Επαναστατική Συμμαχία (Ο Πόλεμος των Άστρων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της Επαναστατικής Συμμαχίας

Η Επαναστατική Συμμαχία (Rebel Alliance) είναι μια φανταστική ομάδα που υπάρχει στον Πόλεμο των Άστρων. Η Συμμαχία για την Επαναφορά της Δημοκρατίας όπως αλλιώς λεγόταν, συντάχθηκε για να πολεμήσει τη δικτατορική Γαλαξιακή Αυτοκρατορία. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1977 στην πρώτη ταινία, καθώς και στις δύο επόμενες.

Δεκαετίες αργότερα, η Αντίσταση που ήταν η συνέχεια της Συμμαχίας, πολέμησε με το Πρώτο Τάγμα, με διάφορα μέλη της Συμμαχίας να παίρνουν μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επαναστατική Συμμαχία άρχισε να υφίσταται ως σκέψη στην ταινία Η Εκδίκηση των Σιθ - Επεισόδιο 3, όταν διάφοροι γερουσιαστές ήταν δυσαρεστημένοι με την επικίνδυνα αυξανόμενη εξουσία του καγκελάριου Πάλπατιν. Μερικοί από αυτούς τους γερουσιαστές ήταν οι Πάντμε Αμιντάλα, Γκαρμ Μπελ Ίμπλις, Μον Μόθμα και Μπέιλ Οργκάνα. Κάποιοι απο αυτούς κατάφεραν να πολεμήσουν την Αυτοκρατορία εκ των έσω.

Γαλαξιακός Εμφύλιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μια Νέα Ελπίδα - Επεισόδιο 4, η Επαναστατική Συμμαχία έμαθε για την κατασκευή του Άστρου του Θανάτου, ενός υπερόπλου της Αυτοκρατορίας. Η πριγκίπισσα Λέια Οργκάνα ηγήθηκε μιας ομάδας και κατάφερε να αποσπάσει τα σχέδια του υπερόπλου, όμως η Αυτοκρατορία παγίδεψε το διαστημόπλοιο της και ο Νταρθ Βέιντερ την αιχμαλώτισε. Οι Λουκ Σκαϊγουώκερ, Χαν Σόλο, Τσουμπάκα και Όμπι-Ουάν Κενόμπι κατάφεραν να την σώσουν. Αυτό οδήγησε στην μάχη του Γιάβιν, στην οποία το Άστρο του Θανάτου συνετρίβη από τον Λουκ Σκαϊγουώκερ και με αυτόν το τρόπο η Συμμαχία ανέτρεψε τα δεδομένα.

Στο Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, η Επαναστατική Συμμαχία δέχεται μια σημαντική ήττα όταν η Αυτοκρατορία τους νίκησε στον πλανήτη Χοθ που ήταν η βάση τους, απο όπου και υποχώρησαν. Όσες στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας γλύτωσαν, παρέμειναν στο διάστημα και συγκεκριμένα στο διαστημόπλοιο του διαστημικού ναυάρχου Άκμπαρ.

Στο Επεισόδιο 6 - Η Επιστροφή των Τζεντάι, η Συμμαχία ανασυντάχθηκε και έμαθε ότι κατασκευάζεται το δεύτερο Άστρο του Θανάτου και πως ο αυτοκράτορας θα βρισκόταν εκεί. Η Μον Μόθμα όρισε τους Λάντο Καλρίσιαν και τον αστρο-ναύαρχο Άκμπαρ, διοικητές του αστρικού στόλου και έστειλε την Λέια και τον Σόλο να απενεργοποιήσουν τις ασπίδες του υπερόπλου, ενώ ο Λουκ θα απασχολούσε τον Βέιντερ. Η Συμμαχία θριάμβευσε στην μάχη του Έντορ, όπου εξοντώθηκαν ο αυτοκράτορας Πάλπατιν, ο Νταρθ Βέιντερ καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Αυτοκρατορίας. Με αυτόν το τρόπο η απειλή της Αυτοκρατορίας σταμάτησε να υφίσταται και ελευθερώθηκε σχεδόν όλος ο γαλαξίας.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έναν χρόνο μετά τη μάχη του Έντορ η Συμμαχία κατάφερε να ελευθερώσει όλο το γαλαξία και να επαναφέρει το δημοκρατικό πολίτευμα. Εικοσιεννιά χρόνια μετά, η Δημοκρατία βρέθηκε αντιμέτωπη με το Πρώτο Τάγμα, το οποίο είχε βγει απο τις στάχτες της Αυτοκρατορίας και απειλούσε την ειρήνη στον γαλαξία. Η Δημοκρατία δεν θεώρησε πως απειλείται και έτσι αγνόησε το Πρώτο Τάγμα. Η Λέια Οργκάνα ηγήθηκε της Αντίστασης που ήταν μια ομάδα με άλλα παλιά μέλη της Συμμαχίας, που σκοπό είχε να σταθεί ενάντια στο Πρώτο Τάγμα. Αυτή η σύγκρουσή διαδραματίστηκε στο Επεισόδιο 7 - Η Δύναμη Ξυπνά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]