Κάρλοβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°38′00″N 24°48′00″E / 42.63333°N 24.80000°E / 42.63333; 24.80000

Κάρλοβο

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κάρλοβο
42°38′31″N 24°48′30″E
ΧώραΒουλγαρία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος του Κάρλοβο
Ίδρυση1483
Έκταση102.173.000 
Υψόμετρο452 μέτρα
Πληθυσμός24.703 (15  Μαρτίου 2024)[1]
Ταχ. κωδ.4300
Τηλ. κωδ.335
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τράπεζα στο Κάρλοβο
Δρόμος στο Κάρλοβο
Το Κάρλοβο όπως φαίνεται από τον Αίμο
Το μνημείο του Βασίλ Λέβσκι

Το Κάρλοβο (βουλγαρικά: Карлово) είναι μία γραφική και ιστορικά σημαντική πόλη της Βόρειας Θράκης, στη Βουλγαρία. Βρίσκεται σε εύφορη κοιλάδα κατά μήκος του ποταμού Στριάμα στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Αίμου. Ανήκει διοικητικά στην επαρχία της Φιλιππούπολης και έχει πληθυσμό περίπου 28.321 (σύμφωνα με την απογραφή του 2005), ο δήμαρχος είναι Ναϊντέν Ναϊντένωφ.

Το Κάρλοβο είναι διάσημο για το γνωστό σε όλο τον κόσμο ροδέλαιο, από τα τριαντάφυλλα τα οποία καλλιεργούνται εκεί και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωμάτων. Εκτός από αυτό, το Κάρλοβο είναι η γενέτειρα του Βασίλ Λέβσκι, από τους πιο διακεκριμένους Βούλγαρους για την προετοιμασία της εθνικής απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπάρχει ένα μεγάλο μουσείο και ένα μνημείο είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Το Κάρλοβο είναι επίσης ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, Βούλγαροι αρχαιολόγοι έκαναν ανακαλύψεις στην κεντρική Βουλγαρία οι οποίες συνοψίζονται ως «Η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων". Στις 19 Αυγούστου 2005, ορισμένοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την πρώτη θρακική πρωτεύουσα, η οποία βρισκόταν κοντά στο Κάρλοβο της Βουλγαρίας. Πολλά στιλβωμένα κεραμικά χειροποίητα αντικείμενα (κομμάτια της οροφής, κεραμίδια και ελληνικής τέχνης αγγεία) ανακαλύφθηκαν αποκαλύπτοντας την ιστορικότητα της πόλης. Το βουλγαρικό Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε τις ανασκαφές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κουρσούμ Τζαμί, χτισμένο στις αρχές του 15ου αιώνα

Το Κάρλοβο βρίσκεται στην περιοχή του μεσαιωνικού φρούριου της Κόψης, μιας φεουδαρχικής κτήσης του Σμίλετς της Βουλγαρίας (β. 1292-1298) κατά το 13ο – 14ο αιώνα, και πιθανή πρωτεύουσα του βραχύβιου βασιλείου του αδελφού του Δεσπότη Βοϊσίλ. Η σύγχρονη πόλη έχει την αρχή της το 1483 στο χώρο του χωριού Σούσιτσα (που είναι σήμερα μία από τις συνοικίες του Κάρλοβου), αλλά απέκτησε μεγάλη σημασία τον 19ο αιώνα ως κέντρο του βουλγαρικού πολιτισμού και επαναστατικής δραστηριότητας. Από το 1953 μέχρι το 1962, η πόλη ονομαζόταν Λέφσκιγραντ (Levskigrad).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάρλοβο βρίσκεται σε υψόμετρο 386 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κοιλάδα των Ρόδων. Φημίζεται για τη μεγάλη κλίμακας παραγωγή τριαντάφυλλων. Φθάνοντας στην πόλη, αμέσως ξαφνιάζεστε από την απέριττη ομορφιά της οροσειράς του Αίμου, που σχεδόν αιωρείται πάνω από την πόλη. Η ψηλότερη κορυφή της φημισμένης οροσειράς - Μπότεφ, 2376m - είναι πραγματικά πολύ κοντά στο Κάρλοβο. Η πόλη βρίσκεται 140 χιλιόμετρα ανατολικά από τη βουλγαρική πρωτεύουσα - Σόφια, και 60 χιλιόμετρα βόρεια από τη Φιλιππούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο ηπειρωτικό, με ήπια και ζεστά καλοκαίρια, που αναζωογονείται με τον άνεμο που κατεβαίνει τα βουνά της βαλκανικής, και χιονισμένους χειμώνες. Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι 0,1 ° C (με απόλυτη ελάχιστη τιμή -25,8 ° C). Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου είναι 22,9 ° C (με ένα απόλυτο ανώτατο όριο των 39,6 ° C).

