Εκστρατεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γενικά με τον όρο Εκστρατεία χαρακτηρίζεται το σύνολο, μεγάλης σχετικής κλίμακας, στρατιωτικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν σε συγκεκριμένο σκοπό, με επιθετικό συνήθως χαρακτήρα και η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων. Στους στρατιωτικούς κυρίως κύκλους ο όρος εκστρατεία χρησιμοποιείται πολλές φορές με την έννοια αυτή του πολέμου, χωρίς βέβαια αυτό να είναι και πάντοτε ορθό, διότι ένας πόλεμος μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες εκστρατείες ή το αντίθετο μια εκστρατεία πολλούς πολέμους π.χ. Περσικοί πόλεμοι, Ναπολεόντειοι πόλεμοι, αμφότεροι με πολλές εκστρατείες, ή όπως η Μικρασιατική εκστρατεία με επιμέρους πολέμους κ.λπ.

Ειδικότερα ο όρος εκστρατεία σημαίνει την εκτός των ορίων της Χώρας και μάλιστα μακράν των συνόρων της, μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων προς κατάκτηση ή και προς διεξαγωγή αμυντικού χαρακτήρα στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ξένη περιοχή. Στην παγκόσμια ιστορία αναφέρονται πολλές και μεγάλες εκστρατείες όπως η Αργοναυτική εκστρατεία (στην Ελληνική Μυθολογία), ή των Περσών κατά των Ελλήνων, του Μ. Αλεξάνδρου στην Ανατολή και αργότερα των Ρωμαίων, των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων κ,λπ.
Στην πιο πρόσφατη ιστορία σημαντικές ήταν οι εκστρατείες των συμμάχων στη Β. Αφρική, στη Σικελία και Ιταλία με αποκορύφωμα την απόβαση στη Νορμανδία, ή και των Γερμανών στη Νορβηγία, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και της Κορέας και του Περσικού τελευταία.

Εκφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα ο στρατιωτικός αυτός όρος έχει περάσει και σε γενικότερη ειρηνική χρήση με περισσότερο κοινωνιολογικό χαρακτήρα προκειμένου να χαρακτηρισθεί οποιαδήποτε οργανωμένη κίνηση π.χ. κοινωνικού, πολιτιστικού, εθνικού, θρησκευτικού, αλλά και προπαγανδιστικού χώρου και περιεχομένου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.6ος, σ.493

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Military campaigns στο Wikimedia Commons