Ισλαμικό κράτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, δείτε: Ισλαμικό Κράτος.

Ισλαμικό κράτος (αραβικά: الدولة الإسلامية al-dawlah al-Islamiyah ) είναι ένας τύπος κυβέρνησης, στην οποία η πρωταρχική βάση για την κυβέρνηση είναι ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος (σαρία). Από τα πρώτα χρόνια του Ισλάμ, πολλές κυβερνήσεις έχουν ιδρυθεί ως «ισλαμικές», αρχίζοντας κυρίως με το χαλιφάτο που ιδρύθηκε από τον Μωάμεθ τον ίδιο και περιλαμβάνει τις επόμενες κυβερνήσεις υπό τη διοίκηση ενός χαλίφη (που σημαίνει "διάδοχος" του προφήτη Μωάμεθ).

Ωστόσο, ο όρος «ισλαμικό κράτος» έχει λάβει μια πιο συγκεκριμένη σύγχρονη χροιά από τον 18ο αιώνα. Η έννοια του σύγχρονου ισλαμικού κράτους έχει αρθρωθεί και προωθηθεί από ιδεολόγους όπως Αμπούλ Α'λα Μαουντουντί, Αγιατολάχ Χομεϊνί, Ισράρ Αχμέντ, και Σαγίντ Κουτμπ. Όπως και στην προηγούμενη έννοια του χαλιφάτου, το σύγχρονο ισλαμικό κράτος έχει τις ρίζες του στον ισλαμικό νόμο. Εμπνέεται από τον κανόνα του Μωάμεθ. Ωστόσο, σε αντίθεση με καθοδηγούμενες από χαλίφη κυβερνήσεις οι οποίες αποτελούσαν αυτοκρατορικές δεσποτείες ή μοναρχίες (αραβικά: malik), ένα σύγχρονο ισλαμικό κράτος μπορεί να ενσωματώνει σύγχρονους πολιτικούς θεσμούς, όπως εκλογές, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δικαστικό έλεγχο και λαϊκή κυριαρχία .

Σήμερα, πολλές μουσουλμανικές χώρες έχουν ενσωματώσει τον ισλαμικό νόμο, εν όλω ή εν μέρει, στα νομικά συστήματα τους. Ορισμένες μουσουλμανικές χώρες έχουν ορίσει το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία του κράτους στα συντάγματά τους, αλλά δεν εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο στα δικαστήριά τους. Ισλαμικά κράτη που δεν είναι ισλαμικές μοναρχίες συνήθως αναφέρεται ως ισλαμικές δημοκρατίες.