Ινβερνές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 57°29′2″N 4°13′33″W / 57.48389°N 4.22583°W / 57.48389; -4.22583

Ινβερνές
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ινβερνές
57°29′2″N 4°13′33″W
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήΧάιλαντ
Έκτασητετραγωνικό μίλι
Πληθυσμός47.380 (2018)
Ταχ. κωδ.IV1, IV3 και IV2
Τηλ. κωδ.1463
Ζώνη ώραςUTC±00:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ινβερνές (αγγλικά: Inverness) είναι πόλη στο βόρειο τμήμα της Σκωτίας. Η πόλη είναι το διοικητικό κέντρο της περιοχής Χάιλαντ και θεωρείται ως η πρωτεύουσα των Χάιλαντς της Σκωτίας. Ο πληθυσμός της Ινβερνές αυξήθηκε ραγδαία από το 1991 ως το 2001 και από το 1997 ως το 2007 με συνολικό πληθυσμό περίπου το 2008 56.660. Η Ινβερνές είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Χάιλαντς να ζουν μέσα ή γύρω από την πόλη. Η Ινβερνές κατατάσσεται στην πέμπτη θέση από 189 πόλεις της Βρετανίας ως προς την ποιότητα της ζωής η θέση είναι η υψηλότερη από κάθε πόλη της Σκωτίας.

Τοπωνύμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ρολόι της Ινβερνές

Το όνομα Ινβερνές στην Σκωτική Γαελική γλώσσα προφέρεται Ιnbhir Nis, σημαίνει το στόμιο του ποταμού Νες η πόλη πάνω στον ποταμό Νες. Νες είναι ο ποταμός που διασχίζει την πόλη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ινβερνές στα τελη του 17ου αιώνα

Η Ιστορία της πόλης είναι πλούσια και περιλαμβάνει θρύλους της πασίγνωστης τραγωδίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τον Μάκβεθ και το οχυρό που έχτισε εδώ και για την ανακήρυξη της Ινβερνές σε Βασιλική Πόλη από τον Βασιλιά Δαυίδ τον 12ο αιώνα. Άλλα πάλι μαρτυρούν το πέρασμα αγαπημένων ηρώων της ιστορίας των Σκωτσέζων, αυτών που άλλαξαν την πορεία της βόρειας γης τους και κατάφεραν σήμερα στο μυαλό και τις ψυχές ντόπιων και ξένων η Σκωτία να κρατά τη θέση της ως ξεχωριστό κομμάτι της Γηραιάς Αλβιόνος. Ο Βασιλιάς Ροβέρτος Α' της Σκωτίας (Robert the Bruce) τον 14ο αιώνα υπερασπίστηκε τη γη των Κελτών απέναντι στις επιθέσεις των Άγγλων και πολιόρκησε ένα από τα πέντε κάστρα της Ινβερνές όταν βρίσκονταν υπό αγγλική κατοχή. Η Μαρία Στιούαρτ, αγαπημένη βασίλισσα των Σκωτσέζων από την ηλικία των έξι ετών και αποκεφαλισμένη στα 45 της από τους Άγγλους τον 16ο αιώνα, διέταξε την εκτέλεση του Κυβερνήτη του Κάστρου επειδή της αρνήθηκε την είσοδο στην πόλη και ο Πρίγκιπας Κάρολος Εδουάρδος Στιούαρτ (Bonnie Prince Charlie), που επιχείρησε μια γενικευμένη εξέγερση των απανταχού της Βρετανίας υποστηρικτών της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας τον 18ο αιώνα, έδωσε στην περιοχή μία από τις πιο ηρωικές χαμένες μάχες της ιστορίας του, τη Μάχη του Κάλοντεν (Culloden).

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθεδρικός του Αγ. Ανδρέα

Σημαντικά κτήρια στην Ινβερνές είναι το κάστρο του Ινβερνές, το οποίο χτίστηκε το 1835 ακριβώς στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου που βρισκόταν εκεί, το κολλέγιο του Ινβερνές. Ο καθεδρικός ναός του Ινβερνές, αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα, είναι καθεδρικός ναός της Σκωτικής Επισκοπικής Εκκλησίας. Ο ναός είναι χαρακτηριστικός για τα περίεργα τετράγωνα καμπαναριά του. Υπάρχει επίσης η εκκλησία Ολντ χάι Τσέρτς στην όχθη του ποταμού, της οποίας ο πύργος χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους και είναι το παλαιότερο κτήριο στην πόλη.

Το μουσείο της πόλης φιλοξενεί ευρήματα από την πρώτη εποχή ύπαρξης ζωής στην περιοχή, περί τα τρία εκατομμύρια χρόνια πριν. Υποβλήθηκε σε μεγάλη ανακαίνιση το 2006, και τώρα περιέχει και πολλά έργα τέχνης με τη μορφή δανείου από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο.

Ντοκουμέντα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ύπαρξη (ή μη;) του τέρατος του Λοχ Νες, του πιο διάσημου τέρατος της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν στο κέντρο επιδείξεων Λοχ Νες (Loch Ness Exhibition Centre).

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ινβερνές είναι αδελφοποιημένη με τις πόλεις:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]