Θρύλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Θρύλος (Λατινικά: legenda) είναι μια αφήγηση από ανθρώπινες ενέργειες που συχνά έχουν παραποιηθεί από τη λαϊκή φαντασία. Η λέξη αρχικά σήμαινε τον θόρυβο πολλών φωνών, ομιλιών[1] και στη συνέχεια το γεγονός για το οποίο μιλούν όλοι. Όπως και οι άλλοι τύποι της λαϊκής φιλολογίας (παραμύθια, ανέκδοτα, απόλογα κλπ.) έτσι και ο θρύλος αναπτύχθηκε με την προφορική παράδοση, από την οποία καμιά φορά τον απέσπασαν οι λογοτέχνες, προσδίδοντας του καλλιτεχνικές μορφές.

Το Κρυφό Σχολειό κατά τον ομότιμο καθηγητή Φάνη Κακριδή είναι «θρύλος με ιστορικό πυρήνα». Νικόλαος Γύζης, 1885/86
Ο θρύλος του Γουλιέλμου Τέλλου
Γνωστός θρησκευτικός θρύλος είναι εκείνος του αγίου Γεωργίου που σκοτώνει το δράκο και ελευθερώνει τη βασιλοπούλα. Πίνακας του Πάολο Ουτσέλο (Paolo Uccelo)

Σημασία της λέξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη νέα Ελληνική σημαίνει[2]:

1. Θόρυβος γύρω από κάτι σπουδαίο.
2. Προφορική παράδοση από γενεά σε γενεά.
3. Ήχος σαν από πολλές φωνές, προφορική διάδοση, αβέβαια φήμη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημ. Λουκάτο: "Παράδόσεις ή θρύλοι λέγονται οι φανταστικές διηγήσεις που πλάθει ο λαός με βάση τις δοξασίες για ορισμένους τόπους και όντα, και που τις πιστεύει για αληθινές." Κατά τον καθηγητή κλασσικής φιλολογίας Φάνη Κακριδή ο θρύλος αντιδιαστέλλεται από τον μύθο.[3]
Η λέξη μπορεί να αναφέρεται σε υπαρκτά σπουδαία πρόσωπα, ομάδες, πράγματα ή γεγονότα, π.χ. Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας, μια ποδοσφαιρική ομάδα που θεωρείται από τους οπαδούς της θρύλος ή "ένα αεροπλάνο θρύλος"[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]