]