Θυάτειρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θυάτειρα
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: The name of the location map definition to use must be specified. 38°55′15″N 27°50′30″E
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας
Βασιλική

Τα Θυάτειρα (κατ. Θυατειρηνός) ήταν αρχαία πόλη της Λυδίας, στη δυτική πλευρά της Μικράς Ασίας, σε απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρα από το Αιγαίο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αψίδα

Κατά την κλασική περίοδο αποτελούσε το όριο μεταξύ Λυδίας και Μυσίας. Η πόλη ονομαζόταν Πελοπία αλλά μετονομάστηκε σε Θυάτειρα από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα το 281 π.Χ. επειδή κατά τη διάρκεια νικηφόρας μάχης του στην περιοχή εναντίον του Λυσίμαχου γεννήθηκε η κόρη του. Προς τιμήν της κόρης του που γεννήθηκε ταυτόχρονα με τη νικηφόρα μάχη ονομάστηκε η πόλη Θυάτειρα, λέξη που σήμαινε θυγατέρα[1]. Πληθώρα Μακεδόνων στρατιωτικών αποίκων εγκαταστάθηκαν για να φυλάσσουν τα Θυάτειρα. Αργότερα κατά το 190/89 π.Χ. απετέλεσε τη βάση των πολεμικών επιχειρήσεων του Αντιόχου Γ΄ εναντίον των Ρωμαίων. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια χάρη στη βαθιά μπλε βαφή που παρήγαγε από τη φυτική ουσία λουλάκι.

Η πόλη ήταν από τις πρώτες της Μικράς Ασίας που εκχριστιανίστηκε και αποτέλεσε στη συνέχεια μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στη Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το έργο του «Αποκάλυψη»[2]. Πιστεύεται πως από την πόλη πέρασε ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Σίλας. Πιθανόν ο Παύλος πέρασε από την πόλη κατά το δεύτερο ή το τρίτο του ταξίδι κάτι που δεν είναι επιβεβαιωμένο. Σήμερα στη θέση της αρχαίας πόλης βρίσκεται η τουρκική πόλη Ακ Χισάρ (Ak Hisar, το Λευκό Κάστρο), που εξελληνίστηκε σε Αξάριον.

Επίσης, η πρώτη Χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους, ήταν η Λυδία που καταγόταν από τα Θυάτειρα. Ήταν έμπορος πορφύρας και διέμενε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όπου και βαπτίστηκε χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο μαζί με όλη την οικογένειά της.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Thyatira (Turkey) στο Wikimedia Commons