Ισθμός του Κρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισθμός του Κρα is located in Ταϊλάνδη
Ισθμός του Κρα
Ισθμός του Κρα
Στο στενότερο σημείο της Μαλαϊκής χερσονήσου βρίσκεται ο ισθμός του Κρα

Ο Ισθμός του Κρα (Ταϊλανδικά: คอคอดกระ) είναι το στενότερο σημείο της Μαλαϊκής χερσονήσου και βρίσκεται στη νότια Ταϊλάνδη.[1]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανατολικό τμήμα αυτής της λωρίδας γης ανήκει στην Ταϊλάνδη, ενώ το δυτικό τμήμα ανήκει στη Μιανμάρ. Δυτικά του ισθμού είναι η θάλασσα Άνταμαν και στα ανατολικά ο κόλπος της Ταϊλάνδης. Το στενότερο σημείο ανάμεσα στις εκβολές του ποταμού Κρα και τον κόλπο του Σαουί κοντά στην πόλη Τσουμπόν (Chumphon) έχει πλάτος 44χμ. και μέγιστο υψόμετρο 75μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Ο ισθμός πήρε το όνομά του από την περιοχή του Κρα Μπουρί στην επαρχία Ρανόν (Ranong) της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του στενότερου σημείου. Ο Ισθμός του Κρα σηματοδοτεί το σύνορο ανάμεσα στα δύο τμήματα της κεντρικής κορδιλιέρας, της ορεινής αλυσίδας που διατρέχει όλη την περιοχή από το Θιβέτ μέχρι ολόκληρη τη Μαλαϊκή χερσόνησο.

Ταϊλανδικό Κανάλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ταϊλανδικό Κανάλι (διώρυγα της Ταϊλάνδης) είναι μια προτεινόμενη διώρυγα στη νότια Ταϊλάνδη που θα συνέδεε τον Ινδικό ωκεανό με τον κόλπο της Ταϊλάνδης, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται σήμερα και παρακάμπτοντας τα στενά της Μαλάκα (με προβλήματα πειρατείας), που αρχικά υπήρχε η σκέψη να κατασκευαστεί κατά μήκος του ισθμού του Κρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kra, Isthmus of». Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα στο Wikimedia Commons