Ελικοπτεροφόρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανικό Ελικοπτεροφόρο

Με τον όρο Ελικοπτεροφόρο (Helicopter carrier) χαρακτηρίζεται τύπος σύγχρονου πολεμικού πλοίου ειδικά ναυπηγημένου για μεταφορά ελικοπτέρων αλλά και πολεμικών αεροσκαφών περιορισμένου αριθμού. Τέτοια πλοία διαθέτουν μεγάλοι στόλοι που διαπλέουν σε μεγάλες αποστάσεις και η αεροπορική τους κάλυψη κρίνεται αναγκαία. Συνήθως τα πλοία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε αποβατικές ή αμφίβιες επιχειρήσεις ως συνοδά πλοία των κυρίως αποβατικών σκαφών.

Τα ελικοπτεροφόρα χαρακτηρίζονται από το μεγάλο συνεχές κατάστρωμα για τις προσνηώσεις ή απονηώσεις κυρίως ελικοπτέρων. Υφίστανται σήμερα διάφοροι τύποι επιμέρους ελικοπτεροφόρων με συνεχές κατάστρωμα από πλώρη μέχρι πρύμνη (όπως των ΗΠΑ ή ευρωπαϊκών χωρών) με πλευρικό υπερστέγασμα (συνήθως δεξιό) ή το μισό του μήκους του πλοίου, από το μεσόστεγο μέχρι πρύμνη (όπως τα ρωσικά). Έτσι τα μεν πρώτα έχουν μεγαλύτερη αξιοποίηση χώρων για ανάγκες αερομεταφερομένων δυνάμεων έναντι των δεύτερων που υπερτερούν όμως σε δύναμη πυρός αφού το πρωραίο τμήμα τους φέρει ενισχυμένο πυροβολικό και πυραυλικές εγκαταστάσεις, δίνοντάς τους περισσότερη ανεξαρτησία κινήσεων και αυτοδυναμία επιχειρήσεων. Επίσης τα πλοία αυτά φέρουν υποκαταστρώματα στα οποία με ειδικούς αναβατήρες μεταφέρονται και φυλάσσονται τα ελικόπτερα.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο τύπο πολεμικού πλοίου, κρινόμενο ως μη αναγκαίου στα επιχειρησιακά αμυντικά δόγματα των ενόπλων δυνάμεών της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν δύναται ν' αποκτήσει κατόπιν μετασκευής άλλου τύπου πλοίου και σε σχετικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]