Κίμων (νομισματοκόπτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίμων (νομισματοκόπτης)
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ. ή 3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Ιδιότητανομισματοκόπτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Δεκάδραχμο από το νομισματοκοπείο του Κίμωνα

Ο Κίμων υπήρξε αρχαίος Έλληνας νομισματοκόπτης. Έδρασε μεταξύ 415 και 400 π.Χ. στις Συρακούσες της Μεγάλης Ελλάδας. Τα νομίσματα που χάραξε συγκαταλέγονται στα καλύτερα της νομισματικής τέχνης, ενώ οι μεταλλικές μήτρες που χρησιμοποίησε συγκαταλέγονται ανάμεσα στα υψηλότερα έργα ελληνικής τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 5ου αιώνα π.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κίμων έζησε στις Συρακούσες την εποχή της ακμής της πόλης. Το 413 π.Χ. οι Συρακούσιοι νίκησαν τους Αθηναίους σε ναυμαχία στο λιμάνι των Συρακουσών και η πόλη έκοψε χρυσό νόμισμα. Ο Κίμων εργάστηκε αποκλειστικά για τους Συρακούσιους.

Χαρακτική και νομισματοκοπτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκάδραχμα από τα νομισματοκοπεία του Ευαίνετου και του Κίμωνα

Ο Κίμων χάραξε την υπογραφή του στη μεταλλική μήτρα με την οποία σφράγιζε τα νομίσματα. Με αυτό τον τρόπο η υπογραφή του αποτυπώνονταν και στα νομίσματα, π.χ. με μικροσκοπικά γράμματα επάνω σε μία ράβδο κάτω από τα άλογα ενός τεθρίππου που εικονίζεται στο κέντρο του εμπροσθότυπου της πρώτης έκδοσης δεκαδράχμου. Στον οπισθότυπο υπόγραφε με την επιγραφή «ΚΙΜ» επάνω στην ταινία στην κόμη της θεάς. Αργότερα υπογράφει στον οπισθότυπο των νομισμάτων με ολόκληρο το όνομά του επάνω στο σώμα του εικονιζόμενου δελφινιού κάτω από τον λαιμό της θεάς. Ο Κίμων χάραξε επίσης τις πρώτες μήτρες για την κοπή χρυσού νομίσματος αξίας 100 λίτρων, υπογράφοντας με τις επιγραφές «Κ», «ΚΙ» και «ΚΙΜ». Αργότερα ανέλαβε ο Ευαίνετος την κοπή χρυσών νομισμάτων, ενώ ο Κίμων περιορίστηκε στην κοπή νομισμάτων μικρότερης αξίας και παράκμασε.

Ο Κίμων ήταν δημιουργός του πρώτου δεκάδραχμου των Συρακουσών, και ο πρώτος σφραγιδοποιός που απόδωσε το πρόσωπο της θεάς Αρέθουσας σε εμπρόσθια άποψη. Φημίστηκε για τη δεξιοτεχνία του στις λεπτομέρειες των έργων του και για την απόδοση εξαιρετικού βάθους στα ανάγλυφα της επιφάνειας των νομισμάτων. Αποδίδει με εξαιρετική ικανότητα την κόμη που κυματίζει στον άνεμο, ενώ δελφίνια αναδύουν μέσα από τα μαλλιά της θεάς, ενώ ένα τέθριππο καλπάζει. Σε μια άλλη απόδοση, ο οδηγός του τέθριππου στρέφει το κεφάλι προς τους ανταγωνιστές του που τον κυνηγούν, ενώ το άρμα καλπάζει κάνοντας στροφή συνοδευόμενο από μια Νίκη που φτερουγίζει ψηλά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herbert A. Cahn: Kimon (II). In: Rainer Vollkommer: Künstlerlexikon der Antike. Nikol, Hamburg 2007, S. 412

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]