Επιστολές της Αμάρνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον τίτλο Επιστολές της Αμάρνα αναφέρεται ένα σύνολο 382 πήλινων πινακίδων σε βαβυλωνιακή σφηνοειδή γραφή, που πήραν το όνομά τους από την πεδιάδα της Τελ-ελ-Αμάρνα όπου βρέθηκαν, έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αιγύπτου στην ανατολική όχθη του Νείλου, 190 μίλια νότια του Καΐρου.

Οι πήλινες αυτές πινακίδες ανακαλύφθηκαν το 1887 κοντά στη σημερινή Αμάρνα, σ' ένα λόφο, όπου υπήρχαν τα ερείπια (=Tell) μίας αιγυπτιακής πόλης, απομεινάρια μάλλον της έδρας του φαραώ Αμένοφι ή Αμενχοτέπ Δ' (1385-1365 π.Χ.), ο οποίος κατά τη βασιλεία του επιχείρησε να αντικαταστήσει τον πολυθεϊσμό απομακρύνοντας όλους τους αρχαίους θεούς ώστε να λατρεύεται μόνο ο Ήλιος (Ατόν ή Ατούμ) ως μοναδικός θεός. Άλλαξε μάλιστα το όνομά του σε Ακενατόν (αρεστός στον Ατόν) και ίδρυσε στην περιοχή Τελ ελ Αμάρνα εξ ολοκλήρου μια νέα πρωτεύουσα, με νέα ανάκτορα, φέρνοντας μια εξαιρετική άνθηση στις τέχνες.

Σε αυτό το αρχείο διεθνούς αλληλογραφίας της Αμάρνα, φαίνεται το κόστος που είχε για την αυτοκρατορία της Αιγύπτου η προσήλωση του Ακενατόν σε ιδέες και ιδανικά. Είναι πολύ πιθανό η Αίγυπτος να απώλεσε όλες τις κτήσεις της εκτός από το νοτιοδυτικό τμήμα τής Παλαιστίνης κατά την περίοδο αυτή.

Μια επιστολή της Αμάρνα

Η επιστολογραφία της Αμάρνα αλλά και γενικά η περιοχή της Τελ-ελ-Αμάρνα αποτελεί έναν αρχαιολογικό θησαυρό που προσφέρει πληροφορίες για τους λαούς της Μεσοποταμίας, τη Χαναάν και το βιβλικό περιβάλλον, πιθανότατα την Κύπρο, ακόμα και για τον Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό αφού θραύσματα κρητικών και μυκηναϊκών αγγείων βρέθηκαν στην περιοχή.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • S. A. B. Mercer - F. Hudson Hallock (εκδ.), The Tell el-Amarna tablets, 2 τόμοι, Macmillan: Toronto 1939 (ανατ. S. A. B. Mercer, AMS Press: Toronto 1983).
  • "The Amarna letters", Moran, W. L., Johns Hopkins University Press, 1992
  • Y. Goren - I. Finkelstein - N. Naaman, Inscribed in clay. Provenance study of the Amarna Tablets and other ancient Near Eastern texts, Emery and Claire Yass Publications in Archaeology: Tel Aviv 2004.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Amarna letters στο Wikimedia Commons