Μέση συνολική ετήσια βροχόπτωση είναι 694 χιλιοστά, είναι υψηλότερη κατά τη θερινή περίοδο (221 χιλιοστά) και χαμηλότερη το χειμώνα (169 χιλιοστά).

Υποδομές και μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάρλοβο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Ε 78, έναν από τους δύο δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα Σόφια με το νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη είναι ένα σημαντικό κόμβος για τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ της Σόφιας και του σημαντικού εμπορικού λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας Μπουργκάς. Υπάρχουν συχνά τρένα για το δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας – Φιλιππούπολη. Το συνολικό μήκος των δρόμων στην περιφέρεια του δήμου του Κάρλοβου είναι 301,4 χιλιόμετρα. Το Κάρλοβο απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από το πιο σημαντικό δρόμο στη Βουλγαρία – Αυτοκινητόδρομος Θράκης, που είναι στην πραγματικότητα ο κύριος δρόμος μεταξύ Σόφιας και Κωνσταντινούπολης. Ο διεθνής δρόμος προς Βουκουρέστι είναι επίσης μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά.

Δήμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάρλοβο είναι η έδρα του δήμου Κάρλοβου (τμήμα της επαρχίας Φιλιππούπολη - Plovdiv ). Ο πληθυσμός του δήμου Κάρλοβου είναι περίπου 73.000 άτομα. Περιλαμβάνει 27 πόλεις και χωριά (κύριες πόλεις Μπάνυα, Καλοφέρ, Κλεισούρα).

Διάσημοι πολίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βότιο Πέτκοφ (1815-1869), διδάσκαλος και πατέρας του Χρίστο Μπότεφ
  • Εβλόγι Γκεόργκιεβ (1819-1897), έμπορος, τραπεζίτης και επιχειρηματίας
  • Ιβάν Μπογκόροβ (περ. 1820-1892), εγκυκλοπαιδιστής
  • Βασίλ Λέβσκι (1837-1873), επαναστάτης και εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας
  • Κρίστο Προντάνοβ (1943-1984), πρώτος Βούλγαρος πού κατάκτησε το Έβερεστ
  • Νέλι Πέτκοβα (γ. 1983), ποπ και λαϊκή τραγουδίστρια
  • Ανκα Λάμπρεβα (1895–1976), η πρώτη Βουλγάρα που έκανε τον περίπλου της γης

Αξιόλογες εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Ημέρα των ρόδων κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου
  • Επέτειος του θανάτου του Βασίλ Λέβσκι

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταρράκτης Σούτσουρουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ύψους 15 μέτρων καταρράκτης Σούτσουρουμ (ιπτάμενο νερό) είναι επίσης γνωστός ως καταρράκτης του Κάρλοβο. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κάρλοβο, στον αριστερό παραπόταμο του Ποταμού Στριάμα - Στάρα Ρέκα, που τροφοδοτείται από δύο παραπόταμους - το Μαλκάτα Ρέκα, που πηγάζει νότια των κορυφών Αμπάριτσα και Μάλακ Κούπεν και τον Ποταμό Γκολιάματα, που πηγάζει νότια κάτω από την κορυφή Ζούλτετς. Με πολλά ρέματα, λιμνούλες και αυλάκια πάνω από το Κάρλοβο ο Στάρα Ρέκα πάφτει από 15 μέτρα σε ένα γραφικό καταρράκτη.

