Ζοζέφ Σιφακίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωσήφ Σηφάκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωσήφ Σηφάκης (Ελληνικά)
Γέννηση26 Δεκεμβρίου 1946
Κρήτη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Γαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Γαλλικά
ΣπουδέςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιστήμονας υπολογιστών
μηχανικός
ερευνητής[1]
ΕργοδότηςΕθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας
Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδιευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας
ΒραβεύσειςΤαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
Μεγάλος Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος της Τιμής
Βραβείο Τούρινγκ (2007)[3]
αργυρό μετάλλιο του CNRS (2001)[4][1]
honorary doctor of the École polytechnique fédérale de Lausanne
ACM Fellow
Ιστότοπος
www-verimag.imag.fr/~sifakis/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωσήφ Σηφάκης (γνωστός διεθνώς και ως Joseph Sifakis/ Ζοζέφ Σιφακίς) είναι Ελληνογάλλος ερευνητής της πληροφορικής και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους της επιστήμης της πληροφορικής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με υποτροφία του γαλλικού κράτους,[5] περίοδο κατά την οποία απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα.

Είναι διδάκτορας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) και επιστημονικός διευθυντής του δικτύου Artist2 (European Network of Excellence for research on Embedded Systems). Εργάζεται επίσης στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG, του οποίου είναι ιδρυτής και το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων.[6]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανέπτυξε σε συνεργασία με την βιομηχανία, και ιδιαίτερα την Airbus, την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων.

Εργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σηφάκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων και σήμερα χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Intel, η Microsoft και η Google. Για την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, το 2007 τού απονεμήθηκε το Βραβείο Τούρινγκ από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Σήμερα τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σηφάκης είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, της American Academy of Arts and Sciences και της National Academy of Engineering, της National Academy of Engineering και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2009 το γαλλικό κράτος τού απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και το 2011 έλαβε τον τίτλο του διοικητή της Λεγεώνης της Τιμής (Commandant de la Légion d’Honneur). Το 2009 τού απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το 2013 τού απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Είχε προηγηθεί το Leonardo Da Vinci Medal το 2012.

Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και της Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας την διετία 2014-2016.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης έχει συγγράψει δυο συλλογές κειμένων έμμετρων και πεζών, καθώς και ένα βιβλίο με τίτλο «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Αρμός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.cnrs.fr/fr/personne/joseph-sifakis-0.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουλίου 2019.
  3. awards.acm.org/award_winners/sifakis_1701095. Ανακτήθηκε στις 22  Σεπτεμβρίου 2023.
  4. comihistocnrs.hypotheses.org/2706.
  5. Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 05-02-2008. [1]
  6. Εφημερίδα Η Καθημερινή, 04-02-2008. [2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]