Ζαν Εγεγκέ Ν'Ντονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαν Εγεγκέ Ν'Ντονγκ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση12  Φεβρουαρίου 1946, Λιμπρεβίλ
ΥπηκοότηταΓκαμπόν
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό Κόμμα της Γκαμπόν
Επάγγελμαπολιτικός
ΑξίωμαΚατάλογος πρωθυπουργών της Γκαμπόν, Μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Γκαμπόν, πρωθυπουργός της Γκαμπόν και member of the Senate of Gabon

Ο Ζαν Εγεγκέ Ν'Ντονγκ (Jean Eyeghe Ndong, 12 Φεβρουαρίου 1946) είναι πολιτικός από την Γκαμπόν. Ανέλαβε πρωθυπουργός το 2006. Είναι παντρεμένος με την Γκιζέλ Μπιγιογκέ από το 1971 και έχουν 6 παιδιά.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1946. Είναι ανηψιός του πρώτου Προέδρου της χώρας, Λέον Μπα και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Γκαμπόν (PDG). Στις 20 Ιανουαρίου 2006 διορίστηκε Πρωθυπουργός από τον Ομάρ Μπονγκό. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2006 κέρδισε μία έδρα στη Βουλή και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, βάσει του Συντάγματος. Πέντε ημέρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, στις 24 Ιανουαρίου 2007,[1] ο Εγιέγκε έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε έπειτα από μία ημέρα. Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2008 κέρδισε στην Λιμπρεβίλ νικώντας τον M'ba Abessole.[2] Μια νέα κυβέρνηση, αποτελούμενη από 44 μέλη με επικεφαλής τον Ντονγκ διορίστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2008.[3] Επεδίωξε την υποψηφιότητα από το PDG για τις πρόβρες προεδρικές εκλογές μετά το θάνατο του Μπονγκό, ωστόσο το κόμμα έχρισε υποψήφιο το γιο του αποβιώσαντα ηγέτη, Αλί-Μπεν Μπονγκό. Εν συνεχεία παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 17 Ιουλίου του 2009 και ανακοίνωσε ότι κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Η προσωρινή πρόεδρος, Ροζ Φρανσίν Ρογκομπέ διόρισε την ίδια μέρα ως διάδοχό του τον Πολ Μπιγιογκέ Μπα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gabon's government resigns: News24: Africa: News». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2009. 
  2. "Gabon: sans surprise, large victoire du parti d'Omar Bongo aux élections municipales", AFP (Jeuneafrique.com), 4 Μαΐου 2008 (Γαλλικά).
  3. "Composition du nouveau gouvernement gabonais", Panapress (Afrik.com), 8 Οκτωβρίου 2008 (Γαλλικά).