Ευρασιατικός λύγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρασιατικός λύγκας

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Γένος: Λυγξ (Lynx)
Είδος: L. lynx
Διώνυμο
Lynx lynx (Λυγξ ο λυγξ)
(Λινναίος, 1758)

Eurasian lynx range

Ο λύγκας (Lynx lynx - Λυγξ ο λυγξ) ανήκει στην οικογένεια των Αιλουριδών[2] και είναι σαρκοφάγο. Έχει μήκος 1-1,3 μέτρα και ζυγίζει μέχρι 45 κιλά. Το τρίχωμά του είναι πυκνό και μακρύ, ανάλογα με την εποχή. Έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο ή κοκκινοκαφέ. Τα αυτιά του είναι μακριά και μυτερά, ενώ στην άκρη τους έχουν μια φούντα από μακριές τρίχες. Αν και ανήκει στις Αιλουρίδες, ο λύγκας μπορεί να κολυμπήσει και μάλιστα γρήγορα. Μπορεί επίσης να αναρριχάται στα δέντρα και να πηδά ψηλά. Κυνηγά την νύχτα, κυρίως ελάφια, πρόβατα και αλεπούδες. Την ημέρα μένει κρυμμένος σε σπηλιές ή κοιλότητες και κοιμάται. Συνήθως πνίγει πολλά ζώα, περισσότερα απ' όσα αντέχει να φάει. Δεν τα τρώει όμως. Πίνει το αίμα τους και τρώει μόνο τα καλύτερα κομμάτια. Το υπόλοιπο το τρώνε οι λύκοι και οι αλεπούδες.

Το θηλυκό γεννά 2-3 μικρά, μετά από κυοφορία 8 μηνών. Για τις πρώτες 16 ημέρες, τα μικρά είναι τυφλά, και η μητέρα τους δεν απομακρύνεται από αυτά. Θηλάζουν για δύο μήνες.

Ο λύγκας ζει σε μεγάλα δάση της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας,της Γαλλίας και σε απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνιμος αναπαραγωγικος πληθυσμός αλλά η παρουσία μεμονομένων ατόμων του υποείδους Lynx lynx martinoi (Βαλκανικός λύγκας), από τους γειτονικούς πληθυσμούς στην Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη καθώς οι λύγκες καλύπτουν αποστάσεις έως και 300 χλμ για να κυνηγήσουν. Το συγκεκριμένο υποείδος του ευρασιατικού λύγκα είναι το ποιο σπάνιο υποείδος που αριθμεί οριακό αριθμό 100 ατόμων. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Breitenmoser, U., Mallon, D.P., von Arx, M. & Breitenmoser-Wursten, C. (2008). Lynx lynx στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 12 Μαρτίου 2014.
  2. «ELOIS – Eurasian Lynx Online Information System, Description». Kora.ch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2013. 
  3. «Λύγκας». Διαδικτυακές Πύλες, Δήμος Φλώρινας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]