Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αμφιλεγόμενη γαλλική φράση Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ! (Γαλλικά: Vive le Québec libre!) ειπώθηκε σε ομιλία του προέδρου της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ, στις 24 Ιουλίου του 1967 κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στον Καναδά με το πρόσχημα της παρουσίας του στην έκθεση Expo 67 στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ[1].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπαλκόνι του δημαρχείου του Μόντρεαλ απ' όπου ο Σαρλ ντε Γκωλ έδωσε την ομιλία του.

Χιλιάδες κάτοικοι του Μόντρεαλ, πρωτεύουσας της γαλλόφωνης επαρχίας Κεμπέκ του Καναδά, παραληρούσαν ανεμίζοντας σημαίες της Γαλλίας και της επαρχίας τους το βράδυ της 24ης Ιουλίου του 1967, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ τούς μιλούσε από τον εξώστη του δημαρχείου της πόλης[2]. Τα λόγια του ντε Γκωλ τούς ενθουσίασαν:

Η καρδιά μου πλημμυρίζει από τεράστια συγκίνηση, καθώς βλέπω μπροστά μου τη γαλλική πόλη του Μόντρεαλ... Εδώ, απόψε, και σε όλο το μήκος της διαδρομής μου, βρήκα μία ατμόσφαιρα που μοιάζει με την απελευθέρωση της Γαλλίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπροσθέτως, σε όλη τη διαδρομή, παρατήρησα την τεράστια προσπάθεια που κάνετε για την πρόοδο, την ανάπτυξη και επομένως την απελευθέρωση... Όλη η Γαλλία ξέρει, βλέπει και ακούει τι γίνεται εδώ. Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ! Ζήτω ο Γαλλικός Καναδάς! Ζήτω η Γαλλία![3]

Οι δηλώσεις του Σαρλ ντε Γκωλ προκάλεσαν παγκόσμιο σάλο και πολιτικό σεισμό στην Οτάβα, την πρωτεύουσα του Καναδά. Κι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος περιόδευε στις 25 Ιουλίου στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ, όπου έγινε δεκτός με τρομερό ενθουσιασμό, στις 26 Ιουλίου συνήλθε σε δύο αλλεπάλληλες έκτακτες συνεδριάσεις το υπουργικό συμβούλιο του Καναδά. Ο πρωθυπουργός Λέστερ Πίρσον μετά τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε:

Μερικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου τείνουν να ενθαρρύνουν τη μικρή μειοψηφία του πληθυσμού μας που έχει στόχο να καταστρέψει τον Καναδά. Ο λαός του Καναδά είναι ελεύθερος. Οι Καναδοί δεν χρειάζονται απελευθέρωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη δήλωση αυτή, ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 27 Ιουλίου επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Οτάβα[4], όπου θα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τους ομοσπονδιακούς ηγέτες της χώρας, και αποχώρησε επιδεικτικά για τη Γαλλία, έχοντας παραμείνει τέσσερις ημέρες στον Καναδά, αλλά μόνο στο έδαφος του γαλλόφωνου Κεμπέκ, πράγμα που είχε προσχεδιάσει, ώστε να υπογραμμίσει το ζήτημα της αυτονομίας της επαρχίας αυτής[5]. Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Ντανιέλ Τζονσόν δήλωσε στις 29 Ιουλίου:

Η κυβέρνηση του Καναδά, υπό την πίεση εξτρεμιστικών στοιχείων, αισθάνθηκε υποχρεωμένη να κάνει μια δήλωση που εξανάγκασε τον φιλοξενούμενό μας να επιστρέψει στη Γαλλία παρακάμπτοντας την Οτάβα.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pierre Berton, 1967: The Last Good Year, Τορόντο: Doubleday Canada (1997) ISBN 0-385-25662-0
  2. De Gaulle and "Vive le Québec Libre" The Canadian Encyclopedia
  3. "Vive le Québec libre!" CBC Digital Archives
  4. Brian Busby, Great Canadian Speeches: Words that Shaped a Nation, Λονδίνο: Capella (2008) ISBN 978-1-84193-957-5
  5. Dale C. Thomson, Vive Le Québec Libre, Τορόντο: Deneau Publishers (1988) ISBN 0-88879-151-8
  6. Ντε Γκολ: "Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ!", Ιστορικό Λεύκωμα 1967, σελ. 112-113, Καθημερινή (1997)