Εθνικός Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εθνικός Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια" βρίσκεται στην καρδιά της Βουλγαρίας, στα κεντρικά και ψηλότερα τμήματα του Αίμου. Η ψηλότερη κορυφή του Δρυμού είναι η κορυφή Μπότεφ (2376 μ.). Το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται κοντά στο Κάρλοβο, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Ο δρυμός καταλαμβάνει συνολική έκταση 720.210 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τμήματα 5 επαρχιών (Λόβετς, Γκάμπροβο, Στάρα Ζαγόρα, Σόφια και Φιλιππούπολη). Περιέχει 9 φυσικούς οικότοπους – “Μπόατιν”, “Τσαρίτσινα”, “Kόζια Στένα”, “Στένετο”, “Σέβερεν Τζέντεμ”, “Πέεστι Σκάλι”, “Σοκόινα”, “Τζέντεμα” και “Στάρα Ρέκα”. Οι οικότοποι καταλαμβάνουν μια έκταση 200.196 στρεμμάτων. Οκτώ από αυτούς (πλην του “Kόζια Στένα” και ο Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια" περιλαμβάνονται στον κατάλογο εθνικών δρυμών και προστατευόμενων περιοχών του ΟΗΕ. Οι Μπόατιν, Τσαρίτσινα, Τζέντεμα και Στένετο είναι τμήμα ενός δικτύου καταφυγίων βιόσφαιρας. Το 2003 ο Εθνικός Δρυμός "Κεντρικά Βαλκάνια" έγινε μέλος των Δρυμών ΔΠΠ (Δικτύου Προστατευομένωβν Περιοχών), διεθνής αναγνώριση της καλής διατήρησης και διαχείρησης άγριας φύσης του.

