Ηράκλειο Αθλητική Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηράκλειο Αθλητική Ένωση
Το έμβλημα της ομάδας.
Επίσημη ονομασίαΗράκλειο Αθλητική Ένωση
Σύντομο όνομαΑ.Ε. Ηράκλειο
ΠροσωνύμιοΝερατζούροι
Ίδρυση1929
ΈδραΗράκλειο Αττικής, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Ηρακλείου, Ηράκλειο Αττικής
ΙδιοκτήτηςΔημήτρης Μπελίτσιος
ΠρωτάθλημαΑ΄ Ε.Π.Σ. Αθηνών
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Η Αθλητική Ένωση "Ηράκλειο" είναι το παλαιότερο αθλητικό σωματείο στο Νέο Ηράκλειο, με έτος ίδρυσης το 1929 ως Α.Ε. Ηρακλείου. Καλλιεργεί το ποδόσφαιρο ανδρών και έχει χρώματα μαύρο και λευκό.

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1929 ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλείου, το πρώτο αθλητικό σωματείο στη συνοικία. Αναφέρεται πως το 1930 ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλείου Αθηνών Ανδρέας Ανδρεάδης πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ.[1] Ακολούθησαν κι άλλοι σύλλογοι: ο Ερμής, ο Α.Ο.Π. Ηρακλείου, ο Αστέρας και ο Ηρακλής. Απο το 1962 οι σύλλογοι αυτοί αγωνίζονταν στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ και έδιναν την ευκαιρία στους νέους της περιοχής να παίζουν ποδόσφαιρο.

Ίδρυση-Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Ηρακλείου πήρε την πρωτοβουλία και με τη βοήθεια του Δήμου και των τότε ποδοσφαιρικών παραγόντων πέτυχε τη συγχώνευση των σωματείων Γ.Σ. Ηρακλείου, Αστέρα Ηρακλείου και Ηρακλή Ηρακλείου σε μία ομάδα που ονομάστηκε "Ο.Φ. Ηρακλείου". Το 2001 ο ΟΦΗ μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση "Ηράκλειο".

Ως το 2001 το Ηράκλειο αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ έχοντας περάσει από όλες τις κατηγορίες. Το 2001 κατάφερε για πρώτη φορά την άνοδο στη Δ΄ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε τέσσερις συνεχόμενες σεζόν: 2001-02 ως το 2004-05.

Από το 2005 η Ηράκλειο Α.Ε. αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Εκτός από την ανδρική ομάδα, διατηρεί επίσης ομάδες εφήβων, παίδων, παμπαίδων και ακαδημίες (τζούνιορ).

2011-2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την σεζόν 2011-2012 το Ηράκλειο επιχείρησε κάτι που λίγοι σύλλογοι θα τολμούσαν. Άφησε τα "μεγάλα" μπάτζετ και τους ακριβοπληρωμένους παίκτες και ξεκίνησε να χτίζει μια ομάδα που θα είχε ως βάση παίκτες που προέρχονται από τις υποδομές της ομάδας. Έτσι μόνο με τις προσθήκες των Σπύρου Ζαμπαρά, Αντώνη Κωσταντινίδη και Γιώργου Λέκκα, αλλά και με τις επιστροφές των Παναγιώτη Χριστοδούλου και Παναγιώτη Περτσά έκανε πολύ καλή πορεία, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Στη Δ΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Γ' Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο της ομάδας

Ως έδρα η Α.Ε. Ηρακλείου χρησιμοποιεί το "Γήπεδο Ηρακλείου", στον Πράσινο Λόφο, ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο 1.650 θέσεων με μία σκεπαστή κερκίδα, το οποίο αποτελεί την αθλητική κυψέλη της πόλης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ποδοσφαιρικών σωματείων Ε.Π.Σ. Αθηνών