Ιχθυόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιχθυόσαυροι
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
248–90Ma
Πρώιμο Τριαδικό-Ύστερο Κρητιδικό
Ποικιλίες ιχθυόσαυρων
Ποικιλίες ιχθυόσαυρων
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Κλάδος: Ηωιχθυοσαύρια (Eoichthyosauria)
Τάξη: Ιχθυοσαύρια (Ichthyosauria)
Blainville, 1835

Ο Ιχθυόσαυρος ήταν μεγάλο πελαγίσιο ερπετό της δευτερογενούς εποχής. Είχε μορφή ψαριού και έμοιαζε με δελφίνι. Όπως και τα σύγχρονα κητώδη, ανέπνεε αερά. Εικάζεται επίσης, ότι ο ιχθυόσαυρος είχε παρόμοια εξελικτική πορεία με αυτά.

Ιχθυοσαύρια/Ιχθυοπτέρυγα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλά είδη του γένους Ιχθυόσαυρος, που σημαίνει "ερπετό ψάρι" ή "σαύρα ψάρι". Αυτά τα κοινά και ιδιαίτερα εξαπλωμένα πλάσματα δεν ήταν ούτε ψάρια, ούτε σαύρες, ούτε δεινόσαυροι. Αποτελούσαν μια ξεχωριστή ομάδα ερπετών που εμφανίστηκε στις θάλασσες περίπου την ίδια εποχή που οι δεινόσαυροι εξαπλώνονταν στην ξηρά. Οι ιχθυόσαυροι είναι πολύ καλά γνωστοί από λείψανα που βρέθηκαν σε δεκάδες τοποθεσίες της Ευρώπης. Απ' όλα τα ερπετά ήταν τα καλύτερα προσαρμοσμένα στο νερό, με πτερύγια για κολύμβηση αντί για βαδιστικά μέλη. Πήραν το όνομά τους το 1818, πριιν από όλους τους δεινόσαυρους, από τον Τσαρλς Κένιγκ. Τα διάφορα είδη Ιχθυόσαυρου και οι συγγενείς του έζησαν από την Πρώιμη Ιουρασική περίοδο μέχρι την Πρώιμη Κρητιδική, περισσότερα από 60 εκατομμύρια χρόνια.

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τυπικός Ιχθυόσαυρος είχε περίπου 2 μέτρα μήκος. Σε απολιθώματα εξαιρετικής ποιότητας φαίνονται τα μαλακά μέρη του σώματος, όπως η σάρκα και το δέρμα, προσφέρνοντας μια πλήρη εικόνα του ζώου. Εξωτερικά έμοιαζε εντυπωσιακά με ψάρι ή δελφίνι εξαιτίας της συγκλίνουσας εξέλιξης, κατά την οποία ζωντανά πλάσματα διαφορετικών ομάδων καταλήγουν να μοιάζουν μεταξύ τους λόγω του παρόμοιου τρόπου ζωής τους σε παρόμοια περιβάλλοντα. Ο Ιχθυόσαυρος είχε τέσσερα άκρα σαν κουπιά που επέτρεπαν έλεγχο της πλοήγησης, ένα ραχιαίο πτερύγιο για ισορροπία σε μεγάλες ταχύτητες και μία ουρά με δύο λοβούς που κουνιόταν δεξιά αριστερά δίνοντας την κύρια ώση στην κολύμβηση. Πρόσφατες μελέτες του τεράστιου γένους Ιχθυόσαυρος προτείνουν να τοποθετήσουν διάφορα είδη του σε άλλα γένη, σε μια αναδιάταξη που γίνεται κατά καιρούς στην Παλαιοντολογία. Στους δεινόσαυρους συνήθως συμβαίνει το αντίθετο: πολλά γένη συνενώνονται σε ένα.