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εθνικό Μουσείο "Βασίλ Λέβσκι". Το Εθνικό Μουσείο "Βασίλ Λέβσκι" είναι αφιερωμένο στο Βασίλ Λέβσκι και περιέχει την κατοικία του, αίθουσα εκθέσεων, Μνημειακό Παρεκκλήσι και την οικία Τσαρντακλιέβατα. Επί πολλές δεκαετίες συλλέγει και διατηρεί αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες σχετικές με την οικογενειακή ζωή του Βασίλ Λέβσκι και των συντρόφων του και από το Κάρλοβο και άλλα μέρη της χώρας. Περιέχει σχεδόν όλη την επιστημονική έρευνα, τη βιογραφική λογοτεχνία και τα έργα τέχνης τα αφιερωμένα στο Βασίλ Λέβσκι.
  • Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση του μουσείου έχει εγκατασταθεί στο κτίριο του παλιού Βουλγαρικού σχολείου, σημαντικού αρχιτεκτονικού και ιστορικού πολιτιστικού μνημείου (1871). Δύο είναι οι κύριες εκθέσεις : "Εθνογραφία" και "Βουλγαρική Εθνική Αφύπνιση". Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο Εθνογραφικό τμήμα, όπου έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται κοσμήματα, υφάσματα και εργαλεία των παλιών τεχνιτών. Τεράστιος αριθμός εγγράφων και αντικειμένων από την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή στην πόλη του Κάρλοβο εκτίθενται στο τμήμα "Βουλγαρικής Αφύπνισης". Στο μουσείο ανήκει επίσης η Εθνογραφική συλλογή στην οικία Μαζάκοβα, που χτίστηκε γύρω στα 1848. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Κάρλοβο και είναι αρχιτεκτονικό και ιστορικό πολιτιστικό μνημείο. Εκεί είναι οργανωμένη μια μόνιμη εθνογραφική έκθεση, που παρουσιάζει υφάσματα, παραδοσιακές ενδυμασίες του Κάρλοβο, τοπικές χειροτεχνίες και άλλα.
  • Αρχιτεκτονικά και Ιστορικά Διατηρητέα "Παλιά Πολη. Εχει διατηρήσει το πνεύμα της Βουλγαρικής Εθνικής Αφύπνισης, παρά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Στο τμήμα αυτό της πόλης έχουν διατηρηθεί 115 κατοικίες, πολιτιστικά μνημεία. Τα παλιά σπίτια του Κάρλοβο έχουν μεγάλη αρχιτεκτονική αξία με τις ξυλόγλυπτες οροφές τους, τις αυλές με διακοσμητικές πόρτες και θαυμάσιες τοιχογραφίες στις πέτρινους τοίχους, τις ήσυχες λιθόστρωτες αυλές και τα σκιερά αμπέλια, τα παρτέρια και τους ανθόκηπους.
  • Χάνι (Πανδοχείο) Μπούχαλοβ. Το πανδοχείο χρησιμοποιήθηκε κάποτε για να στεγάσει τη Βουλγαρική Επαναστατική Κεντρική Επιτροπή, που ιδρύθηκε από το Βασίλ Λέβσκι, καθώς και τις συναντήσεις της ομάδας του Κάρλοβο "Φίλοι της Μάθησης". Στο πανδοχείο ιδρύθηκε επίσης ο πρώτος Σύλλογος "Αποχής από το Αλκοόλ". Αργότερα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950, στο κτίριο αυτό στεγάστηκε το Κοινοτικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη της πόλης. Σύμφωνα με τη διαθήκη της κόρης του Κίρκο Μπούχαλοβ, Πένκα Πόποβα, το κτίριο δωρήθηκε στην πόλη το 1937. Τη δεκαετία του 1970 μετατράπηκε σε φοιτητικό ξενώνα, αλλά, λόγω της κακής κατάστασής του, οι αρχές της πόλης το έκλεισαν. Επί 20 χρόνια το Χάνι(Πανδοχείο) Μπούχαλοβ έμενε άψυχο και σιγά-σιγά ρήμαζε, στερώντας έτσι ένα τμήμα της ιστορίας της Περιόδου της Αφύπνισης αυτής της πόλης. Το κτίριο είναι σήμερα Κέντρο Χειροτεχνίας, καθώς το Κάρλοβο έχει διατηρήσει ακόμη και σήμερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως χρυσοχόου, χαλκωματά, ταπητουργίας, της αγγειοπλαστικής, κατασκευής μαλλιού πλεξίματος, ξυλογλυπτικής, βαρελοποιίας, χαρακτικής, αγιογραφίας, δαντελών του Κάλοφερ και πολλά άλλα.

Μνημείο Βασίλ Λέβσκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εντυπωσιακό μνημείο του Βασίλ Λέβσκι που κατασκευάσθηκε το 1903-1907 από το Μαρίν Βασίλεφ βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Κάρλοβο κοντά στην εκκλησία "Αγίου Νικολάου". Ο γλύπτης έχει απεικονίσει τον Απόστολο της ελευθερίας Βασίλ Λέβσκι ολόσωμο, με ένα όπλο στο χέρι. Δίπλα του βρίσκεται ο βρυχόμενος λέων (δηλ. ο λαός). Το χαμηλό ανάγλυφο στις δυο πλευρές του μνημείου καλύπτεται με τα ονόματα των ανθρώπων από το Κάρλοβο που πέθαναν για την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας.

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπριάνσκ, Ρωσία
  • Κόνιν, Πολωνία
  • Μπαρανοβίτσι, Λευκορωσία

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τιμητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάρλοβο έχει αδελφοποιηθεί με το νησί Λίβινγκστον των νησιών Νοτίων Σέτλαντ, της Ανταρκτικής και πήρε το όνομά του από το Κάρλοβο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]